fbpx
Connect with us

FERM 2023: Dan NUȚIU abordează provocările legate de forța de muncă din cadrul AIR – MOLDOVA INVEST

ferm-2023:-dan-nutiu-abordeaza-provocarile-legate-de-forta-de-munca-din-cadrul-air-–-moldova-invest

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

FERM 2023: Dan NUȚIU abordează provocările legate de forța de muncă din cadrul AIR – MOLDOVA INVEST

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Dan Nutiu 2 2 - Moldova Invest

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

clementina ion forumul economic moldova 2 - Moldova Invest

În cadrul evenimentului, Asociația Investitorilor din România, prin Președintele Dan NUȚIU, a prezentat inițiativele sale pentru consolidarea relațiilor economice dintre România și Republica Moldova.

„Bună ziua din nou, cu permisiunea dvs, am să vin cu o propunere. Am să fac o foarte scurtă prezentare a asociației, după care, am marea rugăminte să discutăm interactiv întrucât sunt atât de multe subiecte despre care aș dori să vorbesc despre Republica Moldova, dar e important să discutăm ceea ce vă interesează pe dumneavoastră.

Ca și început, Asociația Investitorilor din România este o asociație care reunește investori din România cu cei din Republica Moldova, înființată pe 24 ianuarie 2018. Am ținut foarte mult această dată, pentru că, așa cum, Unirea Principatelor Române a pornit din Moldova, la fel și unirea mediilor de afaceri din România și Republica Moldova să pornească tot din Moldova.

Acum, împreună cu domnul Ștefanovici, vom face ca să pornească din ambele Moldove, pentru că tot am auzit foarte des vorbindu-se aici despre Prut ca o graniță. De fapt, Prutul ne unește, nu ne desparte. Facem această greșeală și spunem că este o frontieră. Dar sunt, de-a lungul frontierei, cel puțin 20 de localități, care doar vitregia soartei a făcut să fie despățite”, a punctat Dan Nuțiu.

Dan Nutiu Ion Stefanovici 2 1 - Moldova Invest

Scopul nostru este acela de a ne aduce contribuția la o dezvoltare echilibrată a Republicii Moldova

“În momentul de față membrii Asociației Investitorilor din România, care țin să subliniez și cei din Republica Moldova sunt convins că pot să confirme, au venit în vizită în Republica Moldova fără a negocia inițial condiții, facilități, au investit natural și este corect să se investească natural, pentru că începem de la faptul că vorbim aceeași limbă, că avem același sânge. Și noi, ca și membri ai asociației, ne-am propus să fim o portavoce în rând la relațiile cu cele două Guverne. De asemenea, suntem singurul ONG din Republica Moldova, care are corespondent un Guvern.

Noi suntem singurii care avem membri, fie interprinderi din România, care are au un interes în Republica Moldova, fie companii din Republica Moldova, care au minim 51% din investiții din România.

Scopul nostru, și aici, vreau să subliniez foarte clar, este acela de a ne aduce contribuția la o dezvoltare echilibrată a Republicii Moldova. De aceea, și majoritatea investitorilor din România, când vin, evident, știind, de noi, apelează la noi, pentru a le face recomandări, pentru a-i ajuta, pentru a intra în Republica Moldova.

Scopul nostru este de a transmite și sunt pe aici zone din Republica Moldova unde am îndreptat investitori. Întrucât, după cum bine știți, principala provocare a Republicii Moldova și a României, de fapt, este, dar în special în Republica Moldova este deșertificarea Republicii Moldova.

Și pe lângă migrația externă, Republica Moldova, e o realitate, în momentul de față, se confruntă și cu o migrație internă, s-au constituit anumiți poli economici, unde oamenii din zonele rurale, din zonele unde nu există niciun fel de investitori, migrează în interiorul Republicii Moldova.

Dan Nutiu 2 2 - Moldova Invest

„Și aici am să vin cu o completare. Apreciez ce a spus domnul director Antoniu, dar într-adevăr. Și cred că există, voi face o trimitere ulterioară la acest exemplu, există în Republica Moldova un model. Trebuie să discutăm de parcul industrial la nivel macro.

Dar, pornind de la nivelul micro, pentru că altfel, și sunt oameni în sală


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top