fbpx
Connect with us

Ionică NECHIFOR, directorul Stațiunii POPĂUȚI, la News Moldova: „Noi îndeplinim condițiile ca să declarăm în  ROMÂNIA calamitate în agricultură, respectiv, în regiunea Moldovei”

WhatsApp Image 2022 07 12 at 17.45.36 e1657637191106 - News Moldova

Moldova in Direct

Ionică NECHIFOR, directorul Stațiunii POPĂUȚI, la News Moldova: „Noi îndeplinim condițiile ca să declarăm în  ROMÂNIA calamitate în agricultură, respectiv, în regiunea Moldovei”


Seceta care lovește toată România, dar îndeosebi regiunea Moldovei, provoacă factorii cei mai importanți în acest domeniu la discuții care identifice soluții pentru această situație cu posibile urmări dramatice pentru populație. Una din ideile care se iau în calcul în această perioadă este instituirea stării de urgență,  susținută și de Asociația Creascătorilor de Ovine și Caprine ”MOLDOOVIS”, reprezentată de președintele IONICĂ NECHIFOR.

Invitat în cadrul emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT, găzduită de NEWS MOLDOVA, președintele IONICĂ NECHIFOR a făcut o serie de declarații tranșante cu privire la necesitatea instituirii stării de urgență în agricultură.

”Regiunea Moldovei este cea mai afectată din punct de vedere al pedologiei, România este afectată în procent de 70%. Deci, noi îndeplinim condițiile ca să declarăm în  România calamitate în agricultură, respectiv, în regiunea Moldovei”

”În mod categoric, ne dorim să aibă ecou această propunere. Obligația noastră, pe de o parte, ca și stațiune de cercetare, avem obligația să aducem la cunoștinîa autorităților locale și centrale, situația în care ne aflăm. Sigur, știm că ”dacă nu plânge copilul, mama nu-i dă mâncare”. Bine, nu aceasta este deviza noastră, ci deviza noastră este să aducem în prim-plan necazurile fermierilor, direcția în care ne îndreptăm și ce vom face în viitor cu agricultura din România, în aceste condiții, fiindcă nu e ușor pentru un fermier, nu e ușor pentru nimeni, nici pentru poroducător, nici pentru consumator, situația grea în care ne aflăm noi astăzi.

Prin urmare, din punctul meu de vedere, dacă până acum ni se spunea că o calamitate poate fi declarată și acceptată de către Comisia Europeană atunci când avem două treimi din suprafața țării afectată, există procedură și vorbim de regiuni, unde inclusiv Italia, Spania au instituit deja stare de urgență – și vorbim despre Guvernele de acolo… Regiunea Moldovei este cea mai afectată din punct de vedere al pedologiei, România este afectată în procent de 70% – și este declarația domnului prim-ministru în acest sens. Deci, noi îndeplinim condițiile ca să declarăm România, ca și calamitate în agricultură, respectiv, regiunea Moldovei, instituirea urgenței, pentru a interveni – toate autoritățile regionale, în a salva agricultura și, bineînțeles, zootehnia din zona respectivă”, a spus IONICĂ NECHIFOR, președintele Asociației Creascătorilor de Ovine și Caprine ”MOLDOOVIS”. 

WhatsApp Image 2022 07 12 at 17.45.36 1 e1657637161544 - News Moldova

”Dați-mi voie să dau un semnal de alarmă, pentru a ne pune noi pe picioare zootehnia noastră, să valorificăm materia primă din sectorul vegetal, să-l ducem în sectorul zootehnic”

”Eu vreau să fiu mai pragmatic un pic. România are potențial, am spus-o de fiecare dată, o spunem cu toții. Poate asigura hrană pentru 80 de milioane de cetățeni, însă, dacă suntem sau nu suntem pregătiți, ca o felie, să spunem așa, din potențialul de a exploata nișa aceasta în ceea ce privește Ucraina, nu suntem pregătiți. Noi nu suntem pregătiți la ora actuală să punem pe picioare zootehnia României, darămite să ne mai folosim cumva de necazul vecinilor noștri, de a valorifica sau de a cuprinde o parte din piața pe care o aveau o parte din acești oameni. Nu, nu suntem pregătiți. Și din acest motiv, dați-mi voie să dau un semnal de alarmă, pentru a ne pune noi pe picioare zootehnia noastră, să valorificăm materia primă din sectorul vegetal, să-l ducem în sectorul zootehnic și să producem carne, ca să asigurăm în primul rând pentru cetățenii noștri, după care, sigur, să exportăm… Din 2007 – vorbim despre momentul în care noi am intrat în Uniunea Europeană”, a precizat IONICĂ NECHIFOR, președintele Asociației Creascătorilor de Ovine și Caprine ”MOLDOOVIS”. 

WhatsApp Image 2022 07 12 at 17.45.36 e1657637191106 - News Moldova

”De ce, domnule Nechifor? Nu am putut, nu s-a putut nu s-a știut, nu am fost lăsați sau de ce?”, a întrebat jurnalistul CEZAR FILIP.  

”Vina ne aparține nouă, să nu credeți că apaține altcuiva, fiindă că noi trebuia să fim mult mai hotărâți. Fac o paranteză, noi am fost de foarte multe ori la Comisia Europeană, la Parlamentul European... Podenrea a fost ca investițiile în sectorul vegetal, doar în ceea ce înseamnă modernizare fermă, achiziții, utilizaje moderne, aici stăm bine, cred. Ei insistă și propun ca ca începând cu 2023, ponderea să se mute în sectorul zootehnic. Pări, trebuie să ne spună Bruzelles-ul chestiunea asta sau trebuia s-o gândim noi? Asta este problema. Noi trebuia să o gândim de la început, să fom foarte hotărâți, să țtim ce ne dorim de la agricultura noastră”, a fost de părere IONICĂ NECHIFOR, președintele Asociației MOLDOOVIS.       

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Moldova in Direct

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top