fbpx
Connect with us

FERM 2023: Concluziile președintelui C.A.P.D.R, Ion ȘTEFANOVICI. Organizare și colaborare pentru dezvoltare regională

ferm-2023:-concluziile-presedintelui-capdr,-ion-stefanovici.-organizare-si-colaborare-pentru-dezvoltare-regionala

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

FERM 2023: Concluziile președintelui C.A.P.D.R, Ion ȘTEFANOVICI. Organizare și colaborare pentru dezvoltare regională


Collage Maker 30 May 2023 09 02 AM 8188 scaled 1 - Moldova Invest

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

În discursurile susținute în cadrul acestui eveniment, s-a pus accent pe importanța relațiilor, identificând aspecte pozitive, dar și probleme care necesită atenție. S-a subliniat faptul că regionalizarea reprezintă o direcție clară de dezvoltare, iar necesitatea de a implementa programe imediate pentru tineri în scopul de a-i motiva să rămână în zonă a fost un consens.

0029 pt print foto Paul Covalschi scaled - Moldova Invest

O atenție specială s-a acordat și atragerii investițiilor străine directe, cu recunoașterea faptului că acest aspect este de interes pentru toate părțile implicate, indiferent de partea Prutului din care provin. S-a subliniat, de asemenea, că abordarea cu privire la multinaționale necesită un efort concertat care să implice ambasadele respective, reprezentând “drumul cel mai scurt spre inima multinațonalelor”.

Forumul a servit ca platformă de discuții și schimb de experiență, și s-a apreciat deschiderea existentă la nivelul administrației în zona Prut-Nistru. De asemenea, s-a menționat necesitatea coordonării și organizării eficiente pentru atingerea obiectivelor comune, cu recunoașterea sprijinului semnificativ oferit de Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est.

News Moldova îți recomandă și ...   Forumul Economic Regional Moldova (FERM)

Evenimentul a adus laolaltă participanți din ambele părți ale Prutului într-un format extins, cu scopul de a dezvolta dialogul și cooperarea. Această inițiativă a fost evaluată ca un prim pas în această direcție, cu apelul la organizare și colaborare pentru a asigura succesul în realizarea obiectivelor comune.

Ion Stefanovici 6 1 1 - Moldova Invest

Forumul s-a încheiat cu un discurs al președintelui C.A.P.D.R., Ion Ștefanovici, cuprinzând angajamentul de a continua eforturile pentru dezvoltare și colaborare în regiune, iar sugestia a fost să se valorifice contactele disponibile pentru a facilita legătura cu autoritățile din România, cu scopul de a impulsiona evoluția pozitivă în regiune.

“Cred că s-a creat o bază de relaționare. Ceea ce este un lucru foarte bun. Cred că am mai depistat probleme, ceea ce nu e neapărat un lucru foarte bun, dar ne ajută să înțelegem pe unde suntem, în linii mari generale.

Cred că s-a înțeles foarte clar, și se va înțelege și mai clar că regionalizarea, vedeți că apare, apare, apare, și iară apare, asta e direcția. Cred că iarăși am subliniat și cam cu toții am căzut de acord asupra faptului că avem nevoie de programe urgente adresate tinerilor. Departamente pentru tineret care să îi concentreze, să îi motiveze să rămână, atât în România cât și în Republica Moldova.

Aproape e Misiune Imposibilă 4, din seria Misiune Imposibilă. Dar trebuie să o facem, că altfel nu avem viitor. Nu avem viitor! Putem să facem oricâte reforme, dacă tinerii nu rămân aici, n-avem viitor! Pentru cine le facem? Mă uit la domnul viceprimar de la Solca, fiica dumneavoastră învață la Iași. Exemplu elocvent. E normal, dar să vedem ce se va întâmpla mai departe.

Vasile Asandei Ion Stefanovici 1 - Moldova Invest

“Drumul cel mai scurt spre inima multinațonalelor trece pe la ambasadele lor, din țările lor”

Sunt convins că există nevoia acută de a se lucra împreună. Cred că, și la momentul de față, la nivel de Prut-Nistru și am discutat aici, face o treabă formidabilă. Nu am înțeles și nici nu îmi mai propun să intru în detalii, de ce, la un moment dat Prahova, dețineau președenția. E bine că e la Iași. Nu vreau să laud pe nimeni, pe domnul președinte Alexe sau pe altcineva, dar cred că face o treabă bună e dinamic. Sprijinim mult mai ușor din Iași Chișinăul, se deplasează mult mai ușor decât o face cineva din Prahova.

Și atragerea investițiilor străine directe. Iarăși, e clar că îi interesează pe toți deopotrivă și de pe partea stângă și de pe partea dreaptă a Prutului. Cred că aici iarăși, trebuie să ne luăm soarta în propriile mâini și să acționăm: administrația să oferteze, noi să încercăm să mijlocim, și împreună să ne adresăm, într-adevăr, companiilor. Deobicei, eu observ că în România se întâmplă lucrul acesta, și de asta am menționat ambasadele.

Vă spun că drumul cel mai scurt spre inima multinațonalelor trece pe la ambasadele lor, din țările lor. E greu, spre imposibil, să deschizi ușa unei multinaționale, nici nu ai cu cine să vorbești. Mă uitam la Roman, în județul Neamț, da, în inima regiunii, și Romanul este totuși un oraș foarte important, e un nod logistic pentru întreaga Moldovă.

Ion Stefanovici 4 1 - Moldova Invest

De asta spun, că, la următoarele întâlniri, și la următorul forum, o să pregătim cu maximă atenție și seriozitate, acum ne-am grăbit umpic, acum e clar că ne-am așezat pe această rotativă de la București, toată lumea


Citește articolul integral pe Moldova Invest

News Moldova îți recomandă și ...   FERM 2023: Soluții pentru accesarea fondurilor europene în Republica Moldova


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top