fbpx
Connect with us

ATENȚIE IEȘENI! Lista hotelurilor și restaurantelor care NU sunt autorizate de ISU. Hotel EDEN, se clasează pe LOCUL 3! Urmează Complex SUNRISE CIRIC

Ultima Ora

ATENȚIE IEȘENI! Lista hotelurilor și restaurantelor care NU sunt autorizate de ISU. Hotel EDEN, se clasează pe LOCUL 3! Urmează Complex SUNRISE CIRIC


La 4 ani de la incendiul din clubul bucureștean Colectiv, unele dintre cele mai selecte hoteluri și restaurante din Iași, demonstrează în continuare un dezinteres total față de siguranța clienților care le trec zilnic pragul

Deoarece legea nu impune suspendarea activității pe perioada în care nu există autorizație, localurile își continuă activitatea în speranța că nu se va întâmpla nimic.

Având în vedere faptul că urmează o perioadă prolifică organizării de evenimente, Ziarul ”Bună Dimineața Iași”, le va aduce la cunoștință ieșenilor lista întreagă a locațiilor care nu respectă legea în privința securității la incendiu. Demersul este de natură să responsabilizeze firmele care activează în domeniul HORECA din Iași.

Pe lista neagră se găsesc locuri selecte din Iași, frecventate de mii de ieșeni.

Multe cluburi și restaurante din Iași funcționează fără autorizația PSI, în cele mai multe cazuri pentru că nu pot respecta normele impuse de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Hotel EDEN își continuă activitatea și fără AUTORIZAȚIE

În lista locațiilor din Iași care nu respectă legea, după ”Little Texas Iași”, urmează ”Hotel Eden”.  În cei 4 ani scurși de la tragedia care a șocat România, reprezentanții acestui restaurant nu au reușit să intre în legalitate.

”Hotel Eden” este operat de firma EDENTUR SRL. Asociații firmei EDENTUR SRL sunt Maria RAICU , care deține 50.003 % din acțiuni și Leonard RAICU, care deține 49.997 % din acțiuni. Ambii figurează și ca administratori ai firmei.

Maria RAICU mai figurează și ca administrator al Pensiunii EDEN din comuna Agapia, Târgu – Neamț, localitate unde își are sediul social și Hotel EDEN.

În incita ”Hotel Eden”, regăsim camere date spre cazare, un restaurant, o bucătărie și săli pentru evenimente.

Construirea fără AUTORIZAȚIE, o modă veche a familiei Raicu?

În 2012, Maria RAICU a fost acuzată de către vecinii Hotelului Eden, care este poziționat în spatele Primăriei, că a dorit să construiască  ilegal o terasă.

În faţa hotelului era deja amenajată o terasă, însă noul obiectiv era de a ridica în spatele hotelului, chiar lângă proprietăţile vecinilor din apropiere. Totul a pornit de la o sesizare a vecinilor, speriaţi că vor trebui să suporte muzica tare sau eventual, scandalurile clienţilor.

Şefii Poliției Locale, responsabili cu disciplina în construcţie au precizat că au cerut actele care să dovedească legalitatea construcţiei. Din primele observaţii, acoperişul nu ar fi fost construit în conformitate cu legea 50.

”Într-adevăr, a fost identificată o copertină cu schelet metalic, cu destinaţia de terasă. Proprietarul a fost somat să prezinte documentaţia pentru a edifica dacă această construcţie este autorizată. În cazul în care nu va dovedi legalitatea construcţiei, vor fi aplicate vor fi aplicate sancţiuni conform Legii 50”, a declarat Nicoleta Deciu, purtătorul de cuvânt al poliţiei Locale.

Astfel, patronii Hotelului EDEN, au fost amendaţi cu 5000 de lei de către Poliția Locală pentru că au încercat să construiască ilegal o terasă în spatele hotelului.

Este posibilă funcționarea fără autorizație! Responsabilitatea cade în sarcina clienților

Restaurantele care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu au ca singură obligație să afișeze la intrare un anunț prin care  clienții sunt informați că respectivul obiectiv funcționează fără autorizație la incendii.

Se presupune că, în eventualitatea producerii unor tragedii, clienții sunt cei care și-au asumat accesarea respectivei locației. Clienții, în cunoștință de cauză au acceptat să folosească serviciile oferite de restaurantul ”Hotel Eden” în speța de față!

Ce trebuie să conțină dosarul necesar obținerii autorizației de securitate la incendiu

Dosarul pe care un local trebuie să-l depună la ISU pentru a obține autorizație de securitate la incendiu trebuie să conțină peste 20 de documente: cererea, autorizația de construire, avizul de securitate la incendiu, copia după scenariul de securitate la incendiu, plan de situație, schema instalației, scheme electrice, referatul verificatorului de proiect, proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, plan al amenajării, plan de evacuare etc. Legal, autorizația trebuie să fie emisă în timp de 30 de zile, dacă dosarul este complet.

Cine răspunde în eventualitatea producerii unei tragedii?

Potrivit Legii nr. 33/2016, obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente.

Reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Iași”, au oferit posibilitatea transmiterii unui punct de vedere și conducerii Hotelului EDEN.

În primă instanță am dorit să discutăm cu Leonard RAICU, care figurează și ca manager al Hotelului Eden. Angajații ne-au comunicat că Leonard RAICU este în vacanță, dar putem lua legătura cu Maria RAICU.

În acest context am discutat cu administratorul Maria RAICU, care ne-a transmis că modificările compartimentării Hotelului care au survenit în ultimul timp, a dus la această situație, în care nu au autorizație de la ISU Iași.

Maria RAICU, administrator al Hotelului Eden: ”Documentația este depusă din noiembrie și procesul de obținere a autorizație este în curs„

”Dacă este să vă spun rapid punctul meu de vedere în această situație este următorul: toată documentația este făcută și aștept eliberarea autorizației. Documentația este depusă din noiembrie și procesul de obținere a autorizație este în curs. Aștept această autorizație deoarece doresc să mă apuc serios de treabă și am de făcut și un bazin”, a declarat Maria RAICU, administratorul Hotelului Eden.

Întrebată de reporterii ”Bună Dimineața Iași” dacă este conștientă de riscul la care sunt supuși angajații și clienții hotelului, Raicu a afirmat că au avut autorizație, dar modificările survenite asupra Hotelului au dus la această situație la ultimul control al celor de la ISU Iași.

”Am avut autorizație, dar am făcut niște modificări și din acest motiv nu am mai corespuns.  Am mai schimbat niște pereți, am mai schimbat niște uși și cum bine știți orice modificare trebuie să fie susținută de autorizație. Nu prea am știut în acel moment toate chestiile acestea și când am avut controlul am pățit-o”, a mai declarat Maria RAICU, administratorul Hotelului Eden.

Întrebată cine răspundea în eventualitatea producerii unui incident, RAICU a afirmat că nu am fost incidente atât de mari.

”Aceste modificări au dus la refacerea documentației. Documentația a fost verificată și cei de la PSI, au fost întoarse actele de trei ori, dar acum așteptăm să obținem autorizația. Dacă se întâmplă un incident, da răspundeam și chiar dacă au fost, nu pot spune că nu au fost atât de mari”,  se arată în finalul declarației Mariei RAICU.

 

 

 


Continue Reading
You may also like...

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

1 Comment

1 Comment

  1. titel

    24 februarie 2020 at 9:12 AM

    Nu-i cereti lui Raicu sa respecte legea.Niciodata nu a lucrat dupa prevederile legalelAtat ea cat si sotul au un trecut dubios si au primit condamnari.Dar banii obtinuti aiurea a scos-o din belele.Pacat ca nu s-a mai aplicat legea 18 privind justificarea averii fiindca aveau mult de justificat.Noroc ca cele doua cooperative mestesugarest jefuite de ei au fost lichidate aiure adica tot de gasca lui Raicu.De unde sa aiba copii atata banet pentru pensiunea Eden si hotelul cu acelasi nume.Moral acest indivizi sunt sub orice critica si nici nu ar trebui sa mai apara in lume.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top