fbpx
Connect with us

FERM 2023: Soluții pentru accesarea fondurilor europene în Republica Moldova

ferm-2023:-solutii-pentru-accesarea-fondurilor-europene-in-republica-moldova

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

FERM 2023: Soluții pentru accesarea fondurilor europene în Republica Moldova


Collage Maker 20 Jul 2023 08 51 AM 7362 - News Moldova

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

Forumul Economic Regional 27 1 1 - News Moldova

Președintele C.A.P.D.R, Ion Ștefanovici, a propus înființarea unei structuri, a unui program, pentru a educa oamenii din Republica Moldova în găsirea oportunităților de finanțare și accesarea resurselor pentru proiectele lor.

 „Am sesizat faptul că o problemă curentă pe  care o ridică exponenții administrației publice locale din Republica Moldova, ține de formare, instructaj pentru persoanele pe care le au în cadrul departamentelor de specialitate. Dumnealor își doresc foarte mult să existe unui cadru specific, în care persoanele desemnate să ajungă în România la instructaje privind absorbția fondurilor europene. Aceștia au nevoie de un răspuns concret.

ion stefanovici capdr 1 1536x1023 2 768x673 1 - News Moldova

Într-adevăr, o sugestie ar putea fi reprezentată de aplicațiile, pe care anumite Consilii Județene (și nu numai) le-au depus.

La Suceava, avem un exemplu în persoana doamnei administrator Irina Vasilciuc: au câștigat un proiect depus prin DRRM, prin care un număr de 30 de funcționari din Republica Moldova pot fi instruiți la Suceava (pe management de proiect). Aceasta ar putea constitui un prim pas.

Iar doamna Macoveiu ne-a mai oferit un exemplu, de la Comrat”, a punctat Ion ȘTEFANOVICI, Președintele C.A.P.D.R.

News Moldova îți recomandă și ...   FERM 2023: Directorul ADR NE, Vasile ASANDEI, despre importanța abordării regionale în dezvoltarea investițiilor

“Dacă doriți instruire, care înseamnă instruire certificată de experți, de scriere, de management de proiect, atunci avem Centrul Regional de Studii Nord-Est (CRS), care organizează periodic astfel de cursuri”

„La noi, oportunitățile sunt următoarele: dacă doriți instruire, care înseamnă instruire certificată de experți, de scriere, de management de proiect, atunci avem Centrul Regional de Studii Nord-Est (CRS), care organizează periodic astfel de cursuri. Pentru participarea la curs, primiți certificare.

De asemenea, mai sunt alte două instrumente pe  care le voi explica. Colegii noștri de la Birourile Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră atât din Iași, cât și din Suceava merg și organizează sesiuni pentru pregătirea proiectelor pentru cooperare transfrontalieră.

Directorul de Comunicare, Cooperare și Dezvoltarea Afacerilor Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Gabriela Macoveiu, a recomandat ca entitățile din Republica Moldova să fie în legătură cu Birourile Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră.

News Moldova îți recomandă și ...   Nicolae Dunas, Președintele Raionului Cahul, despre potențialul și perspectivele de dezvoltare din Sudul Republicii Moldova - MOLDOVA INVEST

WhatsApp Image 2023 07 05 at 14.58.231 - News Moldova

“Un al treilea lucru pe care eu vreau să-l menționez este programul domnului viceprimar de la Soroca care spunea că mai am nevoie de ceva. Vreau să învețe oamenii mei să caute oportunități de finanțare, să caute programe și să înțeleagă de unde și cum putem accesa finanțare pentru noi.

Pentru așa ceva, putem organiza o misiune, să vină să stea la noi la ADR să discutăm, să îi arăți, să îi spunem care sunt instrumentele și exact cum f


Citește articolul integral pe Moldova Invest

News Moldova îți recomandă și ...   FERM 2023: Dan NUȚIU abordează provocările legate de forța de muncă din cadrul AIR - MOLDOVA INVEST


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top