Connect with us

2022 | PARLAMENTARII la RAPORT: Bogdan GHEORGHIU, deputat PNL de SUCEAVA

Raport Parlamentar

2022 | PARLAMENTARII la RAPORT: Bogdan GHEORGHIU, deputat PNL de SUCEAVA

Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu este membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, îndeplinind funcția de Secretar până în februarie 2021

Deputatul Bogdan Gheorghiu s-a remarcat ca Ministru al Culturii în Guvernele Ludovic Orban și Florin Vasile Cîțu, guverne constituite în jurul PNL, în perioada 2019-2021.

Ca Minisrtru al Culturii, actualul deputat de Suceava Bogdan Gheorghiu, împreună cu oameni dedicaţi şi buni profesionişti a depus toate eforturile pentru conservarea şi promovarea patrimoniului cultural naţional”.

Ministrul Bogdan Gheorghiu și-a adus contribuția la o serie de proiecte precum:

  • înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO;
  • depunerea dosarului„Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii;
  • modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic;
  • deschiderea către public a Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”;
  • înfiinţarea a două muzee – Muzeul Naţional „Brătianu” şi Muzeului Ororilor Comunismului în România;

În  ceea ce privește realizarea altor elemente benefice culturii românești, deputatul  Bogdan Gheorghiu a declarat: „Am reuşit în acest mandat ca, după 12 ani, să deblocăm achiziţia de artă contemporană, care a avut loc în 2020, şi să începem lucrările la data de 4 noiembrie 2021 la obiectivul de investiţii ‘Consolidare, restaurare şi amenajare Muzeul Naţional’George Enescu – Palatul Cantacuzino, Casa memorială şi Anexa’, după 3 ani de la începerea procedurilor de achiziţii publice. Un proiect la care ţin foarte mult, la care mai sunt de făcut doar câţiva paşi, este încheierea unui nou acord cu BDCE pentru 8 obiective culturale, unde mă bucur ca sucevean că am reuşit să includ Conacul Vârnav-Liteanu, din localitatea Liteni, care va deveni centru pentru restauratori””.

În prezent, deptatul Bogdan Gheorghiu este membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Irlanda și în Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Ţărilor de Jos (Olanda).

Deputatul Bogdan Gheorghiu a avut cinci inițiative legislative. În declarația de avere, apar un apartament, un automobil. Are bijuterii, ceasuri, obiecte de artă în valoare cumulată de 48 000 EUR.

Are în conturi circa 300 000 RON și 80 000 EUR. Are acțiuni de 2100 RON și 37 000 EUR. În 2022 va restitui un credit de 35 000 EUR. Veniturile familiei pe anul 2020 au totalizat suma de aproximativ 355 000 RON.

Deputatul Bogdan Gheorghiu- inițiative de ordin general

Cele mai importante inițiative legislative sunt:

1.518/25.10.2021 L340/2021 Proiect de Lege privind instituirea zilei de 26 mai ca ”Ziua Naţională a Alegătorului”-la comisii

  1. 575/07.12.2021 Propunere legislativă privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix-la comisii
  2. BP772/23.12.2021 Propunere legislativă privind înfiinţarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 -la Senat
  3. B29/2022 Propunere legislativă privind înfiinţarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989-înregistrat la Senat pt. dezbatere
  4. B439/2021 Propunere legislativă privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix-retras de către iniţiator

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu s-a implicat în acordarea Burselor Brătianu, în valoare totală 195.000 lei,  pentru promovarea valorilor culturale contemporane din România şi stimularea valorificării acestora. Aceste burse vor contribui efectiv și substanțial la sprijinirea tinerilor artişti şi sprijinirea oamenilor de cultură din România, premierea personalităţilor din domeniile cultură scrisă, teatru, cinematografie, muzică, arte vizuale, inclusiv monumente de for public.

Ca Ministru al Culturii, deputatul Bogdan Gheorghiu a schimbat modalitatea în care a fost sărbătorită Ziua Culturii. Dacă inițșial erau finanţate proiecte dedicate Zilei Culturii, dar care nu se desfăşurau strict în data de 15 ianuarie, noua optică ministerială a fost finanţarea proiectelor care sa fie desfăşurate doar în această zi. Totodată, a colaborat cu autorităţile locale care au înţeles importanţa marcării acestei zile şi care au organizat manifestări locale cu scopul de a creşte gradul de importanţă al culturii. În judeţele Suceava, Iaşi s-au realizat proiecţii pe clădiri şi manifestări culturale destinate acestei zile.

A lansat, în perioada de început a Pandemiei de Covid 19,  la 27 martie 2020, proiectul de finanţare ACCES Online 2020, dedicat exclusiv sectorului privat, un instrument de susţinere financiară a proiectelor culturale, care au putut fi diseminate exclusiv în mediul online în valoare de 1 milion de lei (270 de aplicaţii, 20 de beneficiari privaţi). A fost atrași peste 170 de lucrători culturali să se imp,ice în aceste proiecte, care se află în perioada de implementare şi pe care publicul larg le-a putut și le poate urmări online.

A semnat suplimentarea cu 2.000.000 lei a bugetului Muzeul Naţional de Artă Contemporană, în vederea achiziţionării de obiecte de artă de la artişti contemporani. Iniţiativa a fost foarte bine primită, mai multe organizaţii private şi autorităţi publice locale s-au alăturat şi au anunţat că şi acestea vor face achiziţii de la tinerii artişti (primăria Reşiţa, primăria Arad, Muzeul de Artă Recentă – privat)

Ministrul Bogdan Gheorghiu a semnat Declaraţia privind rolul culturii în timpul crizei COVID-19, alături de alţi 25 de miniştri din Uniunea Europeană. Declaraţia a oferit un cadru de acţiune pentru consolidarea cooperării dintre ministerele culturii din statele membre UE semnatare, pentru ca fiecare autoritate naţională să găsească cele mai potrivite metode de susţinere, adaptate situaţiilor locale. Austria a solicitat informaţii legate de programul Acces Online 2020 lansat de Ministerul Culturii din România. Ministerul Culturii s-a inspirat din experiențele similare ale responsabililor culturali din Grecia.

S-a semnat și Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze privind prevenirea furtului, săpăturilor clandestine, importului şi exportului ilicit de bunuri culturale.

Ministrul Bogdan Gheorghiu a susţinut şi s-a implicat în transformarea Muzeului Bucovina în Muzeul Naţional al Bucovinei.

Concluzii

În concluzie, deputatul Bogdan Gheorghiu a continuat să se implice în domeniul comisiei din care face parte, în continuarea activității de ministru în două guverne liberale. Astfel, deputatul Bogdan Gheorghiu a fost interesat să existe o continuitate între activitatea de parlamentar și activitatea de ministru. Au fost susținute din ambele ipostaze de reprezentat al puterii executive și al puterii legislative, proiecte culturale de o certă valoare din punctul de vedere al politicilor culturale.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Raport Parlamentar

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top