Connect with us

Liderul SANITAS IAŞI, Iulian COZIANU: „Legea Recunoștinței” este o promisiune NEONORATĂ a statului ROMÂN în raport cu personalul MEDICAL

Iasi

Liderul SANITAS IAŞI, Iulian COZIANU: „Legea Recunoștinței” este o promisiune NEONORATĂ a statului ROMÂN în raport cu personalul MEDICAL

@Un ADEVĂR dureros, despre cum i-a păcălit statul român pe angajații din linia întâi a luptei cu pandemia @cum promisiunile făcute de guvernanți cadrelor sanitare și nu numai, s-au dovedit a fi doar soluția nedemnă de a-i determina să își riște viață, ca mai apoi să le fie întors spatele @mărturia liderului sindical SANITAS IAȘI, Iulian Cozianu în cadrul emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT, găzduită de NEWS MOLDOVA

Iulian COZIANU: „Legea 56, care se intitulează frumos “Legea recunoșținței față de personalul care a lucrat în perioada stării de urgență și a stării de alertă” … nici până astăzi – practic vorbim de o perioada mai lungă de un an de zile –  NU este aplicabilă”

Domnul IULIAN COZIANU, reprezentantul SANITAS Iași a  fost unul dintre invitații emisiunii, care nu a ezitat să scoată la iveală faptul că, în ciuda afirmațiilor publice ale decidenților, adevărul este că Legea 56, intitulată  “Legea Recunoșținței” este, de fapt, inaplicabilă, căci legiuitorii nu i-au finalizat normele metodologice. Astfel, 200 de familii, ale căror rude au murit in această bătalie cu pandemia, nu au beneficiat nici azi de prevederile acestei “Recunoștințe” deocamdata… nerecunoscatoare. 

De asemenea, domnul IULIAN COZIANU a arătat că nici măcar de acei 500 de euro, promiși pentru angajații care au lucrat în perioada stării de urgență cu pacienții infectați cu virusul Sars CoV2 și pacienții susapecti, nu au beneficiat cu toții de acest drept. Calea instanței va fi ultima soluție, crede reprezentantul SANITAS Iași.

“Problemele pe care le au angajații din sistenul sanitar nu se regăsesc doar în spitalele mari, spitale Covid sau centre universitare, ci în toate spitalele. Și spitale precum Hârlău, spitalul Pașcani, au aceleași probleme ca cele pe care le au  spitalele din municipiul Iași.

Iulian COZIANU: „Aproximativ de 200 de persoane și-au pierdut viață în această perioada. Când  familiile acestora s-au adresat Caselor de Pensii pentru aplicarea prevederilor Legii pentru a primi ajutorul de 500 Euro, li s-a răspuns că nu există norme de aplicare a legii”

Chiar dacă, financiar, azi țara nu stă chiar grozav, există și niște așteptări de ordin material din partea angajaților din sistemul sanitar, așteptări care decurg din actele normative în vigoare. Și evident că oamenii își doresc că acele acte normative să fie aplicate.

Un singur exemplu care arată indiferența autritatilor față nu neapărat de cei din sistemul sanitar, ci față de toți angajații care au intrat în lupta cu această pandemia, vorbim aici și de angajații  Ministerul de Interne sau Ministerul Apărării.

Anul trecut s-a emis o Lege, Legea 56, care se intitulează frumos “Legea recunoșținței față de personalul care a lucrat în perioada stării de urgență și a stării de alertă”, pentru combaterea pandemiei. Iar această Lege prevede că urmășii celor care și-au pierdut viață în lupta dusă cu acest virus să beneficieze de câteva drepturi. Vreau să va spun că nici până astăzi – practic vorbim de o perioada mai lungă de un an de zile –  această Lege nu este aplicabilă, pentru că nu are norme de aplicare”, a spus domnul Iulian Cozianu.  

„Un exemplu, extrem de dureros pentru noi toți, despre cum se promite, atunci când ai nevoie de angajații din sistemul de sănătate” 

Aproximativ de 200 de persoane și-au pierdut viață în această perioada, angajați din sistemul de sanătate, din Armată și din Minsiterul de Interne. Familiile lor au încercat să acceseze aceste beneficii prevăzute în lege și din păcate s-au izbit de birocrația statului român, mai exact. Când s-au adresat Caselor de Pensii pentru aplicarea prevederilor Legii, li s-a răspuns că nu există norme.

Și este un singur exemplu, extrem de dureros pentru noi toți, despre cum se promite, atunci când ai nevoie de angajații din sistemul de sănătate, iar în realitate lucrurile nu stau chiar așa, a precizat reprezentantul SANITAS Iași, domnul Iulian Cozianu.

Iulian Cozianu, reprezentantul SANITAS Iași: “Statul român nu își onorează actele normative pe care le elaborează”

“S-a vehiculat cu surle și trâmbițe, acel stimulant de 500 de euro pentru angajații care au lucrat în perioada stării de urgență cu pacienții infectați cu virusul Sars CoV2 și pacienți suspecti. Din păcate, și astăzi există oameni care nu au beneficiat de acest drept, oameni care nici nu știu cum vor putea beneficia de acest drept, decât pe calea Justiției.

Pentru că au fost uitați, fie Ministerul Muncii, fie MInisterul Muncii, în cazul colegilor de la asistență socială. Am senzația că, pur și simplu, s-au spălat pe mâini și au pus punct acordării acestor drepturi. Vorbim de oameni din prima linie, care lucrează în Unitățile de Primire Urgențe, care au fost extrem de greu încercați în acest Val 4, dar care nu au beneficiat de aceste drepturi”, este convins domnul Iulian Cozianu.

 “Este frustrat și, uneori, demotivant, să promiți ceva și, ulterior, să nu te simți de cuvânt”

Trebuie spuse și aceste lucruri, pentru că este frustrat și, uneori, demotivant, să promiți ceva și, ulterior, să nu te simți de cuvânt însă pentru noi, speranța nu moare niciodată, totdeauna ne mobilizăm și că organzatie sindicală încercăm pe toate căile să rezolvăm într-un final aceste probleme, apelând până la urmă și la acțiunile deschise în instanța.

Avem pe acest subiecte, drepturi neacordate, deschise în 2020 și 2021, 111 acțiuni pentru coelgii din sistemul sanitar ieșean. Și evident că sunt și la nivel de țară multe acțiuni deschise, a mai argumentat domnul Iulian Cozianu.

ION STEFANOVICI: “Mi se pare un act aproape criminal, să legiferezi ceva, dar să nu dai norme de aplicare, de implementare, că să duci până la capăt”

Redactorul-șef al NEWS MOLDOVA, jurnalistul ION STEFANOVICI, a subliniat că tocmai în asemenea situații, când decidenții de la nivelul statului nu își țin promisiunile, rolul presei trebuie să fie exercitat cu fermitate.

Vom cauta aceste răspunsuri în Parlament și la reprezentanții zonali, întrucât ei sunt cei care s-au bătut cu pumnul în piept, făcând scandal prin Parliament, că fie sunt pro-vaccinare, fie sunt împotriva ei. Unii spun că susțin, alții că nu susțin. Asta e singura lor grijă, de mai bine de un an de zile.

Dar vis-a-vis de chestiuni foarte punctuale despre care ne-ați vorbit, într-adevăr, mi se pare un act aproape criminal să legiferezi ceva, dar să nu dai norme de aplicare, de implementare, ca să duci până la capăt”, a spus ION STEFANOVICI, realizatorul emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT, găzduită de News Moldova.

Este vorba despre 200 de familii, a căror membrii, când poate alții stăteau acasă ascunși, au fost în prima linie. Chiar dacă poate au avut temeri, le-au învins și au fost acolo în prima linie, a accentuat reprezentantul SANITAS Iași. 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top