fbpx
Connect with us

EuroRegiunea Moldova, reprezentată la Săptămâna Europeană a Regiunilor, Bruxelles. Context și semnificații

euroregiunea-moldova,-reprezentata-la-saptamana-europeana-a-regiunilor,-bruxelles.-context si semnificatii

Forumul Economic Regional Moldova - 2024

EuroRegiunea Moldova, reprezentată la Săptămâna Europeană a Regiunilor, Bruxelles. Context și semnificații

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


WhatsApp Image 2023 10 09 at 16.32.12 1031bf07 1 - Moldova Invest

Anul acesta, Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor (#EURegionsWeek) găzduiește un număr mai mare de participanți, în perioada 9-12 octombrie 2023, la sesiunile de la fața locului și în spațiile expoziționale de la Bruxelles

Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor (# EURegionsWeek) este cea mai mare manifestare anuală dedicată politicii regionale. În cadrul acestui eveniment anual de patru zile, regiunile și orașele își prezintă capacitatea de a genera creștere economică și locuri de muncă, de a pune în aplicare politica de coeziune a Uniunii Europene și de a demonstra importanța nivelului local și regional pentru buna guvernanță europeană.

De la prima sa ediție, în 2003, această manifestare a ajuns o platformă unică de comunicare și de colaborare, reunind regiuni și orașe din întreaga Europă, inclusiv pe reprezentanții lor politici, funcționari, experți și reprezentanți ai mediului academic. EURegionsWeek a contribuit mult la promovarea modalităților prin care regiunile și orașele utilizează fondurile UE pentru a le îmbunătăți cetățenilor viața de zi cu zi.

WhatsApp Image 2023 10 09 at 16.33.50 44ed075f - Moldova Invest

Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor este organizată în comun de Comitetul European al Regiunilor (CoR) și Direcția Generală Politică Regională și Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene. La începutul anului, de obicei în luna ianuarie, organizatorii lansează o invitație de participare în parteneriat.

În urma acestei invitații, sunt selectați parteneri din întreaga Europă: regiuni și orașe, în principal grupate în consorții tematice (parteneriate regionale), întreprinderi, instituții financiare, asociații internaționale sau organizații universitare. Partenerii trebuie să organizeze seminare pe teme de interes comun, adesea legate de punerea în aplicare a fondurilor structurale și de investiții europene și a altor programe ale UE.

Impactul manifestării a fost evaluat sistematic încă de la început. Participanții au subliniat, în special, utilitatea informațiilor obținute de la instituțiile UE pentru gestionarea profesională a fondurilor UE și colaborarea în rețea cu colegi din alte țări. Impactul mediatic considerabil dovedește, de asemenea, importanța acestei manifestări. An de an, în jur de 300 de jurnaliști din presa scrisă, audiovizuală și online din întreaga Europă vin la Bruxelles pentru a reda manifestarea.

Ieri, la conferința de presă de lansare a celei de-a 21-a Săptămâni Europene a Regiunilor și Orașelor, Comisarul pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, și Președintele Comitetului Regiunilor, Vasco Alves Cordeiro, au subliniat rolul crucial pe care Politica de Coeziune l-a avut în atenuarea efectelor crizei energetice și în oferirea de ajutor celor care fug de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și oamenilor și regiunilor care îi primesc.

WhatsApp Image 2023 10 09 at 16.56.07 5202f91e - Moldova Invest

“După adaptarea fără precedent și rapidă a regulilor de finanțare pentru a susține statele membre și regiunile în timpul pandemiei de COVID, Politica de Coeziune a fost din nou în prima linie a răspunsului Europei la crizele recente. Nu doar că Politica i-a sprijinit cei care au fugit de războiul din Ucraina încă de la prima zi, ci a ajutat și gospodăriile vulnerabile și întreprinderile mici și mijlocii să-și plătească facturile de energie prin intermediul inițiativei noastre SAFE. Aceasta reprezintă o expresie clară a solidarității care stă la baza Politicii de Coeziune și o demonstrație concretă a angajamentului său de a nu lăsa pe nimeni și nicio regiune în urmă. Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme.

WhatsApp Image 2023 10 09 at 16.58.06 6570729c - Moldova Invest

“De la consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei la dezastrele climatice în creștere, de la criza energetică la inegalitățile sociale, reprezentanții locali și regionali au fost manageri de crize. Așa cum arată Raportul nostru privind Starea Regiunilor și Orașelor, este crucial să evităm noi disparități emergente în fața transformărilor structurale și să ne pregătim pentru viitor. Avem nevoie de o Politică de Coeziune consolidată pentru a reduce diviziunile teritoriale, a gestiona tranzițiile digitale și verzi la nivel local și a sprijini oamenii din toate colțurile Europei”, a punctat Vasco Alves Cordeiro, Președintele Comitetului European al Regiunilor.

Ieri, 9 octombrie 2023, Comitetul Regiunilor a publicat Raportul anual al UE privind starea regiunilor și orașelor. Raportul scoate în evidență provocările cu care se confruntă comunitățile locale și are ca obiectiv central gestionare crizelor, aducerea de soluții, construirea viitorului.

Raportul oferă o imagine a orașelor și regiunilor din trei mari perspective: actori în gestionarea crizelor, factori ai dezvoltării durabile și ai coeziunii și vectori în modelarea viitorului Europei.

Printre subiectele abordate s-au aflat: criza din Ucraina, criza energetică, dezastrele climatice, siguranța alimentară, inegalitățile sociale, schimbările democratice, pactul verde european, transformarea digitală și reziliența, piața unică, agenada rurală și democrația europeană.

Raportul poate fi consultat aici.

Obiectivele EuroRegiunii Moldova reprezentate la Bruxelles. Forumul Economic Regional Moldova din 2024 va juca un rol major în dezvoltarea regiunii

În Săptămâna Regiunilor, un rol deosebit de important îl are Comitetul Regiunilor. Comitetul European al Regiunilor (CoR) are 329 de membri, reprezentanți ai autorităților locale și regionale din toate cele 27 de state membre. Din delegaţia României la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles fac parte aproximativ 15 reprezentanţi ai Românie


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova - 2024

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top