Connect with us

Marius VĂCĂRELU, specialist în GEOPOLITICĂ, despre CRIZA GUVERNAMENTALĂ: O criză despre “PRESIUNEA JUSTIŢIEI de a face curăţenie în anumite dosare de natură penală”

Retrospectivă săptămânii

Marius VĂCĂRELU, specialist în GEOPOLITICĂ, despre CRIZA GUVERNAMENTALĂ: O criză despre “PRESIUNEA JUSTIŢIEI de a face curăţenie în anumite dosare de natură penală”

Mediul juridic este la limita limitelor de mai mulţi ani şi undeva el a crăpat!

Emisiunea Retrospectiva Săptămânii, difuzată joi, 9 septembrie, de News Moldova, a avut ca temă criza guvernamentală, în mod specific, abordându-se problemele din sistemul justiţiei, de natură să creeze o tensiune atât de mare încât, inevitabil, au apărut disensiuni în cadrul coaliţiei de guvernământ.

Invitaţii acestei ediţii a emisiunii Retrospectiva Săptămânii au fost jurnalistul ieşean Gabriel GACHI (Redactor-şef ReporterIS.ro), avocatul şi profesorul universitar, specialist în geopolitică Marius VĂCĂRELU (Şcoala Naţională pentru Studii Politice şi Administrative Bucureşti), jurnalistul nemţean Cezar FILIP (moderator News Moldova), arhitectul Beni ATODIRESEI (activist civic în judetul Suceava), dezbaterea fiind moderată de analistul politic Ion ŞTEFANOVICI (redactor-şef News Moldova).

“Când intri în instanţă şi ai 80 de dosare, nu şeful instanţei judecă dosarele alea (…)Deci în momentul în care avem aşa ceva, nu vă aşteptaţi la o justiţie bună şi nici rapidă”

Dificultăţile înregistrate în aparatul judiciar au constituit un subiect vast şi abordat din mai multe unghiuri în cadrul emisiunii, iscându-se unele dezacorduri cu privire la natura realelor probleme din justiţie.

Astfel, un practician ca Marius VĂCĂRELU, având profesia de bază de avocat, vede supraaglomerarea sistemului judiciar (lipsă de personal, prea multe dosare alocate judecătorilor şi motivări care întârzie, tocmai pe seama lipsei de personal care să poată soluţiona cauzele într-un ritm optim) şi presiunea pusă pe justiţie drept un punct de origine a crizei guvernamentale.

Sunt relevante, în acest caz, următoarele sale aprecieri:

“Eu, la bază, sunt avocat şi cunosc mai bine sistemul (…)Marea problemă a sistemului justiţiei din România este legată de faptul că avem o lipsă teribilă de personal.

Ca să vă explic – noi avem aproximativ acelaşi număr de dosare în instanţă cât are Franţa, doar că populaţia noastră este de 3 ori mai mică.

S-a ajuns în situaţia în care te bucuri că ai termene – atenţie! – la mai puţin de un an de judecată, din momentul în care ai depus cererea de chemare în judecată.

Asta înseamnă, de fapt, o blocare a oricărei situaţii (…)

Al doilea aspect este faptul că, în multe privinţe, justiţia se desfăşoară în condiţii improprii, pentru că…lipsă de personal, pentru că lipsă de spaţii adecvate – atenţie! – şi pentru că număr imens de dosare care, în acelaşi timp, este bazat pe un număr imens de documente probatorii (…)

Şi câtă vreme ministerul este, în mare parte, sub controlul Ministerului Finanţelor (…),uitaţi-vă, în ultimii ani, de fapt, nimeni nu a întrebat cu adevărat justiţia – deci oamenii strictamente ai justiţiei – <<Dar oare voi cum puteţi să vă autogestionaţi?Adică puteţi să vă autogestionaţi?>>

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Retrospectivă săptămânii

News Moldova LIVE

ANUNT

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top