fbpx
Connect with us

Situația ADMINISTRATIEI publice ieșene se agravează pe zi ce trece! Primarul CHIRICA a fost și el trimis în JUDECATĂ pentru ABUZ în serviciu

decizie-surprinzatoare-a-uniunii-europene:-vaccinurile-rusiei-si-chinei-–-reevaluate.-conditia-pusa-de-ursula-von-der-leyen

Iasi

Situația ADMINISTRATIEI publice ieșene se agravează pe zi ce trece! Primarul CHIRICA a fost și el trimis în JUDECATĂ pentru ABUZ în serviciu

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Primarul Iașului, Mihai CHIRICA, a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu, a anunțat ieri (27.01 –n.r.) Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Potrivit procurorilor, în perioada februarie – mai 2013, pe când era viceprimar al Iașului, CHIRICA a întocmit caietul de sarcini pentru achiziționarea a patru autoturisme astfel încât acestea să nu poată fi cumpărate decât de la Skoda.

Prejudiciul rezultat în urma comiterii infracțiunii este de jumătate de milion de lei.

În acest dosar, alături de CHIRICA, au mai fost trimiși în judecată alți cinci inculpați, printre care și fostul primar al Iașului, Gheorghe NICHITA.

Situația ADMINISTRATIEI publice ieșene se agravează pe zi ce trece! Primarul CHIRICA a fost și el trimis în JUDECATĂ pentru ABUZ în serviciu - News Moldova”Inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale  şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, se arată în comunicatul Parchetului.

Dosarul SKODA – plimbat de la DNA la PARCHET

Dosarul  ”SKODA” a stat în sertarele DNA, procurorii anticorupţie având nevoie de doi ani ca să-şi dea seama că afacerea e de competenţa Parchetului local.

Licitația pe care DNA ar fi cercetat-o în acest dosar este cea privind achiziţia prin leasing operațional, de către Primăria Iaşi, a patru vehicule marca Skoda: Superb şi Octavia.

Este vorba de o achiziţie realizată prin cerere de ofertă al cărei câștigător final a fost, în 16 mai 2013, dealerul Skoda Iaşi, leasingul fiind intermediat de Unicredit Leasing Fleet Management SRL.

Situația ADMINISTRATIEI publice ieșene se agravează pe zi ce trece! Primarul CHIRICA a fost și el trimis în JUDECATĂ pentru ABUZ în serviciu - News MoldovaCaietul de sarcini aferent acestei achiziții a fost semnat, în locul lui Nichita, de Mihai CHIRICA, semnătura acestuia aflându-se şi pe documentele prin care se ofereau clarificări suplimentare operatorilor economici.

Alte semnături care apar pe documente sunt cele ale lui Dumitru Tomorug și Eugen Chişcă. După finalizarea procedurii de achiziție, pe lângă cele patru mașini marca Skoda, Octavia și Superb, ar mai fi ajuns una: un Skoda Rapid, de culoare roșie, cu număr de înregistrare B-99-KNG.

Printr-un mecanism în care ar fi fost implicații mai mulți funcționari, inclusiv de la Poliția Locală, această mașină ar fi ajuns, în cele din urmă, la Adina Samson, fosta amantă a primarului Gheorghe Nichita.

Cine mai este vizat în dosarul ”SKODA”?

În cauza penală nr. 7254/P/2019, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

–       CHIRICA MIHAI, la data faptei viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–     NICHITA GHEORGHE (aflat în stare de deținere, în altă cauză), la data faptei primar al municipiului Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu,  prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       TOMORUG PETRU – DUMITRU, la data faptei director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       FLORESCU DOINA, la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       CHIȘCĂ COSTICĂ – EUGEN, la data faptei şef al Serviciului Administrativ din cadrul unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal.

La data încheierii contractului de leasing, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009 era interzis ca autorităților şi instituțiilor publice să preia în leasing autoturisme.

Acest lucru l-au specificat și procurorii Parchetului în acuzațiile aduse primarului CHIRICA și funcționarilor din primăria Iași!

”În cursul anului 2013, inculpaţii CHIRICA MIHAI, NICHITA GHEORGHE, FLORESCU DOINA, CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN şi TOMORUG PETRU DUMITRU, au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme”, au mai declarat reprezentanții Parchetului.

Primarul CHIRICA joacă cartea colegului său ALEXE – SE DECLARĂ SURPRINS

Primarul municipiului Iași a declarat că a aflat din mass-media de faptul că mai mulți demnitari și angajați ai Primăriei Municipiului Iași, printre care și el, au fost trimiși în judecată în dosarul contractării serviciilor de leasing pentru patru autoturisme.

„Am aflat din mass-media de faptul că mai mulți demnitari și angajați ai Primăriei Municipiului Iași, printre care și eu, au fost trimiși în judecată în dosarul contractării Situația ADMINISTRATIEI publice ieșene se agravează pe zi ce trece! Primarul CHIRICA a fost și el trimis în JUDECATĂ pentru ABUZ în serviciu - News Moldovaserviciilor de leasing pentru patru autoturisme.

Opinia publică trebuie să știe că în acest caz, deschis în urma unei plângeri, inclusiv Direcția Națională Anticorupție a făcut verificări minuțioase, încă din 2013, timp de circa șase ani, constatând că nu există fapte de competența sa. În plus, mai multe expertize, inclusiv ale Curții de Conturi, precum și instanțele de judecată au demonstrat că nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local, motiv pentru care mă simt surprins de această decizie.

Așa cum am spus întotdeauna, am încredere deplină în actul de justiție și vom colabora cu judecătorii astfel încât să ne dovedim nevinovăția cât mai repede.

Personal, pentru a nu afecta imaginea orașului nostru, am dorința ca acest proces să fie cât mai scurt și rog instanța să soluționeze acest dosar cu înțelepciune și celeritate”, a declarat Mihai CHIRICA.

PNL IAȘI – o filială cu ȘEFI certați cu LEGEA

Situația ADMINISTRATIEI publice ieșene se agravează pe zi ce trece! Primarul CHIRICA a fost și el trimis în JUDECATĂ pentru ABUZ în serviciu - News MoldovaLa începutul acestui an (04.01. –n.r.) DNA a scos la iveală ilegalitățile pe care președintele CJ IAȘI, Costel ALEXE , le-a făcut în perioada când era ministru al mediului.

Reamintim că procurorii DNA îl acuză pe ALEXE, unul dintre cei mai influenți lideri PNL IAȘI, că ar fi cerut direct managerului unui combinat siderurgic produse din tablă în schimbul alocării către respectivul combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Potrivit surselor judiciare, cele 22 de tone de tablă au ajuns la firma soției sale, Raluca ALEXE.

VEZI AICI:

Situația lui Costel ALEXE se complică pe zi ce TRECE! Imaginea PNL IAȘI a fost ȘIFONATĂ, iar IEȘENII îi cer DEMISIA

După aproape o săptămâna de la acuzațiile aduse de DNA lui ALEXE, mai exact pe data de 11.01 a.c., procurorii DNA au mai făcut o dezvăluire!

Un nou dosar ce îl vizează pe CHIRICA!

Situația ADMINISTRATIEI publice ieșene se agravează pe zi ce trece! Primarul CHIRICA a fost și el trimis în JUDECATĂ pentru ABUZ în serviciu - News MoldovaSC Victor Construct SRL, una dintre cele mai cunoscute firme de construcții din zona Moldovei cu sediul social în Botoșani, şi un reprezentant al acesteia au fost trimiși în judecată pentru folosirea de documente false în vederea obținerii de fonduri europene.

Potrivit DNA, la data de 15 iunie 2015, între primăria municipiului IAȘI, în calitate de beneficiar şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a fost încheiat un contract de finanțare privind “Modernizarea legăturii rutiere Centrul Intermodal de Transport – Gara Iaşi”.

Ulterior, contractul în valoare de 18.225.379 lei a fost atribuit asocierii din care a făcut parte şi SC Victor Construct SRL.

În cursul anului 2015, un reprezentant al acestei firme a depus la UAT Municipiul Iaşi documente inexacte referitoare la prețul real de achiziție a unor materiale folosite în cadrul contractului menționat, astfel încât beneficiarul, în necunoștință de cauză, ar fi solicitat şi obținut, pe nedrept, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, suma totală de 2.187.411 lei, sumă care ulterior a fost virată în contul SC Victor Construct SRL.

VEZI AICI:

DNA a DECIS! Firma Victor CONSTRUCT trimisă în JUDECATĂ pentru un contract ÎNCHEIAT cu primăria IAȘI

Iar la mai bine de o săptămână de la dosarul VICTOR CONSTRUCT – PRIMĂRIA IAȘI, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași îl acuză pe CHIRICA de abuz în serviciu în dosarul ”SKODA”.

Putem observa că procurorii au luat în vizor numele celebre din administrația publică ieșeană atât locală, cât și județeană și ce va urma stă în deciziile instanței.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top