Connect with us

2022 | PARLAMENTARII la RAPORT: Gabriela CREȚU, senator PSD de VASLUI

Raport Parlamentar

2022 | PARLAMENTARII la RAPORT: Gabriela CREȚU, senator PSD de VASLUI

Gabriela Crețu, senator PSD de Vaslui este unul dintre cei mai longevivi parlamentari. Deputat în legislatura 2004-2008, după o pauză de patru ani, din 2012, a fost aleasă senator în 2012, 2016 și 2020. Este membră a Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Franceză -Senat și a  Grupului Parlamentar de Prietenie cu Regatul Spaniei.

Deși are o vechime considerabilă în Parlament ca ales al județului Vaslui, senatorul Gabriela Crețu nu a a avut în acest an al legislaturii 2020-2024 nicio inițiativă legislativă directă pentru vasluieni. Nu apar nici interpelări și nici declarații politice pe teme directe pentru vasluieni.

Vasluiul este unul din județele cele mai sărace ale României și nici la capitolul infrastructură, județul nu stă deloc bine.

Senatorul Gabriela Crețu a participat la inițierea a 18 proiecte legislative și la votarea a două moțiuni de cenzură. Nicio inițiativă nu a devenit lege.

O activitate ceva mai intensă este desfășurată pe blogul personal. Aici, senatorul PSD critica în primăvara anului 2021, PNRR din perspectiva faptului că populația nu a fost corect informată și că guvernanții au lăsat impresia că PNRR ar fi un fel de „Fântâna Făgăduinței”. Comentariul negativ se încadrează în logica ideologică social-democrată. În viziunea sa, lipsește legătura dintre program și pandemie, iar costurile economice nu sunt suficient cunoscute de către populație, care va trebui să suporte costurile programului fără să știe ce beneficii aduce acest program:

Programul de Reformă și Reziliență al României, care nu e convenit cu comisia, este înțeles de guvern și majoritate ca un fel de fântână a făgăduinței, din care toți am lua bani, scutind bugetul de stat. Ei bine, vă dezamăgesc!

Finanțarea Programului se face printr-un împrumut european comun, inclusiv pentru partea de subvenție. Acest împrumut trebuie autorizat astăzi, prin această decizie, care va avea efect retroactiv. Este de 750 de miliarde euro. 

Împrumutul este contractat de Comisia Europeană în numele Uniunii din care facem parte și distribuit statelor membre; sub formă de subvenții, o parte mai mică, și de împrumuturi, una mai mare. Din cei circa  30 de miliarde euro, 17  miliarde sunt posibilități de împrumuturi. Suma PNRR e comparabilă cu veniturile anuale ale bugetului de stat, ca să avem un element de comparație.

Condițiile care însoțesc alocările de fonduri au prea puțin de a face cu epidemia și lecțiile sale. Gradul de infectare sau nevoile de fonduri pentru combaterea  Covid19 lipsesc dintre criterii. Prin reforme  și restructurări, multe guverne de dreapta – al nostru a dovedit-o deja – vor arăta că neoliberalismul este încă viu; sub pretextul datoriilor,  taie de la cei care nu au și sunt perdanții crizei sanitare (salariați, pensionari, copii) și dau celor care au (ajutoare de stat, scutiri de taxe, privatizări, pentru corporații);  cetățenii nu contează.

Dar acest împrumut trebuie rambursat. Iar costurile sale, plătite. Programul nu are nici o legătură cu solidaritatea europeană; datoria se plătește prin contribuția tuturor statelor, împreună! Din acest motiv, această decizie modifică plafoanele contribuției naționale la bugetul european, de la 1,23% din VNB, la 1,40, pentru creditele bugetare, și de la 1,29, la 1,46, pentru creditele de angajament. Circa 3-400 de milioane euro anual, în plus, contribuția României.

Piețele de pe care se împrumută Comisia Europeană nu sunt abstracte; sectorul financiar bancar se găsește concentrat  în unele state membre, care vor  deveni creditoare pentru Uniune și pentru restul statelor… creșterea  decalajelor economice între creditori și debitori și a tensiunilor politice este de așteptat. Speranța coeziunii economico-sociale și teritoriale se duce pe apa sâmbetei”.

Celelate declarații de pe blogul personal privesc critici la adresa abuzului de ordonanțe de urgență de către Guvern, la impunerea restricțiilor fără explicarea rațiunii care stă la baza acestor restricții care restrâng activitatea Parlamentului ca instituție democratică fundamentală.

Senatorul Gabriela Crețu-PSD Vaslui- inițiative de ordin general. Există și o inițiativă de ordin regional

Cele mai multe propuneri legislative se află la comisii. Sunt inițiative asumate de partid, în spirit social-democrat. Niciuna nu poartă amprenta personală a senatoarei de Vaslui.

La comisii, se află următoarele propuneri legislative:

  • Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea ”Legii nr.263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice”
  • Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.98/2016 privind achiziţiile publice şi a Legii nr.99/2016 privind achiziţiile sectoriale
  • Proiect de Lege pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România
  • Proiect de Lege pentru modificare Legii nr.45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu- Şişeşti şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare
  • Proiect de Lege pentru aprobarea obiectivului de investiţii ”Institutul Regional de Boli Cardiovasculare Iaşi”
  • Proiect de Lege pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000
  • Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000
  • Propunere legislativă pentru plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze pentru consumatorii casnici
  • Propunere legislativă privind stabilirea măsurilor de sprijin a întreprinderilor mici şi mijlocii, a căror activitate este afectată de creşterile de preţuri şi tarife la energie, gaze şi combustibil
  • Propunere legislativă pentru modificarea art.11 alin.(1) lit.c) din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României

Senator Gabriela Creț -nicio inițiativă devenită lege

 Din cele 18 inițiative legislative, o bună parte sunt în diferite etape legislative. Niciuna nu  a fost respinsă, nu are procedura încetată și nici nu a fost retrasă de către inițiator.

Inițiativele păstrează aceeași orientare generală, de interes național și același palier ideologic social-democrat.

La promulgare, se află Propunere legislativă pentru modificarea art.3 alin.(3) din Legea cooperaţiei agricole nr.566/2004

La procedura de raport depus, se află Proiectul de Lege pentru completarea art.3 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000

La Senat, se află  Propunerea legislativă privind reglementarea statutului personalului contractual care, în perioada stării de alertă, a fost încadrat pe perioadă determinată

În lucru, la comisiile permanente ale Senatului se află  Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii și Propunerea legislativă privind reglementarea statutului personalului contractual care, în perioada stării de alertă, a fost încadrat pe perioadă determinată.

Înscrisă pe ordinea de zi, se află Propunerea legislativă privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe

Înregistrate la Senat pentru dezbatere, se află Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României și Propunerea legislativă privind actualizarea burselor acordate românilor de pretutindeni

Concluzii

În concluzie, activitatea parlamentară a senatorului Gabriela Crețu, PSD Vaslui contrastează cu vechimea și experiența acumulată în Parlament. Chiar dacă este unul din parlamentarii de bază ai PSD în județ, activitate sa se referă tangențial la inițiative de interes regional. Toate inițiativele legislative sunt de fapt inițiative pe care senatorul PSD de Vaslui le-a semnat pe criteriul disciplinei de partid și doctrinei social-democrate.

Senatorul PSD de Vaslui are o activitate declarativă pe blogul personal, declarațiile din prima parte a anului 2021 fiind dominate de ideologia social-democrată și critice la adresa Guvernului condus de PNL.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Raport Parlamentar

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top