fbpx
Connect with us

VIDEO l Proiecte FINALIZATE cu succes în comuna ieşeană LESPEZI, de către primarul Ioan LAZĂR

Agenda Primarului

VIDEO l Proiecte FINALIZATE cu succes în comuna ieşeană LESPEZI, de către primarul Ioan LAZĂR

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Proiecte finalizate cu succes în comuna ieşeană LESPEZI

În perioada 2016-2020, în comuna  Lespezi, au fost finalizate numeroase proiecte, care au dus la dezvoltarea comunei, prin intermediul primarului Ioan LAZĂR, care a încercat să ofere cetăţenilor cele mai bune condiţii de trai.

În perioada menţionată, au fost finalizate proiecte precum:

Prin suport financiar guvernamental și european, s-au VIDEO l Proiecte FINALIZATE cu succes în comuna ieşeană LESPEZI, de către primarul Ioan LAZĂR - News Moldovaobținut sumele de bani necesare pentru dezvoltarea infrastructurii agricole și rutiere a comunei Lespezi.

Prin Măsura 4. –  Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, a fost realizat și finalizat 7,6 km de drum de exploatație agricolă, care însumează aproximativ 600 de hectare de teren arabil, astăzi lucrat de diferite societăți comerciale, prin contracte de arendă, încheiate de acestea, cu populația/proprietarii de pământuri din zonă. Acest proiect a fost finalizat anul trecut, costul total al lucrării fiind de 1 milion de euro.

În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii rutiere, primăria a asfaltat prin Programul VIDEO l Proiecte FINALIZATE cu succes în comuna ieşeană LESPEZI, de către primarul Ioan LAZĂR - News MoldovaNațional de Dezvoltare Locală 1 (PNDL1) și PNDL 2, drumuri sătești și comunale, necesare bunei desfășurări a activităților comunității.

În anul 2017 a fost asfaltat drumul din satul Dumbrava prin PNDL1 și în 2020 al drumul din satul Heci, prin PNDL2, ambele indispensabile, întrucât acestea leagă drumuri importante ale județelor, Iași sau Suceava.

Proiectul a presupus și mobilizarea de resurse financiare proprii, care au asigurat construirea, prin betonare, a acceselor în curți în localitățile DumbravaLespeziHeci și Bursuc.

Anual, primăria alocă sume de bani pentru pietruirea, menținerea și întreținerea drumurilor sătești și comunale. Ca și în cazul drumurilor, Primăria monitorizează și îmbunătățește condiția podurilor nou construite, ultimul fiind finalizat în toamna anului 2019, în satul Heci prin ajutor financiar guvernamental.

Din 2014, până astăzi, școlile din Heci, Buda și Lespezi, au suferit modificări substanțiale în sensul dotării lor cu mobilier școlar, și nu numai

VIDEO l Proiecte FINALIZATE cu succes în comuna ieşeană LESPEZI, de către primarul Ioan LAZĂR - News MoldovaÎn perioada 2017 – 2018, prin PNDL1, au fost amenajate și finalizate grupuri sanitare noi, pentru școala din Dumbrava și Lespezi.

În satul Heci , prin programul Bănci Mondiale, a fost construită o școală din cărămidă, care găzduiește aproximativ 300 de elevi, fiind considerată cea mai mare școală din comună.

Prin bani proprii, primăria, ca și în cazul școlilor din satele Lespezi și Buda, a contribuit la realizarea instalației sanitare, la dotarea școlii cu centrală termică, amenajarea spațiului exterior ș.a.

Lucrurile nu au fost la fel de simple și în cazul construirii școlii din satul Buda. Deși lucrările pentru școală au început acum mulți ani, fiind inițial un proiect finanțat de Ministerul Educației Naționale, finalizarea lucrărilor a fost posibilă abia anul trecut, prin implicarea directă a comunei.

În acest an, comuna Lespezi, a fost trecută pe lista de sinteză a Ministerului Lucrărilor PubliceDezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, pentru amplasarea și construirea unui Complex Sportiv în cadrul Școlii Profesionale din Lespezi, care să servească atât elevilor cât și comunității, în general.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Agenda Primarului

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top