fbpx
Connect with us

Relațiile bilaterale România – Republica Moldova sub aspectul proiectelor de investiții

relatiile-bilaterale-romania-–-republica-moldova-sub-aspectul-proiectelor-de-investitii

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Relațiile bilaterale România – Republica Moldova sub aspectul proiectelor de investiții


WhatsApp Image 2023 07 25 at 16.01.58 - News Moldova

Iașul a fost gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” din acest an, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

clementina ion forumul economic moldova 2 - News Moldova

„Iașul și Botoșaniul trebuie să facă proiecte de instruire pentru scriere proiectelor de finanțare.”

Clementina ION, ministru consilier în cadrul Biroului de Promovare Comercial-Economică din Chișinău, a adus în discuție un important program de colaborare între România și Republica Moldova.

Clementina Ion 3 - News Moldova

Programul Interreg Next 2021-2027 a fost lansat și are ca obiectiv finanțarea proiectelor comune în regiunile eligibile din Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și tot teritoriul Republicii Moldova.

Apropo de proiecte comune. A fost lansat programul Interreg Next 2021-2027 România – Republica Moldova. Altminteri eligibilitate în Botoșani, Iași, Vaslui și Galați și tot teritoriul Republicii Moldova, beneficiari parteneri eligibili fiind autoritățile autoritățile locale, ONG-urile.”

În cadrul unui forum desfășurat la Chișinău pe 23 mai, Clementina Ion a observat că participarea din partea părții române a fost scăzută și a îndemnat autoritățile locale și ONG-urile din Iași și Botoșani să identifice parteneri și să acceseze aceste fonduri pentru a dezvolta proiecte benefice pentru comunitățile lor.

News Moldova îți recomandă și ...   Forumul Economic Regional Moldova (FERM)

Clementina Ion a subliniat faptul că există oportunități de finanțare pentru proiecte legate de autoritățile locale și organizațiile neguvernamentale, iar această inițiativă ar trebui să fie mai bine promovată și cunoscută pentru a atrage interesul și implicarea potențialilor beneficiari.

„Bugetul total este de peste 77 milioane de euro. Pe 23 mai, la Chișinău s-a desfășurat un forum, de fapt a fost o primă sesiune de informare asupra acestui program.

Din păcate, din partea română au participat foarte puțini, foarte puțini, deci practic trebuie să se identifice parteneri pentru scriere, redactare de proiecte, pentru a obține finanțare. Cred că și Iașul și Botoșaniul trebuie să facă asemenea proiecte de instruire. Fiindcă sunt bani mulți. Sunt proiecte pentru autoritățile locale, pentru ONG-uri.

Ceea ce am simțit pe 23 mai la Chișinău, este că lumea parcă nu știe, parcă nu cunoaște, parcă află pentru prima dată. Deci, cred că trebuie, nu știu, mai dese, poate chiar online, trebuie să se identifice parteneri! ”

Clementina Ion a specificat faptul că există oportunități de finanțare pentru proiecte legate de autoritățile locale și organizațiile neguvernamentale, iar această inițiativă ar trebui să fie mai bine promovată și cunoscută pentru a atrage interesul și implicarea potențialilor beneficiari.

News Moldova îți recomandă și ...   Forumul Economic Regional Moldova 2023: Lansarea liniilor de finanțare pentru agențiile de turism

 „Republica Moldova mizează mult pe suportul României, mai ales după perioada aceasta de pre-aderare pe care o traversează.”

Președintele consiliului raional Hîncești, Iurie LEVINSCHI, a evidențiat experiența anterioară a regiunii în programele comune cu România, subliniind importanța identificării partenerilor pentru dezvoltarea de proiecte transfrontaliere.

levinschi - News Moldova

În trecut, raionul Hîncești a avut proiecte de succes în domeniul sănătății și culturii în colaborare cu județele Galați și Vaslui:

Avem experiență în  programele comune, pentru că am avut în 2007-2014 un program de două miliane de euro, acum pe 2014-2017 un întreg proiect transfortalier, două cu Galațiul și unul cu Vasluiul, în jur de 1.200.000 de euro. Unul pe sănătate și două pe domeniul cultural.

„Într-adevăr, noi și la nivel de euroregiune am discutat problema această, pentru că noi, într-adevăr, pasul principal trebuie să ne identificăm partnerii, cu cine mergem. Pentru că aici pot să participe județele care au granițe transfrontraliere, Galațiul, Vasluiul, Iașul și Botoșaniul, patru județe.

Și, în exercițiul acesta, trebuie să-l facem cred, în următoarea ședință care o să o facem cu Euroregiunea Prut-Nistru, unde președenția o ține Consiliul Județean Iași, reprezentat de către Costel Alexe.

Și, într-adevăr, mutându-se de la Prahova la Iași, ne-am pus scopul că această origine trebuie să atragă proiecte. De ce trebuie aceste proiecte trebuie să fie implementate? Pentru că acesta-i scopul acestei asociații.”

Iurie Levinschi Viorel Jardan - News Moldova

Iurie LEVINSCHI a explicat  rolul  Euroregiunii Prut-Nistru în promovarea colaborării între județele României cu granițe transfrontaliere și regiunile din Republica Moldova. În acest sens, au fost discutate măsuri pentru atragerea de proiecte cu sprijinul României, mai ales în contextul perioadei de pre-aderare pe care Republica Moldova o traversează.

News Moldova îți recomandă și ...   FERM 2023: Dan NUȚIU abordează provocările legate de forța de muncă din cadrul AIR - MOLDOVA INVEST

„Noi mizăm mult pe suportul României, mai ales după perioada aceasta de pre-aderare pe care o avem. România a trecut exercițiul acesta și noi trebuie acuma, chiar la nivel, apropo avem multe, fiecare, practic, comună, are un acord sau un înfrățire cu un județ.

Și noi, la nivelul nostru, local, împreună cu Consiliile Județene, chiar am discutat problemele acestea, cumva să delegăm persoane din direcțiile nostre, care se ocupă, direcțiile transfrontalierii, care se ocupă anume cu proiectele


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova – Iasi – mai 2023

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top