Connect with us

2021 | PARLAMENTARII la RAPORT: Constantin Daniel CADARIU, senator PNL de SUCEAVA și Ministrul Antreprenoriatului și Turismului

Raport Parlamentar

2021 | PARLAMENTARII la RAPORT: Constantin Daniel CADARIU, senator PNL de SUCEAVA și Ministrul Antreprenoriatului și Turismului

Constantin-Daniel Cadariu (n. 16 decembrie 1967, Gura Humorului, Suceava) este Ministru al Antreprenoriatului și Turismului în Guvernul Nicolae Ionel Ciucă, din 25 noiembrie 2021, și senator român, ales în Circumscripția electorală nr.35 – Suceava

Daniel Cadariu este membru în grupul parlamentar de prietenie cu Republica Orientală a Uruguayului. Acesta a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Cehă, Republica Arabă Egipt și Islanda între 2016-2020

Cadariu este absolvent al Facultății de Mecanică, Secția Mașini Termice, Institutul Politehnic Iași. A fost expert al Corpului de control al Ministrului Internelor și Reformei administrative între 2005-2008. Ulterior a fost Vicepreședinte al Consiliul Județean Suceava între 2008-2012

ACTIVITATE POLITICĂ:

▪ 25 noiembrie 2021– prezent, Ministru al Antreprenoriatului și Turismului în Guvernul Nicolae Ionel Ciucă;

▪ 2016– prezent, Senator, Senatul României;

▪ 2016– prezent, Vicepreședinte BPJ PNL, județul Suceava;

▪ 2008– 2012, Vicepreședinte Consiliului Județean Suceava;

▪ 2004– 2007, Consilier județean, Suceava;

▪ 2000– 2004, Consilier local, Oraș Gura Humorului, județul Suceava.

Conform declarației de avere, senatorul PNL de Suceava Constantin Daniel Cadariu deține patru terenuri intravilane în Gura Humorului și Păltinoasa, un apartament și o casă. În 2020, senatorul PNL a înregistrat venituri de 130.000 de lei ca parlamentar. Soția sa a obținut circa 20.000 de lei de la firma pe care o administrează.

Senatorul deține firma Alidan Motto Com SRL, în prezent suspendată temporar și aflată în procedură dizolvare, așa cum reiese din declarația de interese postată pe site-ul Parlamentului.

Constantin Daniel Cadariu – adeptul evitării scandalurilor politice în public

Senatorul Constantin Daniel Cadariu s-a remarcat prin critici la adresa PSD, pe care îl vedea ca pe un dușman tradițional. Nu a fost de acord cu acel conflict deschis din PNL care a dus la plecarea parlamentarilor care îl susțineau pe fostul președinte PNL, deputatul Ludovic Orban:

Bărbaților politici supărați din PNL le-aș recomanda să-și manifeste nemulțumirile în interior așa cum este normal și firesc nu în exteriorul partidului. Mesajele din timpul Congresului au fost foarte clare în legătură cu cei care au exagerat. Chiar domnul președinte Gheorghe Flutur a propus o amnistiere a vorbelor grele în partid cu care cred că toată lumea este de acord. Gata, ajunge! Haideți să strângem rândurile și să ne punem pe treabă pentru că lumea ne va judeca dur la viitoarele alegeri. Problemele și nemulțumirile să le rezolvăm în interior nu în mass media. Să închidem fisurile, să pansăm rănile și să mergem mai departe. Cei care continuă să arunce cu vorbele în spațiul public fac un mare deserviciu PNL. În schimb fac un mare serviciu adversarului nostru tradițional, PSD”.

Senatorul Constantin Daniel Cadariu, activitate vizibilă în Parlament

La comisii, se află următoarele inițiative legislative:

  • Proiect de Lege pentru modificarea art.2 lit.f) din Legea locuinţei nr.114/1996
  • Proiect de Lege privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989
  • Proiect de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie
  • Proiect de Lege privind instituirea zilei de 26 mai ca ”Ziua Naţională a Alegătorului”
  • Proiect de Lege pentru completarea Legii nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 şi ale Legii nr.169/1997

Propunerea legislativă privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 are procedura legislativă încetată.

De la Palatul Parlamentului, la Palatul Victoria, ca Ministru al  Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Președintele CJ Suceava, unul din liderii la nivel național ai PNL; Gheorghe Flutur și-a exprimat deschis într-un interviu pentru News Moldova de ce a fost important ca Suceava să aibă un om politic din Parlament, care să gestioneze economia, antreprenoriatul și turismul. Antreprenoriatul și turismul sunt pentru județul Suceava puncte tari în orice analiză economică s-ar face, în condițiile actuale.

Constantin Daniel Cadariu și-a preluat mandatul de ministru în noiembrie 2021.  În 11 decembrie 2021, Constantin Daniel Cadariu, în calitate de ministru, a avut o întâlnire regională, la Vatra Dornei, cu mediul de afaceri local din zona turismului. Scopul întâlnirii a fost identificarea problemelor domeniului turismului și al antreprenoriatului, direct la fața locului.

După această discuție, ministrul a declarat:

Așa cum am promis, am dat startul programului de consultări regionale. Am avut o ședință extrem de interesantă, de peste trei ore, în care am putut să discut cu reprezentații mediului de afaceri din zonă toate aspectele care au caracter urgent și care le îngreunează activitatea. Multe dintre problemele enunțate sunt, într-adevăr, generale. Am luat act de ele și, după ce voi încheia întâlnirile teritoriale propuse pentru următoarele două luni, voi contura concluziile astfel încât să reușim să axăm activitatea viitoare a ministerului pe rezolvarea acestora. Mai mult, un deziderat al mandatului meu este să transform această instituție, responsabilă de antreprenoriat și turism, într-una cu adevărat folositoare”.

Ministrul Cadariu a insistat că România va trebui să meargă din nou la târguri internaționale de profil cu un mesaj bine definit. Accentul a căzut și pe promovarea sectorului balneclimateric și pe susținerea domeniilor schiabile.

În România, sectorul HoReCa se confruntă cu o criză majoră în privința forței de muncă pentru că multe afaceri sunt sezoniere, iar oamenii caută joburi stabile. Nici salarizarea în domeniu nu este mai mare, ceea ce face ca mulți tineri să prefere lucrul în afara României în aceste domenii.

În plus, pandemia de Covid 19 a lovit puternic în acest sector, iar autoritățile au încercat să redreseze situația, fără a putea însă găsi o rețetă potrivită.

Reține atenția o recentă declarație a ministrului Cadariu, care interpretează rezultatele unei analize a situației în domeniul de competență, analiză publicată în 14 decembrie 2021, pe care a solicitat-o:

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului nu reprezintă doar o denumire frumoasă. Avem măsuri concrete care pot și trebuie să susțină mediul antreprenorial, iar primul pas este să le oferim tuturor celor care fie au aplicat pentru aceste măsuri, fie sunt deja beneficiari, predictibilitate. Acum, la mai puțin de 2 săptămâni de la preluarea mandatului, mă bucur să anunț că schema HoReCa este pe drumul cel bun, iar din 8.369 de antreprenori care au primit scrisoare de acceptare, 8.100 deja au trimis contractele semnate înapoi către minister, iar pe 14 decembrie începe procedura de plată. Anul acesta va fi plătită suma de 1 miliard de lei către antreprenorii din HoReCa, urmând ca la începutul anului viitor să fie plătită și diferența de aproximtiv 1,2 miliarde de lei, în conformitate cu numărul dosarelor depuse și aprobate”.

În ceea ce privește Măsura 1 (M1) – Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile, actualul ministru Constantin Daniel Cadariu a anunțat că în data de 23 noiembrie 2021 s-a încheiat al doilea apel de finanțare. Numărul aproximativ de aplicanți a fost 33.000. A rezultat, astfel o sumă de aproximativ 66 milioane euro. În următoarea etapă, vor loc analiza cererilor depuse, contractarea și efectuarea plăților la începutul anului 2022.

Pentru Măsura 2 (M2) – Granturi pentru capital de lucru,  s-a ajuns la concluzia că aproximativ 2.966 de companii nu au primit, încă, ajutorul de stat în cadrul măsurii. Este vorba de restanțe importante care însumează aproximativ 570 milioane de lei. Suma nu a fost inclusă ăn bugetul aferent anului 2021. Ministrul Constantin Daniel Cadariu a promis, la 14 decembrie 2021 că va indentifica  soluții pentru acoperirea diferenței în anul 2022. Joi, 23 decembrie 2021 se va vota bugetul anului 2022. Până marți 21 decembrie 2021, s-au putut depune amendamente privitoare la actualul proiect de buget.

Constantin Daniel Cadariu a mai adăugat:

Totodată, în legătură cu Programul Start-Up Nation, ultimul apel de finanțare, cel din 2018, are alocat în bugetul pe anul acesta suma de 40 de milioane, necesară achitării ultimelor 200 de contracte. Mai avem nevoie doar de certificările de la fața locului, care sunt realizate de către partenerii noștri – băncile cooptate în program. Sper că, până la finalul lunii decembrie, ministerul să se achite de datorii, dar acest lucru depinde, așa cum am subliniat, și de atingerea obiectivelor asumate de către beneficiari. Îmi doresc ca acest program să fie reluat și în anul 2022. În acest sens am realizat și arhitectura bugetului pentru anul viitor”.

Concluzii

Deputatul Constantin Daniel Cadariu a fost un parlamentar vizibil în Senatul României. Fiind propus ca ministru de PNL și votat de Parlament, Constantin Daniel Cadariu a trecut la treabă și a evaluat situația din domenii turismului și antreprenoriatului, domenii unite în același portofoliu ministerial cu domeniul economiei. Din declarațiile sale și din întâlnirile avute, reiese că actualul Ministru al Economiei, Turismului și Antreprenoriatului are planuri serioase, pe care le-a pus în dezbatere dar și în aplicare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Raport Parlamentar

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top