Connect with us

Mara CALISTA (PNL): „Vocea femeilor trebuie să se facă resimțită la toate nivelurile”

mara-calista-(pnl):-“vocea-femeilor-trebuie-sa-se-faca-resimtita-la-toate-nivelurile”

Raport Parlamentar

Mara CALISTA (PNL): „Vocea femeilor trebuie să se facă resimțită la toate nivelurile”

Mara CALISTA (PNL): "Vocea femeilor trebuie să se facă resimțită la toate nivelurile" - News Moldova

”Declarația Parlamentului privind consolidarea egalității de șanse în România” a fost adoptată luni, 12 decembrie, de parlamentari, cu 235 de voturi ”pentru”, în cadrul unei ședințe comune a Senatului și Camerei Deputaților

Cu această ocazie doamna deputat PNL Mara Calista a avut un discurs prin care a punctat o serie de realități ale României de azi, care au dus la necesitatea adoptării acestei declarații.

După atâția ani, egalitatea de șanse ar trebui să fie un truism în România, având în vedere multiplele legi care guvernează acest domeniu (202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați), însă, din păcate, realitatea este cu totul alta.

 Prezenta declarație, pe care sper să o adoptăm astăzi cu unanimitate, face referire la un set de probleme și neajunsuri în România, asupra cărora o să vă rog să îmi permiteți să detaliez și să vă ofer chiar câteva cifre îngrijorătoare.

 Violența împotriva femeilor este un flagel încă prezent în multe zone din țara noastră. Și nu, nu are nici culoare politică, nici etnie, nici sex, căci violența este îndreptată și asupra bărbaților, însă în peste 70% din cazuri este îndreptată împotriva femeilor și fetelor. Potrivit datelor Centrului Filia pentru anul 2021, au fost sesizate aproximativ 30.000 de fapte de loviri sau alte violențe în familie, au fost emise 10.336 de ordine de protecție (din care 28% au fost încălcate), 237 de femei și fete au fost victime ale violului în familie și au fost înregistrate 392 de cazuri de hărțuire.

 În ultimii 8 ani, 426 de femei și fete au fost ucise de un membru al familiei!

 Ce am reușit să facem, mai târziu decât a fost cazul, a fost să introducem prin lege monitorizarea cu brățări electronice. E drept, avem în prezent doar un proiect pilot, însă mă uit la colegii mei miniștri, la domnul prim-ministru și îmi doresc ca cifre, precum cea de mai sus (426 de femei ucise), să rămână doar amintirea tristă a unor tragedii ce puteau fi evitate.

 Ce avem de făcut? Avem nevoie de personal calificat, care să recunoască cazurile de violență și abuz și care să știe cum să intervină, dar mai ales cum să protejeze victimele. La finalul zilei, acestea își doresc să fie independente financiar, (re)integrate în câmpul muncii, protejate și consiliate pentru a depăși această traumă.

 O altă temă stringentă a zilelor noastre este cea a nerespectării drepturilor reproductive.

 Am văzut recent, atât în Polonia, cât și în SUA, decizii care au șocat: interzicerea a


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Raport Parlamentar

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top