fbpx
Connect with us

Iurie CIOCAN, Președintele PSD pentru Rep. Moldova evidențiază nevoia clara de creștere a capacității Primăriilor privind atragerea fondurilor europene

Iurie CIOCAN, Președintele PSD pentru Rep. Moldova evidențiază nevoia clara de creștere a capacității Primăriilor privind atragerea fondurilor europene - News Moldova

Moldova in Direct

Iurie CIOCAN, Președintele PSD pentru Rep. Moldova evidențiază nevoia clara de creștere a capacității Primăriilor privind atragerea fondurilor europene

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


În cadrul celei mai recente ediții a emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT, moderată de redactorul-șef ION ȘTEFANOVICI și găzduită de NEWS MOLDOVA, dezbaterea despre problemele administrative și economice din Republica Moldova s-a discutat concret despre capacitatea administrației publice din Rep Moldova de realizare și implementare a proiectelor

IURIE CIOCAN, președintele PSD, filiala pentru republica Moldova, a arătat faptul că motivul pentru care fondurile alocate acestei țări pentru proiecte europene care să contribuie la ridicarea nivelului de trai este legat de o lipsă a capacității primăriilor de a accesa acești bani. Faptul că la o populație de 2.000.000 de locuitori sunt nu mai puțin de 898 de primării, care, o treime dintre ele, au câte 5 angajați, arată că, prin actuala structura teritorial-administrativă din Republica Moldova, există o capacitate redusa de inițiere, atragere și implementare a proiectelor cu finanțare europeană.

 IURIE CIOCAN, președintele PSD, filiala R. MOLDOVA: ”Ducem lipsă de capacitate de a genera proiecte, proiecte investiționale. Într-o treime de primării, numărul angajaților nu depășește 5 oameni”

”Într-un număr mare de primării ducem lipsă de capacitate de a genera proiecte, proiecte investiționale. Și nu doar de a scrie aceste proiecte, ci de a le implementa acolo unde ele deja sunt oferite. De ce? Pentru că din punctul meu de vedere și nu doar al meu, avem în Republica Moldova o structură administrativ-teritorială destul de atomizată. Avem 898, la un număr efectiv de populație care oscilează undeva la 2 milioane.  Avem primării unde primarii au fost aleși cu câteva sute de voturi, iar numărul cetățenilor care, de factor, trăiesc în acele primării iarăși este unul foarte mic. Într-o treime de primării, numărul angajaților nu depășește 5 oameni. Deci, efectiv, capacitățile sunt modeste. 

Iurie CIOCAN, Președintele PSD pentru Rep. Moldova evidențiază nevoia clara de creștere a capacității Primăriilor privind atragerea fondurilor europene - News Moldova

Aici noi vedem rostul Partidului Social-Democrat, al primarilor din PSD, al președinților de Consilii Județene să vină cu un suport de expertiză, de împărtășire a cunoștințelor, a experienței cu omologii din Republica Moldova în așa mod, ca să-i ajute să acceseze aceste fonduri, aceste proiecte. Sigur că este și pe agenda actualei guvernări, a fost și pe agenda guvernelor anterioare, care au și pregătit proiecte palpabile  de reorganizare teritorial-administrativă, în care să avem primării mai mari, cu un număr mai mare a populației, cu un teritoriu mai extins, unde și proiectele inclusiv legate de infrastructura locală să fie implementate mai faci, mai comod pentru cetățeni, lucru care urmează probabil să se întâmple.

Dar repet încă o dată, este clar în vizorul PSD-ului din România și filialei din Republica Moldova acest transfer de cunoștințe, de la primarii din România către primarii din Republica Moldova, ca să îi ajute să devină mai buni, în pregătirea, accesarea și implementarea acestor proiecte”, a spus IURIE CIOCAN, președintele PSD, filiala Republica  MOLDOVA. 

IURIE CIOCAN: ”În momentul în care am obținut statutul de candidata la Uniunea Europeană, acest vector s-a clarificat. Acum trebuie cu tot curajul să mergem înainte. Principalul nostru susținător, firesc, este România

”Sunt sigur de succesul acestui demers, al Partidului Social Democrat din România, din care fac parte, petnru simplu motiv că noi, aici, la Chișinău, în Republica Moldova, muncim, prin muncă politică cu cetățenii care au cetățenie română, dar și moldovenească, trăiesc în Republica Moldova și cunosc foarte bine realitățile de aici. Totodată, noi, membrii PSD, suntem foarte bine familiarizați și cu situația din România, cu legislația din România, iar asta ne ajută mult să comunicăm cu cetățenii noștri, să îi apropiem de România, să îi apropiem de situația la zi, economică, socială, politică, să îi ținem informați, să le arătăm care sunt toate avantajele care sunt în colaborarea noastră cu România și, prin munca noastră, să apropiem românii din Republica Moldova de românii sunt astăzi în dreapta Prutului. Perspectiva noastră este una clară.

Eu, personal, îmi doresc ca pe durata vieții mele, noi să fim toți românii într-un singur stat, fără graniță. Forma care va fi, procedurile care vor fi, urmează să fie discutate. (…)  În momentul în care am obținut statutul de candidata la Uniunea Europeană, acest vector s-a clarificat. Acum trebuie cu tot curajul să mergem înainte. Principalul nostru susținător, firesc, este România”, a spus IURIE CIOCAN, președintele PSD pentru Republica Moldova.

ion-stefanovici:-“din-luna-august-proiectul-moldova-invest-va-reflecta-si-realitatile-economice-din-rep-moldova”

”Eu cred că partidul de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate, în acest moment, ar trebui să repete ceea ce s-a întâmplat la București, în 1994, prin care toate partidele din România au fost de acord cu ecartamentul european de integrare al statului român”

”Trebuie să spunem că în acest moment, eu nu am auzit din partea opoziției de la Chișinău că neagă sau pun la îndoială cu subiect și predicat cursul spre integrare europeană al Republicii Moldova. Nimeni din Partidul Socialiștilor nu a venit să spună că în acest moment nu ar trebui ca Republica Moldova să meargă spre Uniunea Europeană. Da, ei au avut o declarație, imediat după ce Republica Moldova a primit statutul de candidată la Uniunea Europeană, în care au sugerat că Republica Moldova trebuie să își negocieze mai dur acest statut și integrarea să o negocieze mai dur cu Uniunea Europeană.

Eu cred că partidul de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate, în acest moment, ar trebui să repete ceea ce s-a întâmplat la București, în 1994, și aici vorbesc despre semnarea de către partidele parlamentare și neparlamentare, a Acordului de la Snagov, prin care toate partidele din România au fost de acord cu ecartamentul european de integrare al statului român. Inițiativa ar trebuie să vină de la doamna Maia Sandu, care are puterea de a strânge în jurul ei toate partidele”, a fost de părere jurnalistul NEWS MOLDOVA la Chișinău, VICTOR NICHITUȘ.  

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Moldova in Direct

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top