Connect with us

Ministrul CULTURII, Bogdan GHEORGHIU prezent la NEWS MOLDOVA! Clarificări OFICIALE privind ROȘIA MONTANĂ

Ministrul CULTURII, Bogdan GHEORGHIU prezent la NEWS MOLDOVA! Clarificări OFICIALE privind ROȘIA MONTANĂ - News Moldova

Moldova in Direct

Ministrul CULTURII, Bogdan GHEORGHIU prezent la NEWS MOLDOVA! Clarificări OFICIALE privind ROȘIA MONTANĂ

25 iulie 2021, dezbatere internațională privind inlcuderea Rosiei Montane în patrimoniul UNESCO

 Includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, în ședința forului internațional de pe 25 iulie, a generatMinistrul CULTURII, Bogdan GHEORGHIU prezent la NEWS MOLDOVA! Clarificări OFICIALE privind ROȘIA MONTANĂ - News Moldova puternice emoții și dezbateri virulente în rândul opiniei publice.

Printre informaţiile vehiculate în ultimele săptămâni, care ar putea conduce într-o oarecare măsură la blocarea dosarului, se numără cea potrivit căreia o eventuală introducere în Patrimoniului Mondial ar afecta șansele României în procesul de arbitraj de la ICSID Washington, ajungând astfel să plătim despăgubiri exorbitante.

Pe de altă parte, conform altor surse, lucrurile stau fix invers, includerea Roșiei Montane în UNESCO nu doar că nu ar afecta negativ șansele României, ci dimpotivă ar avea un efecte pozitiv, întărind poziția țării noastre în procesul de arbitraj.

Mineritul poate continua chiar dacă vorbim de patrimoniul UNESCO

Ministrul CULTURII, Bogdan GHEORGHIU prezent la NEWS MOLDOVA! Clarificări OFICIALE privind ROȘIA MONTANĂ - News MoldovaNu există vreun obiectiv în patrimoniul mondial UNESCO care să nu fie mai întâi înscris în patrimoniul naţional, este condiţie esenţială.

Aşadar, dacă vorbim de Roşia Montană, se află deja pe lista monumentelor istorice din România. Dar să ştiţi că Roşia Montană a fost prima dată declarată zonă de patrimoniu în 1906.

Hai să lămurim nişte lucruri! Când s-a deschis procesul împotriva statului român, primul lucru de care s-au legat cei care au pornit acest litigiu a fost faptul că nu au primit niciodată aviz de mediu, chiar dacă aveau autorizaţie pentru minerit.

Acordul pentru minerit însemna că tu trebuia să vii cu un proiect agreat de factorii de reglementare naţională. Avizul este prima condiţie esenţială, lumea nu vorbeşte despre ea. Faptul că eşti un obiectiv clasat, în primul rând pe lista naţională, după aceea intri sub o pălărie mai largă care se numeşte lista monumentelor din patrimoniul mondial. Legat de minerit, acesta poate fi desfăşurat într-o zonă din patrimoniul UNESCO. Există şi un exemplu în acest sens, mina Cornwall din Anglia. În prezent, administraţia locală a demarat procedurile pentru a se exploata acolo litium.

Problema ţine de profit, pentru că acestă modalitate de exploatare este cea mai eficientă, având un raport bun costuri versus profit. Bineînţeles că aici, Ministerul Culturii nu poate ţine cu profitul în detrimentul culturii„, a explicat Bogdan GHEORGHIU, Ministrul Culturii.

News Moldova îți recomandă și ...   Atenție mare la vopseaua de ouă! Poate avea până la 11 E-uri!

Ion ȘTEFANOVICI: UNESCO nu poate face nimic dacă autorităţile nationale vor să facă ceva incompatibil cu statutul acestei organizatii

Ministrul CULTURII, Bogdan GHEORGHIU prezent la NEWS MOLDOVA! Clarificări OFICIALE privind ROȘIA MONTANĂ - News MoldovaÎntr adevăr suntem martorii şi unor manipulări şi dezbateri false, şi au fost scenarii care nu prea au legătură cu realitatea. Ele sunt mai multe la număr.

Am urmărit cu atenţie natura mesajelor care au circulat în spaţiul public pe parcursul ultimelor săptămâni cu o intensitate din ce în ce mai mare şi m-am mirat la câteva exemple pe care le am văzut în lume, pentru că de ce să nu recunoaştem prima problemă pe care au ridicat-o cei care sunt împotriva înscrierii în UNESCO a Roşiei Montane, au fost de natură pecuniară, şi anume, dacă Roşia Montană este inclusă în UNESCO, aurul din acea zonă nu mai poate fi exploatat.

Am găsit astfel câteva exemple similare care arată că UNESCO nu poate face nimic dacă autorităţile vor să facă ceva incompatibil cu statutul UNESCO. Spre exemplu, municipalitatea din Dresda care a decis construirea unui pod peste râul Erba. În ciuda opoziţiei UNESCO, construcţia totuşi a fost finalizată. Hai să spunem lucrurilor pe nume, este vorba de o cantitate importantă de aur, dar cu care nu faci ce vrei. Clasarea UNESCO nu este până la urmă un proces ireversibil„, a exemplificat Ion STEFANOVICI, analist politic.

News Moldova îți recomandă și ...   Harta energetică a României, redesenată de Transgaz! Ce proiecte ambițioase și-a propus?

Listarea în UNESCO nu împiedică o eventuală viitoare exploatare minieră şi nici nu schimbă cu nimic regimul juridic de protecţie cultural

Ministrul CULTURII, Bogdan GHEORGHIU prezent la NEWS MOLDOVA! Clarificări OFICIALE privind ROȘIA MONTANĂ - News MoldovaConcluzia emisiunii dar și a documentărilor serioase în această problematică foarte importantă pentru România este că țara noastră are obligația de a-și proteja și valorifica patrimoniul cultural-istoric indiferent de listarea lui UNESCO.

Listarea în UNESCO ar fi, însă, o oportunitate uriașă pentru a obține finanțări și de a atrage investiții în zonă.

News Moldova îți recomandă și ...   Prioritatea Energetică pentru România și Republica Moldova: Interconectările Suceava–Bălţi și Smârdan–Gutinaș–Strășeni


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Moldova in Direct

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top