fbpx
Connect with us

Olesea Covrig, despre atragerea investițiilor și promovarea exportului din UTA Găgăuzia – MOLDOVA INVEST

olesea-covrig,-despre-atragerea-investitiilor-si-promovarea-exportului-din-uta-gagauzia-–-moldova-invest

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Olesea Covrig, despre atragerea investițiilor și promovarea exportului din UTA Găgăuzia – MOLDOVA INVEST

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Collage Maker 02 Aug 2023 04 00 PM 5249 - Moldova Invest

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

Ion Ștefanovici, Președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (CAPDR), a făcut câteva remarci privind Invest Găgăuzia, menționând faptul că Invest Găgăuzia a avut o reprezentare destul de bună în anul 2022.

ion stefanovici forum economic regional 3 - Moldova Invest

În continuare, a făcut referire la zona de Sud, Găgăuzia, și a amintit faptul că a vizitat regiunea anul trecut, unde a observat un interes crescut în deschiderea spre Vest sau în aprofundarea oportunităților oferite de Uniunea Europeană.

Profilul Regiunii Găgăuzia

Profilul Regiunii Găgăuzia a fost prezentat de către Olesea Covrig, reprezentanta Strategiei de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din UTA Găgăuzia, care a prezentat oferta investițională a regiunii.

„Mă numesc Olesea Covrig, eu reprezint Strategia de Atragere a Investiților și Promovare a Exportului din UTA Găgăuzia, și am plăcerea să vă prezint oferta investițională a regiunii noastre, a Găgăuziei.

UTA Găgăuzia este situată în Sud-Estul Europei, reprezentând o parte întreagă a Republicii Moldova.

 Populația regiunii este aproximativ de 150.000 de cetățeni. Limbile vorbite sunt găgăuză, română, rusă și turcă.

În rândul populației tinere, se vorbește și limba engleza. Găgăuzia se află la doar 130 km de portul Giurgulești, port liber în zona economică liberă, și numai 40 de kilometri de România.

Sectoare și subsectoare strategice din regiunea noastră sunt: sectorul industriei prelucrătoare, realizăm acțiuni de atragere a companiilor în sectoarele electronice și automotive.

WhatsApp Image 2023 08 02 at 15.29.57 - Moldova Invest

Al doilea sector este IT și BPO, grupate. Reamintim faptul că în Republica Moldova este un IT Park, unde companiile de IT plătesc numai o taxă de 7% și în Găgăuzia există tot companie de IT, care lucrează și este parte din Moldova IT Park.  Al treilea sector, foarte important pentru Găgăuzia este agricultura, unde accentul se pune pe prelucrarea, pe procesul de producție.

Găgăuzia are un comitet executiv, având o adunare populară, prin intermediul cărora se pot crea legi pentru a ajuta companiile care vin în regiune, în Găgăuzia.

 Spre exemplu, există legea de investiție, favorabilă pentru companiile care vin în Găgăuzia, însemnând că până la 30% din investiție putem acoperi noi din bugetul regional.

Acordăm o subvenție pentru companii, dar în limita a 5 milioane de lei (moldovenești), însemnând aproximativ 250.000 de euro.

În plus, există o lege pentru crearea locurilor de muncă, unde companiile care creează între 5 și 20 de locuri de muncă, pot primi o subvenție din bugetul regional, de până la 1000 de euro pentru fiecare loc de muncă creat de către companie.

În Găgăuzia există un program de instruire profesională în care oferim subvenții pentru studenții care urmează cursurile Universității Tehnice. După absolvirea studiilor, într-un interval de 3 sau 5 ani, acești absolvenți trebuie să se întoarcă în Găgăuzia și să lucreze în companiile din regiune. Această măsură încurajează dezvoltarea talentelor locale și asigură că expertiza lor este adusă înapoi în comunitatea noastră.

Companiile care decid să se stabilească în Găgăuzia au și o altă opțiune benefică: oferim subvenții financiare pentru programele de educație ale angajaților lor în cadrul companiei.

În cazul în care aveți nevoie de specialiști sau experți pe care nu îi puteți găsi local, noi suntem pregătiți să finanțăm partea de educație necesară pentru dezvoltarea acestora.”

Invest Gagauzia, înființare și activitate

Invest Gagauzia a fost înființată pe 24 octombrie 2019 la inițiativa Comitetului Executiv din Găgăuzia, pentru a atrage investiții străine directe în economia regiunii, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții populației din autonomie.

„Agenția de Investiții din Găgăuzia a fost înființată în 2019 și funcționează ca o instituție publică responsabilă cu punerea în aplicare a politicii Comitetului Executiv al Găgăuziei.

Colaborăm strâns cu Invest Moldova, principalul nostru partener, și cu GSR. De asemenea, avem o cooperare importantă cu AIR. Aceste parteneriate ne ajută să îndeplinim obiectivele și să promovăm investițiile în regiunea noastră.

WhatsApp Image 2023 08 02 at 15.30.01 - Moldova Invest

Agenția noastră colaborează cu investitori din diverse țări, inclusiv România, Germania și Turcia. Avem o serie de companii străine care au desfășurat proiecte de succes în Găgăuzia.

Încurajăm și promovăm exportul și ne ocupăm de facilitarea legăturilor dintre companiile din regiune și cele din alte țări. Oferim sprijin și soluții pentru toate nevoile acestor companii, indiferent de domeniul de activitate.

Conștientizăm faptul că atunci când companiile investesc în Republica Moldova, inclusiv în Găgăuzia, infrastructura și resursele umane sunt aspecte esențiale pentru succesul lor.

În ceea ce privește resursele umane, avem un


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top