fbpx
Connect with us

Președintele AIR, Dan NUȚIU, identifică soluții pentru atragerea investițiilor în Republica Moldova – MOLDOVA INVEST

presedintele-air,-dan-nutiu,-identifica-solutii-pentru-atragerea-investitiilor-in-republica-moldova-–-moldova-invest

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Președintele AIR, Dan NUȚIU, identifică soluții pentru atragerea investițiilor în Republica Moldova – MOLDOVA INVEST


Collage Maker 27 Jul 2023 10 10 PM 9441 scaled - Moldova Invest

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

forum e1690484666852 - Moldova Invest

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

Dan NUȚIU: “Membrii Asociației Investitorilor din România nu au nevoie de ajutoare”

În cadrul forumului, Dan Nuțiu, președintele AIR, a prezentat o propunere de mapare a 100 de localități din Republica Moldova, în care datele statistice să nu fie disponibile publicului, pentru a susține dezvoltarea zonelor cu potențial de investiții.

Acest sistem ar permite primăriilor să ofere informații protejate cu un cod securizat, convingând astfel investitorii să exploreze aceste regiuni mai puțin cunoscute, dar cu resurse și forță de muncă latentă.

“Membrii Asociației Investitorilor din România nu au nevoie de ajutoare. Sunt companii foarte mari, împreună cei 35 de membri au peste 25 de miliarde, iar în Republica Moldova aproximativ un miliard de euro.

Dacă vom conștientiza faptul că, în momentul în care nu vom răspunde la toate dirigențele, eforturile de a păstra tinerii, de a păstra populația în Republica Moldova, nu vom mai putea rămâne noi în Republica Moldova. Nu ai cum să activezi fără să ai capitalul uman.

Și am lansat o propunere de mapare – am pornit un experiment pilot – a 100 de localități din Republica Moldova, unde să nu apară date statistice. Pentru că aceste date statistice, dacă ne dorim, le obținem. Că sunt reale sunt sau nu sunt reale, e o altă discuție. Dar ceea ce ne propuneam, și era un exemplu, am avut, mă ocup, ca și business personal, implementare de companii din Uniunea Europeană în Republica Moldova.

“În Chișinău, veniturile sunt cel puțin similare cu veniturile din orice oraș din România, pentru că este o cerere foarte mare de forță de muncă”

Și am avut o solicitare, chiar a ajuns la Cahul, până la urmă, antreprenorul respectiv, am avut o solicitare de a identifica zone în industria ușoară. Am seletcat din start, am spus, tot respectul, dar nu Chișinău și Bălți, pentru că s-a ajuns în Bălți să se meargă la 70 de km după forță umană, ceea ce nu este deloc productiv. În Chișinău, la fel, veniturile sunt cel puțin similare cu veniturile din orice oraș din România, pentru că este o cerere foarte mare de forță de muncă.

Și am identificat zone unde, de exemplu, ce ne doream să apară în acea mapare: Anenii Noi. În Anenii Noi, au fost două sau trei fabrici de textile, care s-au desființat, nu mai era niciuna. Dar există o forță latentă de specialiști, pe care n-o valorifică nimeni. Pentru că lumea zicea că, a, nu este fabrică, mă duc să investesc acolo.

Dan Nutiu 2 2 - Moldova Invest

Acel APN să oferă suplimentar, să fie o mapare unde trebuie să fie trecut un cod securizat și fiecare primărie să-și facă ofera care să-l convingă pe antreprenor. Mie îmi convine, când mă pun să caut, în momentul în care vine un investitor, să-i facă o recomandare. Și, îi dau dreptate, da, nu-mi mai amintesc numele, îmi pare rău, Republica Moldova nu a făcut greșeala României.

Au păstrat școlile profesionale și, când am dus o companie din Germania, a contat foarte mult acest aspect, că aveau nevoie de sudori. De asemenea, a dezvoltat un  înaintea  României. În momentul de față, am avut o întâlnire la Academia de Științe a Moldovei și propuneau acest sistem inclusiv la nivel universitar, astfel încât diverși specialiști cu studii superioare să facă direct practică. Mulțumesc”.

Gabriela Macoveiu: “Ne dorim să putem promova fișele investiționale și prin Agenția Națională pentru Atragerea Investițiilor”

Gabriela Macoveiu, Directorul de Comunicare, Cooperare și Dezvoltarea Afacerilor din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a subliniat că pentru atragerea investițiilor este esențial să se ofere răspunsuri clare și concise la întrebările investitorilor, iar agenția se străduiește să ofere informații relevante și actualizate în acest sens.

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul managerului IRO Iași, Mirela GROSU, la Forumul Economic Regional al Moldovei

“Vreau să fac o completare. Îl salut pe domnul Dan Nuțiu pentru


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top