Connect with us

Ministrul CULTURII, Bogdan GHEORGHIU la News Moldova!! CUM s-a resimțit IMPACTUL Covid 19 asupra CULTURII române?

National

Ministrul CULTURII, Bogdan GHEORGHIU la News Moldova!! CUM s-a resimțit IMPACTUL Covid 19 asupra CULTURII române?

Impactul COVID-19 asupra CULTURII a fost prea puţin analizat

În 2020 şi 2021 s-a discutat, trebuie să recunoaştem foarte mult despre impactul COVID-19 asupra HORECA, turismului, industriilor din servicii, câte au mai rămas ele din zona de producţie, dar despre impactul COVID-19, 20, 21, asupra culturii în România nu prea s a discutat, adică spre deloc„, a evidențiat analistul politic Ion STEFANOVICI.

În acest context, Ministrul Bogdan GHEORGHIU a fost rugat să prezinte concluziile formulate la nivelul Ministerului Culturii referitor la Impactul COVID asupra culturii române și deopotrivă asupra oamenilor de cultură, fie ei interpreți, actori etc.

„Să sţiti că impactul a fost resimţit şi de HORECA legat de ceea ce a însemnat lipsa evenimentelor culturale de pe piaţă. Dacă ne gândim la industria festivalieră, aici practic sunt mana cerească pentru HORECA. Aici au fost nişte pierderi în cascadă. Artisţii independeţi au avut de suferit.

Noi, ca Guvern am avut totuşi o aripă protectoare protectoare pentru instituţiile de importanţă naţională. Artiştii au avut de suferit pe plan profesional pentru că nu au avut posibilitatea să facă decât repetiţii. Dar, noi am făcut demersuri intense atunci. şi am reuşi să obţinem derogare vara trecută.

Din toamnă, lucrurile încet încet s-au relaxat, dar cu siguranţă şi campania de vaccinare a avut un rol. Sperăm ca valul patru să ne atingă cât mai puţin pentru că în Europa unele ţări au avut pierderi foarte mari„, a precizat Bogdan GHEORGHIU, Ministrul Culturii. 

Ministrul GHEORGHIU: „UNITER-ul este practic Oscarul teatrului românesc”

Până la urmă am avut o gală desfăşurată în condiţii de normalitate. Pentru mine a fost şi încântarea că în acest an am putut oferi marele premiu, fiind câştigat de un teatru aflat în subordinea Ministerului Culturii.

Să ştiţi că România de a lungul timpului s-a remarcat nu numai în Europa ci şi pe plan mondial, prin faptul că a reuşit să facă lucruri calitative cu resurse mici.

Uniter-ul este practic Oscarul teatrului românesc. Acolo vedem care sunt trendurile, şi arta teatrală trece prin diferite schimbări de-a lungul timpului.

Să ştiţi că această lume a teatrului, este o lume mică. România este un factor important pe harta teatrală a lumii. Uniter-ul este un eveniment important, eveniment pe care îl însufleţeşte Ion Caramitru, care în ciuda vârstei are o energie debordantă„, a precizat ministrul Bogdan GHEORGHIU.

Să vezi o sală aproape plină, să simţi acea vibraţie a sălii, este un lucru care a lipsit publicului iubitor de teatru.

Gala Premiilor UNITER 2021

Luni, 19 iulie 2021, Sala Mare a Teatrului Național București a găzduit Premiilor UNITER, respectiv a XXIX-a ediție, un eveniment mai mult decât așteptat în rândul iubitorilor de teatru, sala fiind aproape plină, chiar dacă contextul pandemic este încă actual.  Astfel, decernarea premiilor s-a desfăşurat în condiții de siguranță sanitară, purtarea măștii de protecție fiind obligatorie pe toată durata evenimentului, publicul ocupând doar 70% din capacitatea maximă a sălii.

Şi de această dată gazda spectacolului a fost Ion Caramitru, evenimentului fiind difuzat la TVR 1, TVR Internațional, TVR Moldova, Radio România Cultural și totodată online pe www.uniter.ro și www.tvr.ro.  Printre membrii juriului s -au numărat: Puiu Antemir – scenograf, Dorina Lazăr – actriță, Alina Epîngeac și Octavian Saiu – critici de teatru și Eugen Jebeleanu – regizor.

Pentru a 29-a ediţie a galei premiilor UNITER, spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

News Moldova LIVE

ANUNT

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top