Connect with us

D. IRIMIA, profesor: „USV își asumă un rol de PIONIERAT implementând SINGURUL program ESCCA din ROMÂNIA”

Educatie

D. IRIMIA, profesor: „USV își asumă un rol de PIONIERAT implementând SINGURUL program ESCCA din ROMÂNIA”

Astăzi, o avem alături de noi pe Daniela IRIMIA, cadru didactic universitar la  Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Departamentul de Electrotehnică.

Ca și activitate științifică și publicații, Daniela Irimia are 3 cursuri tipărite, 14 brevete de invenție, este membru în echipa de cercetare a 14 proiecte și are 53 de lucrări publicate.

Daniela Irimia a lucrat în perioada 1987-1991 ca și inginer la IRE Iași, Centrul de distribuție Tg. Frumos, iar din 1991 până în prezent este cadrul didactic universitar al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Departamentul de Electrotehnică.

Rep: Doamna Irimia, ne puteți spune de unde a pornit ideea înființării programului de studiu Echipamente de comandă și control pentru autovehicule?

D.I.:  Ideea înființării programului de studiu Echipamente de comandă și control pentru autovehicule a pornit de la tendințele care se manifestă în piața autovehiculelor în ultimii ani. Pe de o parte rezervele de petrol inegal repartizate pe glob și în cantități limitate, pe de altă parte necesitatea de a reduce emisiile de dioxid de carbon la care industria transporturilor rutiere contribuie cu circa 12% din emisiile totale.

Pentru eliminarea acestor probleme intenția declarată a constructorilor de automobile este de a dezvolta noi surse de propulsie care să înlocuiască treptat actualele motoare cu ardere internă.

„Soluția adoptată de marii constructori de automobile este în prezent cea electrică”

Rep: Va aduce modificări schimbarea sistemului de propulsie a autoturismelor în ceea ce privește construcția și întreținerea noilor autovechicule?

D.I.:  Schimbarea sistemului de propulsie a autoturismelor va aduce modificări majore în proiectarea, construcția, utilizarea și întreținerea noilor autovehicule.

Totodată, provocările producătorilor auto în ceea ce privește dezvoltarea autovehiculelor, desigur, presupune ca și personalul implicat în industria automotive să dețină noi competențe și abilități.

Alte noi tendințe în industria auto se referă la conectivitate, conducere automată, la automobile din ce în ce mai inteligente și mai receptive ca funcționalitate la cerințele clienților. Toate acestea implică dezvoltarea de sisteme electrice, electronice sau de automatizare, care solicit specialiști cu pregătire intrerdisciplinară. Tot cu ajutorul sistemelor electrice și electronice va fi posibilă îndeplinirea noilor standarde de securitate și siguranță a autovehiculelor prevăzute de legislația actuală.

Toate cerințele actuale din industria automotive deschid calea unor specializări interdisciplinare în care componentele electrice, electronice și de IT au ponderi semnificative.

În acest context, programul de licență Echipamente și sisteme de comandă și control pentru autovehicule își propune să pregătească specialiști cu competențe în sistemele ce vor echipa noile generații de autovehicule, apți să facă față noilor tehnologii din domeniul electric electronic și IT care se regăsesc în construcția acestora.

Rep: Pe ce s-a bazat inițierea programului Echipamente de comandă și control pentru autovehicule?

D.I.: Inițierea programului s-a bazat și pe un studiu al pieței de forță de muncă în domeniul auto, piață în creștere și datorită creșterii numărului de autovehicule, dar și legislației referitoare la întreținerea acestora.

Totodată idea noului program a avut în vedere și faptul că în ultimii 5 ani circa 15% din absolvenții FIESC s-au angajat în domeniul automotive (firma Continental).

Facultatea organizatoare a programului de studii este deja implicată în coordonarea unor contracte de cercetare și dezvoltare majore specifice programului propus, contracte ce implică consorții multi-universitare și multi-disciplinare, precum:

  • Platformă hibridă de comunicații prin lumină vizibilă și realitate augmentată pentru dezvoltarea de sisteme inteligente de asistență și siguranță activă a autovehiculelor, Buget: 4,3 milioane lei, Perioada: 2018 – 2021, Parteneri: Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea Politehnica din București, Institutul de Chimie Macromoleculară ”Petru Poni” Iași, Universitatea ”Ovidius” din Constanța;

Director proiect: Prof.univ.dr. Mihai DIMIAN (USV); (În urma evaluării științifice, proiectul a ocupat locul 1 în cadrul competiției naționale de Proiecte CDI complexe desfășurate în consorții, domeniul Tehnologii informaționale și de comunicații.)

Pagina web a proiectului:   http://www.eed.usv.ro/carsafe/

  • Stații inteligente de încărcare conductivă, fixe și mobile, pentru transport cu propulsie electrică, Buget: 5,4 milioane lei, Perioada: 2018 – 2021, Parteneri: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice, Râmnicu Vâlcea, Institutul Național de Cercetări Economice ”Costin C. Kiritescu” al Academiei Române;

Director proiect: Prof.univ.dr. Constantin FILOTE (USV); (proiectul a ocupat locul 2 în cadrul competiției naționale de Proiecte CDI complexe desfășurate în consorții, domeniul Energie, mediu și schimbări climatice)

Pagina web a proiectului:  http://www.smile-ev.usv.ro/

  • Dezvoltarea de sisteme adaptive de comunicații auto cu funcții de măsurare a distanței între autovehicule, bazat pe tehnologii prin lumină vizibilă, Partener: Universitatea Paris – Saclay (Franța),

Directori proiect: Mihai Dimian (USV) și Luc Chasagne (U. Paris-Saclay), proiect câștigat în cadrul competiției internaționale AUF-Brâncuși, cooperare Franța – România

Rep: Ne puteți spune care sunt beneficiile absolvenților care vor urma programul de studiu Echipamente și sisteme de comandă și control pentru autovehicule?

„Absolvenții programului de studiu  vor activa într-un domeniu  extrem de dinamic”

D.I.: În scopul pregătirii practice a viitorilor specialiști au fost achiziționate în acest an 39 standuri educaționale dedicate studiului automobilului, care se adaugă dotărilor deja existente. USV, prin acest program de studiu, își asumă un rol de pionierat el neexistând în oferta educațională a nici uneia din facultățile ”civile” din Romania (există doar la Academia Tehnică Militară),

Absolvenții programului de studiu  Echipamente și sisteme de comandă și control pentru autovehicule vor activa într-un domeniu  extrem de dinamic,  în care inovațiile apar nu doar în domeniul mobilității ci și al conectivității, creșterii siguranței rutiere  și confortului, surselor de propulsie. Ei vor avea competențele necesare pentru a răspunde provocărilor legate de noile tehnologii ale sistemelor de propulsie, de sistemele de comandă și control din dotarea autovehiculelor, de mentenanța echipamentelor electrice și electronice care asigură siguranța rutieră, dar și de noile tehnologii ce trebuie implementate in vederea creșterii autonomiei autovehiculelor.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Educatie

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Jurnalisti

To Top