fbpx
Connect with us

Deputatul SORIN NĂCUȚĂ, la NEWS MOLDOVA: ”Din ianuarie 2023, salariul minim va crește până la 2.800 sau 3.000 de lei”

Deputatul SORIN NĂCUȚĂ, la NEWS MOLDOVA: ”Din ianuarie 2023, salariul minim va crește până la 2.800 sau 3.000 de lei” - News Moldova

Moldova in Direct

Deputatul SORIN NĂCUȚĂ, la NEWS MOLDOVA: ”Din ianuarie 2023, salariul minim va crește până la 2.800 sau 3.000 de lei”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ordonanța 119/2022, privind plafornarea și compensarea prețurilor la energia electrică, a trecut de Senat și va ajunge la Camera Deputaților, pentru decizia finală, iar prevederile sale sunt cruciale pentru populația aflată în pragul unei ierni cu prețuri foarte mari la energie, gaze și carburanți, raportate la venituri mici, mult sub media europeană

Pentru a explica noile modificările aduse în beneficiul populației la Ordonanța 119, precum și pentru a vorbi despre poziția Guvernului față de creșterile pensiilor și ale salariului minim, NEWS MOLDOVA l-a invitat pe deputatul liberal, SORIN NĂCUȚĂ, membru al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților, la un dialog în cadrul emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT, moderată de jurnalistul CEZAR FILIP.  Deputatul SORIN NĂCUȚĂ a spus, între alte aspecte importante, faptul că există voință la nivel de Guvern ca de la 1 ianuarie 2023, salariul minim să crească la 2.800 sau 3000 de lei.

”Noile modificări ale Ordonanței 119 vor fi în beneficiul a mai multor categorii de populație”

”Atât Ordonanța aceasta de plafonare a prețurilor la gaz și la energie, cât și acea compensare de cât a fost ea, de 50 bani, la combustibil, au avut cumva un impact major în economie, în situația cetățenilor, pentru că, cu siguranță, au făcut să tempereze creșterea prețurilor și să se stabilizeze creșterea inflației, care la noi este destul de mare”, a susținut la NEWS MOLDOVA, deputatul PNL, SORIN NĂCUȚĂ, față de măsurile luate până acum, pentru a amortiza efectele scumpirilor din ultima perioadă.

”Măsurile acestea vor continua. A trecut de Senat Ordonanța cu unele modificări, amendamente, mă refer la cea cu plafornarea prețurilor la energie și la gaz. Au fost introduse mai multe categorii care vor beneficia de aceste măsuri, precum instituții publice, biserica, școala, cetățenii care au în îngrijire persoane cu probleme medicale, familiile cu mai mult de 3 copii la școală. Se încearcă, așadar, o îmbunătățire a acestor măsuri. Tot în ședința de Guvern s-a hotărât și prelungirea cu trei luni a măsurii de compensare a prețului la combustibil cu 50 de bani. Vedem și o tendință pe piață de scădere a prețului la combustibil. Și sperăm ca toate măsurile luate să fie bune pentru cetățeni, pentru ca iarna aceasta să fie mai bine și să nu suporte atât de greu inflația”, a spus deputatul SORIN NĂCUȚĂ.

”Dacă mă întrebați pe mine și așa se vehiculează, de la 1 ianuarie, salariul minim va urca cel mai probabil către 3000 de lei. Nu știu dacă va fi 2800 sau 3000 de lei, dar va crește cu siguranță”

”Măsurile imediate – așa cum au ieșit și membrii guvernului și premierul și au anunțat, sunt de creștere a salariului minim și de creștere a pensiilor. Dacă mă întrebați pe mine și așa se vehiculează, de la 1 ianuarie, salariul minim va urca cel mai probabil către 3000 de lei. Nu știu dacă va fi 2800 sau 3000 de lei, dar va crește cu siguranță. La societățile comerciale sigur că va fi o problemă și aceasta se va traduce în posibile pierderi de locuri de muncă sau în creșteri de prețuri. Guvernanții trebuie să fie foarte atenți la aceste creșteri, ca să nu fie vorba despre o inflație și mai mare. Ministrul Muncii a declarat că pensiile ar trebui să crească cu 10%, eu spun că măcar cu 14, 5% ar trebui să crească, atât cât e rata inflației de anul la sută. De unde face statul rost de bani? Nu știu, reducem din cheltuieli, mai facem împrumut, că suntem în perioada de criză. Și sperăm că se va finaliza peste un an conflictul din Ucraina, criza energetica și ne vom întoarce pe un făgaș normal”, a declarat deputatul PNL, SORIN NĂCUȚĂ, în cadrul emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT.  


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Moldova in Direct

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top