Connect with us

ABUZ de proporții la MOȚCA! Cum a „NAȚIONALIZAT” 37 HA de teren primarul Serioja HOBINCĂ

Administrativ

ABUZ de proporții la MOȚCA! Cum a „NAȚIONALIZAT” 37 HA de teren primarul Serioja HOBINCĂ

Localnicii din comuna Moțca își cer drepturile de ani de zile, dar primarul Constantin Serioja Hobincă nu se consideră răspunzător în privința celor 37 de hectare de teren, care nu se află în proprietatea localnicilor așa cum prevede legislația!

Începând cu anul 1921, comuna Balș a fost împroprietărită cu 133 de hectare de pământ pe diferite suprafețe

După construirea Gospodăriilor Agricole de Stat, 96 de hectare deținute de cetățenii din Balș au fost date către Ruginoasa și cele 37 de hectare care ar trebui să se afle în patrimoniul comunei Moțca pentru a fi date locuitorilor, au rămas în comuna Balș, la momentul respectiv, fără vreo justificare.

Situația celor 37 de hectare nu este clară nici până în momentul de față

În 1960, hectarele de pământ au fost mutate, ca reședință, la Schitu Boureni, potrivit unei adrese de la Sfatul Popular Pașcani, care ulterior a fost desființat.

Între anii 1960-1962 a început cooperativizarea și cele 37 de hectare au fost preluate de Gospodăria Agricolă Războieni, care ulterior s-a tranformat în SC AGRICOLA S.A.

Legea a fost opțională pentru foștii și actualii edili ai comunei Moțca de după 1990

Legea 18 din 1991 reglementează dreptul de proprietate pe vechile amplansamente și ar fi putut fi reperul legal după care primăria Moțca să-i repună în drepturi pe cetățenii acestei comune.

Fiind presat de localnici și de legea in vigoare, primarul comunei Moțca din anul 1993, a făcut demersurile la Prefectura Iași prin care solicita împroprietărirea cetățenilor comunei Moțca cu cele 37 de hectare.

Cererea a fost avizată în 1993 de către Comisia de Fond Funciar Moțca, care a cerut emiterea de titluri de proprietate.

După această solicitare, primăria a devenit arendaș fără a avea o documentație completă și validată de către cei din cadrul prefecturii.

În conformitate cu legea 18 din 1991, titlurile de proprietate nu au validare nici la ora actuală, situație care a condus la anularea titlurilor.

Gospodăria Agricolă Războieni a dat cele 37 de hectare statului

În 2002, Gospodăria Agricolă Războieni a cedat cele 37 de hectare statului. Când primarul din perioada respectivă, Aurel Cozma a constatat acest aspect, a solicitat Comisiei Fondului Funciar din cadrul Prefecturii Iași validarea titlurilor pentru cetățenii comunei Moțca și Boureni.

În urma cererii întocmite de Cozma, cei din cadrul Comisiei Fondului Funciar Iași, au acordat validare celor 37 de hectare doar pentru entintățile de cult din cadrul Schitu Boureni.

După validarea de către Comisia de Fond Funciar, A.D.S. Iași a cedat terenurile primăriei Moțca pentru a-i pune pe cetățenii comunei Moțca în proprietate, dar, Primarul Aurel Cozma a arendat pământurile în nume propriu pe o perioadă de cinci ani.

Începând cu anul 2008, când a intrat Costel ARTENI la conducerea comunei Moțca, pământurile au fost predate la societatea AGRO-ILMAR din Târgu-Frumos, fiind semnat un contract pe o durată de 15 ani.

Constantin Serioja Hobincă ocupă funcția de primar al comunei Moțca și cunoaște problema pământurilor de pe vremea când lucra în cadrul Registrului Agricol

În momentul în care Constantin Serioja HOBINCĂ a câștigat alegerile locale în 2012 și a fost pus în temă cu problemele comunei Moțca, subiectul celor 37 de hectare îi era bine cunoscut, chiar familiar.

Acesta a ocupat ani la rând funcții importante în cadrul Registrului Agricol și prin mâna sa au trecut des cererile și înregistrările agricole ale cetățenilor din comuna Moțca.

În mod similar, în 2012, cetățenii comunei Moțca s-au adresat și noului primar Serioja Hobincă în vederea soluționării litigiului legat de cele 37 de hectare care, dura deja de 20 de ani.

Răspunsul lui Hobincă i-a deziluzionat pe cetățenii care își puseseră speranțele că acest nou primar le va rezolva în sfârșit problema. Ajuns în funcție în 2008, Hobincă a preferat să beneficieze de clauzele contractului semnat între primăria comunei Moțca și AGRO-ILMAR.

Un bun primar ar fi solicitat rezilierea contractului și validarea titlurilor pentru cetățenii comunei Moțca, dar Hobincă nu a făcut decât să agraveze și mai mult lucrurile.

Problema s-a agravat în momentul în care Hobincă a întocmit tabele fictive cu cetățenii deținători de pământuri pe care le-a semnat și ar fi obținut arendă, în numele acestora.

ATENȚIE!!! Potrivit declarațiilor persoanelor vătămate în acest dosar, în luna iulie 2019, primarul comunei Moțca, Constantin Serioja Hobincă a reziliat contractul cu AGRO-ILMAR cu intenția de a ceda terenurile către ADS Iași.

Naționalizare ca pe vremea comuniștilor

Încercând să aflăm detalii suplimentare despre natura acestui litigiu, redacția Ziarului Bună Dimineața Iași a luat legătura cu Cozma Elena, soția administratorului AGRO-ILMAR, Cozma Gheorghe:

Sunt foarte batrână pentru a aprofunda subiectul acesta în momentul de față. Cunosc situația, am încercat să ajut cetățenii din  comuna Moțca, comunicând actualului primar situația, dar încercările mele nu au avut reușită. Contractul firmei AGRO-ILMAR cu primăria Moțca a fost reziliat. Toate detaliile despre acest subiect vi le poate acorda domnul primar Constantin Serioja Hobincă, care deține date exacte în legătură cu pământurile localnicilor din Comuna Moțca”.

Redirecționați către Primarul de Moțca, l-am contactat pe Serioja HOBINCĂ. Foarte deranjat, Hobincă nu a dorit să ofere nici un fel de lămuri pe marginea acestui litigiu care creează mari prejudicii cetățenilor pe care a jurat să-i reprezinte în exercitarea funcției de primar al comunei Moțca.

Surprinzător sau nu, Hobincă ne-a trimis direct către organele de anchetă, ceea ce intenționăm să și facem pentru cetățenii comunei Moțca: “Vă puteți adresa organelor competente pentru aceast subiect. Eu nu am ce detalii sa vă ofer în legătură cu nici un subiect”, a completat Hobincă.

Cetățenii comunei MOȚCA naționalizăți de către Primarul Serioja HOBINCĂ

Am încercat să discutăm cu unul dintre cetățenii care sunt pe punctul de a pierde pământul moștenit de la “bunici și străbunici” așa cum s-a explicat acesta.

Primarul Constantin Serioja Hobincă, nu s-a consultat cu cetățenii în ceea ce privește pământurile pe care majoritatea oamenilor le-au moștenit de la bunicii și străbunicii lor. Ajungând în instanță, instanța ne-a dat hotărâre să rezolvăm problema pe cale administrativă.

Acum două săptămâni, primarul comunei Moțca Constantin Serioja Hobincă, a dat pământul la Agenția Domeniile Statului, fără hotărâre de la consiliu local și de la Comisia de Fond Funciar Moțca”, a declarat unul dintre păgubiții primarului comunei MOȚCA.

Continue Reading
You may also like...

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Administrativ

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Jurnalisti

To Top