fbpx
Connect with us

E.S., dr. Mohammed Abdulghani M. KHAYAT: „Relațiile bilaterale dintre Arabia Saudită și Moldova sunt foarte bune, dar noi aspirăm mereu să ducem aceste relații la un nivel și mai înalt”

es,-dr-mohammed-abdulghani-m.-khayat:-„relatiile-bilaterale-dintre-arabia-saudita-si-moldova-sunt-foarte-bune,-dar-noi-aspiram-mereu-sa-ducem-aceste-relatii-la-un-nivel-si-mai-inalt”

Revista Moldova Invest

E.S., dr. Mohammed Abdulghani M. KHAYAT: „Relațiile bilaterale dintre Arabia Saudită și Moldova sunt foarte bune, dar noi aspirăm mereu să ducem aceste relații la un nivel și mai înalt”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Regatul Arabiei Saudite menține relații economice semnificative cu Europa, axate pe comerțul cu petrol și investiții în diverse sectoare

Comerțul cu petrol reprezintă un pilon important, fiind un furnizor major de petrol pentru țările europene. De asemenea, investițiile saudite acoperă domenii precum energia, tehnologia, infrastructura și proprietățile imobiliare în Europa. Relațiile economice se extind și în sectoare non-petroliere, cu o cerere crescută pentru produse europene în Arabia Saudită.

Screenshot 20230917 231400 WhatsApp - Moldova Invest

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Regatul Arabiei Saudite au fost stabilite la 17 iulie 1996, iar Ambasada Regatului în România este acreditată prin cumul pentru Republica Moldova. Excelența Sa, domnul dr. Mohammed Abdulghani M. KHAYAT, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Regatului Arabiei Saudite în România şi în Republica Moldova, cu reşedința la Bucureşti și-a prezentat scrisorile de acreditare în anul 2021.

Excelența Sa, dr. Mohammed Abdulghani M. KHAYAT subliniază în cadrul interviului, bunele relații bilaterale, exprimând dorința de a le dezvolta în diverse domenii, inclusiv politic, economic și cultural. Totodată, în cadrul interviului se pune accentul pe importanța colaborării în domeniul științei și cercetării, cu accent pe inovare și tehnologie. În ceea ce privește investițiile reciproce în 2023, Arabia Saudită are un plan de atragere a investițiilor și sprijinire a investitorilor. În colaborare cu Republica Moldova, se lucrează la semnarea mai multor acorduri care vor facilita investițiile și cooperarea economică.

Relațiile bilaterale dintre Arabia Saudită și Moldova sunt foarte bune, dar noi aspirăm mereu să ducem aceste relații la un nivel și mai înalt”

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Regatul Arabiei Saudite au fost stabilite în anul 1996, iar Ambasada Regatului Arabiei Saudite în România este acreditată prin cumul pentru Republica Moldova. Sub acest aspect, cum apreciați nivelul relațiilor economice dintre Regatul Arabiei Saudite și Republica Moldova?

Relațiile bilaterale dintre Arabia Saudită și Moldova sunt foarte bune, dar noi aspirăm mereu să ducem aceste relații la un nivel și mai înalt. Când vorbim de relațiile dintre acestea, căutăm să creăm un echilibru între toate sectoarele și să lucrăm pe fiecare în parte împreună (în politică, economie, energie, agricultură, comerț sau în alte domenii).

S-ar putea să reușim să consolidăm relațiile politice mai repede decât cele economice, sau invers, dar în cele din urmă lucrăm pentru a fortifica relațiile bilaterale în diverse domenii într-un mod care să servească intereselor celor două țări.

Accentul poate cădea într-o anumită etapă pe relațiile comerciale sau culturale, apoi se poate muta pe relațiile academice sau tehnice și așa mai departe. De asemenea, lucrăm instituțional și ne bazăm pe ce au realizat în trecut oficialii celor două țări, precum și pe ceea ce a întreprins ambasada în ultimii ani, acesta fiind un lucru cumulativ. Cu toate acestea, întotdeauna rămâne loc pentru dezvoltare și îmbunătățire, iar metoda și calea pentru a ajunge la relații exemplare, pe care sperăm să le concretizăm în curând, pot diferi.

Screenshot 20230917 231245 WhatsApp - Moldova Invest

Există posibilități reale în dezvoltarea relațiilor pe plan cultural, academic sau tehnic între aceste două țări?

În Regatul Arabiei Saudite, suntem interesați de domeniul științei și cercetării. Alteța Sa Regală Prințul Mohammed bin Salman Al Saud, prim-ministru, a lansat noua strategie a Universității Regele Abdullah pentru Ştiinţă şi Tehnologie (KAUST), care vizează transpunerea științelor și a cercetărilor științifice în inovații rentabile economic, concentrându-se pe prioritățile naționale pentru cercetare, dezvoltare și inovare, și anume sănătatea umană, sustenabilitatea mediului, energia regenerabilă și economiile de viitor. Toate acestea, alături de consolidarea parteneriatelor internaționale și locale fructuoase, dar și a parteneriatelor cu sectorul privat, contribuie la îndeplinirea obiectivelor Viziunii Saudite 2030.

Noua strategie s


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top