fbpx
Connect with us

BIBLIOTECA BUCOVINEI, eveniment remarcabil pentru MEMORIE și SUFLET ROMÂNESC: profesorul Dr. ILIE POPESCU, victimă a deportărilor, mărturii dureroase în fața tinerilor

Gabriel Carabus Biblioteca Bucovinei e1665056188835 - News Moldova

Moldova in Direct

BIBLIOTECA BUCOVINEI, eveniment remarcabil pentru MEMORIE și SUFLET ROMÂNESC: profesorul Dr. ILIE POPESCU, victimă a deportărilor, mărturii dureroase în fața tinerilor


”Pentru generația tânără, cred că foarte mult contează prin ce s-a putut trece la un moment dat în istorie, cu atât mai mult cu cât, în această perioadă, contextul geopolitic, din păcate, nu este tocmai roz!”

Aceasta este convingerea cu care managerul Bibliotecii Bucovinei ”I. G. Sbiera”, GABRIEL CĂRĂBUȘ, a organizat unui dintre evenimentele de referință ale instituției și anume Conferința ”Un simbol românesc din nordul Bucovinei: profesorul Ilie Popescu”, în care parteneri au fost Consiliul Județean Suceava, precum și Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina. Managerul GABRIEL CĂRĂBUȘ a onorat invitația NEWS MOLDOVA de a participa la emisiunea MOLDOVA ÎN DIRECT, moderată de jurnalistul CEZAR FILIP, unde a prezentat concluziile unei manifestări cu totul aparte.

Evenimentul a avut loc pe 28 septembrie, în Sala de Artă ”Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei, iar profesorul ILIE POPESCU, acum în vârstă de 83 de ani, a venit să le vorbească celor prezenți despre dramatismul unor file de istorie adevărată.

”Domnul ILIE POPESCU ne-a prezentat în timpul manifestării detalii tulburătoare despre perioada de deportare și cum s-a ajuns la acest aspect. Bineînțeles că și în lucrările domniei sale sau în diverse materiale pe care le-a publicat ori interviurile date, dumnealui povestește cu lux de amănunte toată acea perioadă care ne închipuim cât de grea putea să fie. Pentru noi, cei prezenți în sală, mai ales pentru generația tânără, cred că foarte mult contează prin ce s-a putut trece la un moment dat în istorie, cu atât mai mult cu cât, în această perioadă, contextul geopolitic, din păcate, nu este tocmai roz”, a spus managerul Bibliotecii Bucovinei, GABRIEL CĂRĂBUȘ. 

”Două lucruri au fost esențiale, pentru a-i ține în viață: credința în Dumnezeu și credința față de neam”

”În sală au fost și tineri, majoritatea tineri, pentru ca aceștia nu doar să învețe la Istorie anumite lucruri, ci să conștientizeze pe viu din întâmplările unor înaintași, referitor la aceste atrocități din istoria care, din păcate, dacă nu învățăm nimic, întotdeauna se repetă. (…) Așa cum spunea și domnul Popescu, două lucruri au fost esențiale, pentru a-i ține în viață: credința în Dumnezeu și credința față de neam. Acest lucru l-a făcut și pe dumnealui, ca odată cu căderea URSS-ului, să înființeze această Societate ”Golgota”, societate prin intermediul căreia s-a preocupupat ca în numeroase localități să fie ridicate monumente, în memoria românilor care au murit în deportări. Și de multe ori aceste lucruri s-au întâmplat pe banii proprii ai domnului profesor”, a spus managerul GABRIEL CĂRĂBUȘ.

Profesorul ILIE POPESCU este Doctor în Filologie și președintele Societății regionale „Golgota”. Povestea vieții sale este una marcată de momente foarte grele, petrecute pe fondul unei perioade istorice dificile. A cunoscut necazurile din frageda copilărie, când a avut parte de amarul deportărilor, îndurând frig și foame, dar răbdând totul cu credință în Dumnezeu și cu o dragoste imensă pentru neam. A învățat carte, a dorit să studieze și a ajuns Doctor în științe, fiind primul cetățean al satului său de baștină, Pătrăuții de Jos, care a obținut acest titlu în perioada postbelică. A activat timp de peste 4 decenii la Catedra de Filologie Română și Clasică (fosta catedră de limbă moldovenească de cândva) a Universității cernăuțene.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Moldova in Direct

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top