fbpx
Connect with us

Jaume Roquet, Delphi IAȘI „Întârzierile în dezvoltarea unei INFRASTRUCTURI adecvate contribuie la o creștere a COSTURILOR noastre operaționale”

Ultima Ora

Jaume Roquet, Delphi IAȘI „Întârzierile în dezvoltarea unei INFRASTRUCTURI adecvate contribuie la o creștere a COSTURILOR noastre operaționale”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


„Jaume Roquet, Director General fabrica Delphi Technologies: Întârzierile și amânările tot mai dese în dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pe cale rutieră și feroviară vor contribui la o creștere a costurilor noastre operaționale”

În contextul discuțiilor tot mai aprinse pe tema dezvoltării infrastructurii de transport din MOLDOVA, am invitat unul dintre cei mai mari operatori economici din Iași, Jaume Roquet, Director General fabrica Delphi Technologies pentru a discuta despre modul în care stadiul actual al infrastructurii din regiunea noastră răspunde nevoilor pe care o companie de dimensiunea Delphi le are.

Delphi Technologies este o companie de tehnologie, axată pe furnizarea de soluții de propulsie pentru vehicule electrice și pentru motoarele cu combustie internă, complementar cu rezolvarea provocărilor legate de emisii și economie de combustibil pentru cei mai mari producători de componente auto originale (OEMs) la nivel mondial.

Cum ați descrie activitatea companiei Delphi Technologies desfășurată la Iași?

Jaume Roquet, Delphi IAȘI „Întârzierile în dezvoltarea unei INFRASTRUCTURI adecvate contribuie la o creștere a COSTURILOR noastre operaționale” - News MoldovaJaume Roquet, Director General fabrica Delphi Technologies: Fabrica noastră din Iași este o poveste de succes. Am început să investim aici în urmă cu mai mult de 10 ani; fiind una dintre primele companii din industria automotive care a identificat potențialul regiunii. Cele 300 de milioane de euro investite până acum au contribuit la dezvoltarea capacităților de producție în această locație. Am început inițial cu o investiție greenfield și câțiva angajați iar acum avem peste 3.200 de salariați în fabrica noastră din Iași.

Am înregistrat o creștere continuă și acest fapt a fost posibil mulțumită tehnologiei noastre grozave, know-how-ului și de asemenea, datorită forței de muncă specializate. Pe parcursul anilor, am devenit cea mai puternică companie din județ ca și cifră de afaceri, volume de export, investiții total precum și un mare angajator local. Astăzi, privim fabrica Delphi Technologies Iași ca una dintre cele mai importante companii cu un rol strategic în a furniza soluții și produse la cele mai înalte standarde și la cea mai bună calitate pentru clienții din industria automotive.

Până în prezent, produsele realizate în Iași au fost instalate pe mai mult de 10 milioane de vehicule la nivel mondial. Putem spune că în ultimii 10 ani, în fiecare zi, colegii noștri și-au oferit expertiza și devotamentul pentru a realiza cele mai performante pompe de înaltă presiune (pentru motoare pe benzină și diesel) și injectoare pentru mai multe zeci de mii de vehicule.

Care sunt obiectivele principale ale companiei stabilite pentru anul 2019?

Jaume Roquet: Ne concentrăm să păstrăm un nivel foarte înalt de calitate al produselor realizate în Iași; ne dorim să continuăm să fim un model de expertiză tehnică și să oferim un flux de producție optimizat pentru specificațiile fiecărui client. Auditurile realizate de către clienții noștri confirmă că suntem pe cea mai bună direcție și că fabrica noastră de înaltă tehnologie oferă cele mai bune produse și soluții; proiectate special pentru a îndeplini cele mai stricte cerințe.

Anticipăm oportunități viitoare de dezvoltare pentru Delphi Technologies Iași în concordanță cu tendințele pieței dar și cu evoluția economiei românești și cea a infrastructurii.

În ce măsură infrastructura rutieră din regiunea Moldovei răspunde nevoilor de transport (aprovizionare și distribuție) ridicate de activitatea desfășurată de Delphi Techonologies la Iași?

Jaume Roquet: Evoluția pieței ne arată că industria automotive din România se adaptează tendințelor europene și se concentrează pe produse și soluții mai verzi; prietenoase cu mediul înconjurător. Totuși, infrastructura joacă joacă un rol decisiv la nivel mondial în ceea ce privește evoluția pozitivă a industriei și a economiei; ceea ce conduce în final către dezvoltarea regiunii.

Jaume Roquet, Delphi IAȘI „Întârzierile în dezvoltarea unei INFRASTRUCTURI adecvate contribuie la o creștere a COSTURILOR noastre operaționale” - News MoldovaÎntârzierile și amânările tot mai dese în dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pe cale rutieră și feroviară vor contribui la o creștere a costurilor noastre operaționale în timp ce clienții noștri au nevoie și solicită livrări mai rapide ale produselor noastre.

De-a lungul anilor, au fost multe promisiuni și planuri pentru proiecte regionale de infrastructură dar nu am văzut nici un progres semnificativ până acum. O industrie precum a noastră (automotive) are puterea de a oferi un impuls pentru dezvoltarea economică a regiunii prin atragerea altor companii din această industrie (furnizori pe diferite niveluri) care ar putea contribui la crearea unui hub regional al industriei automotive în Moldova.

Acest exemplu de succes poate fi văzut în toată lumea, acolo unde existența unei infrastructuri rutiere și feroviare, au încurajat producătorii de autovehicule și, pe furnizorii lor, să vină să investească mulțumită conexiunilor optime de transport pentru bunurile și produsele lor. Așteptăm cu nerăbdare să vedem că autoritățile române adoptă și implementează decizii care să îmbunătățească infrastructura rutieră și feroviară din țară.

Ce ne puteți spune despre transferarea la Iași a activității desfășurate de Delphi Technologies în Sudbury, Marea Britanie?

Jaume Roquet: Delphi Technologies evaluează în permanență alternativele de producție pentru a oferi sprijin bazei de clienți la nivel global. Decizia de a muta o parte din liniile de producție de la o fabrică din Europa către alte fabrici, inclusiv cea din Iași; face parte dintr-un plan  al companiei de consolidare a amprentei de producție. Noile linii de producție vor produce componente de injectoare pentru vehicule comerciale, de trafic greu pentru clienții Delphi Technologies la nivel global.

„Stabilitatea fiscală și politică, șoselele de centură, autostrăzile, liniile ferate rapide și facilitățile pentru investitori sunt pilonii pentru dezvoltarea economică sustenabilă a acestei regiuni și a calității vieții pentru comunitățile locale”

Ce așteptări are Delphi Technologies din partea autorităților locale?

Jaume Roquet: Contăm pe o colaborare deschisă și transparentă cu autoritățile, bazată pe încredere reciprocă. Delphi Technologies se așteaptă, ca orice altă companie și cetățean și, după cum am menționat deja, la investiții serioase în infrastructura rutieră și feroviară la nivel regional și național pentru a putea menține un nivel competitiv al economiei în comparație cu țările vecine.

Stabilitatea fiscală și politică, șoselele de centură, autostrăzile, liniile ferate rapide și facilitățile pentru investitori sunt pilonii pentru dezvoltarea economică sustenabilă a acestei regiuni și a calității vieții pentru comunitățile locale.

În ce măsură cadrul fiscal din România sprijină mediul investițional străin în activitatea de producție?

Jaume Roquet: Toate schimbările frecvente ale legislației, ale taxelor și lipsa predictibilității poate descuraja noi investiții străine. Dacă luăm în considerare infrastructura existentă, scad șansele. Totuși, forța de muncă bună și specializată, împreună cu angajamentul salariaților, echilibrează situația; însă numai pe termen scurt. Pentru viitor, economia are nevoie de predictibilitate și stabilitate din partea autorităților, pentru că planurile de investiții și calculele sunt realizate în avans pentru ani de zile și fiecare modificare de pe o zi pe alta va fi un semn de avertizare pentru investitori.

„Delphi Technologies construiește oportunități de carieră în lumea fascinantă a industriei automotive și investește în dezvoltarea profesională a angajaților săi”

 Cum ați caracteriza forța de muncă din Iași? De ce avantaje beneficiază angajații companiei Delphi Technologies la Iași?

Jaume Roquet: Investim în dezvoltarea forței de muncă existente și a celei viitoare prin mai multe programe intensive de training și programe pentru absolvenți. Avem echipe dedicate de traineri tehnici care oferă know-how și expertiză angajaților actuali  dar și studenților de la facultățile tehnice care vin să ne cunoască în timpul stagiilor de practică sau prin programele pentru absolvenți.

Cu toate acestea, există o lipsă a forței de muncă în special în cazul celor entry-level și modificările frecvente ale legislației muncii, este o provocare extra pe care trebuie să o contracarăm. Fără o predictibilitate pe termen mediu, o companie nu poate să își implementeze planurile dacă regulile sunt schimbate în timpul jocului.

Delphi Technologies construiește oportunități de carieră în lumea fascinantă a industriei automotive și investește în dezvoltarea profesională a angajaților săi. Oferim un pachet comprehensiv de beneficii pentru colegii noștri, care include reduceri semnificative la servicii medicale și de oftalmologie; fitness și săli de sport; servicii de telefonie mobilă; transport gratuit; bonusuri de performanță și de Crăciun precum și acces liber la o bibliotecă modernă unde angajații pot comanda titlul pe care îl doresc și îl primesc la birou și trebuie să returneze cartea după ce au citit-o.

Colegii noștri au oportunitatea să lucreze pentru cea mai puternică companie din județ și cu tehnologie de ultimă generație.


Continue Reading
You may also like...
1 Comment

1 Comment

  1. Alex

    22 martie 2019 at 6:50 PM

    Trebuia sa-l intrebati si daca fabrica Delphi s-a oprit in ziua de 15 martie, pentru 15 minute, pentru a fi solidara impreuna cu celelalte mari fabrici in nevoia de a avea si noi o autostrada in Moldova. Va spun eu: Nu a facut-o!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top