fbpx
Connect with us

Județul IAȘI, la începutul lui 2020 este afectat de LIPSA FORȚEI de MUNCĂ

Ultima Ora

Județul IAȘI, la începutul lui 2020 este afectat de LIPSA FORȚEI de MUNCĂ

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Comisia Națională de Prognoză a actualizat datele pentru intervalul 2019-2023, iar județul Iași, deși este cel mai populat județ al României, după Municipiul București, nu se află în primele cinci județe ale României, în funcție de Produsul Intern Brut (P.I.B.)

Fermierii se plâng că forța de muncă din județ este departe de nivelul solicitat de piața muncii. În replică, autoritățile de la București recomandă acceptarea străinilor, care vor fi direcționați oficial spre județul Iași, sperând să reducă deficitul mare al forței de muncă.

Județul Iași, deși este lider al Regiunii de Dezvoltare Nord–Est ca nivel al populației, nu se poate lăuda cu o pondere însemnată în funcție de Produsul Intern Brut (P.I.B.), județul Neamț având o creștere de 7 %, în timp ce județul Iași a avut o creștere de 5,6 % în anul 2019. Județul Bacău a avut anul trecut 6,6 %, mult hulitul județ Teleorman a înregistrat o creștere de 6,2 %, cu puțin peste județele Cluj și Ilfov care au avut o creștere de 6,1 %.

Ritmul prognozat de creștere a P.I.B. în județul Iași în anii 2019, 2020 și 2021 este de circa 3 miliarde lei, de la 32,7 miliarde, în anul trecut, 35,7 miliarde în acest an și 38,7 miliarde în anul următor. Județele Bacău, Suceava, Vaslui, Botoșani devansează județul Iași în creșterea la nivel de P.I.B.

La nivel național, în funcție de P.I.B.-ul anului 2019, județul Iași este devansat de județele Cluj, Timiș, Constanța, Prahova și Brașov și se află în fața județelor Argeș, Ilfov, Dolj

Topul acestor județe nu include Municipiul București, deoarece acesta a atins pragul de 25 % din P.I.B.-ul național.

Explicația principală este aceea că, deși, statistic vorbind, județul Iași, din punct de vedere al populației rezidente este cel mai mare după București, în realitate forța activă este mult mai mică. Observăm că județele Prahova, Brașov, Constanța valorifică apropierea economică de București și poziția geografică cheie în timp ce județele Cluj și Timiș sunt racordate la economia Europei Centrale.

Județul Iași are graniță cu Republica Moldova, ceea ce nu ajută la dezvoltarea economică, deoarece valoarea schimburilor transfrontaliere este cu mult sub cele din Vestul și Sudul României. Județul Iași înregistrează un procent mare de rezidenți din Republica Moldova, ca domiciliu, dar acesția activează în alte zone, ceea ce nu ajută economic județul Iași. Situația este întâlnită și în alte județe din Nord-Estul României.

Cu un venit de 10.315 euro/locuitor, județul Iași ocupă locul 12 la nivel național, deci este în afara topului 10

O altă explicație o constituie plecarea locuitorilor județului, la muncă în Uniunea Europeană, iar banii trimiși de aceștia în țară sunt folosiți pentru subzistența familiilor, intrând în economia de consum și nu în cea de producție.

Insuccesele programelor Start-Up Nation din cauza legislației greoaie, insuficient înțelese de către autorități, reticenței celor din Diaspora de a veni acasă, diferența mare dintre remunerarea aceluiași tip de muncă dintre statele avansate economic din Uniunea Europeană și România determină ca populația județului Iași să se reducă.

Tinerii visează să plece în Occident, imediat cum termină studiile liceale sau superioare. Ba chiar, mulți abandonează susținerea Examenului de Bacalaureat, dacă nu l-au promovat în prima sau chiar a doua sesiune.

Puținii investitori din zona agriculturii zootehnice se plâng că nu au pe cine să angajeze în ferme. Pe de o parte, mulți aleg să lucreze în ferme occidentale unde salariile unui muncitor le depășesc pe cele ale unui cetățean cu studii superioare, angajat pe un post care necesită aceste studii, în timp ce alții preferă ajutorul social și munca la negru, ”cu ziua”.

Ministerul Muncii estimează să aducă în România, în 2020 30.000 muncitori extra-comunitari, cu 10.000 mai mulți decât în 2019, o parte dintre ei, îndreptându-se spre agricultura zootehnică a județului Iași, iar restul în construcții

Cel puțin 1.000 de străini ar trebui, conform estimărilor să lucreze în județul Iași, în acest an.

Dacă Guvernul României nu va eficientiza programele naționale de atragere a forței de muncă înalt și mediu calificate, dacă nu se va demara construcția Autostrăzii Iași-Târgu-Mureș, situația se va înrăutăți în anii care vor veni.


Continue Reading
You may also like...

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top