fbpx
Connect with us

FERM 2024 fundamentat pe doua principii: al “Internaționalizarii” și al „Cooperării” EUROREGIUNILOR

ferm-2024-fundamentat-pe-doua-principii:-al-“internationalizarii”-si-al-„cooperarii”-euroregiunilor

Revista Moldova Invest

FERM 2024 fundamentat pe doua principii: al “Internaționalizarii” și al „Cooperării” EUROREGIUNILOR


WhatsApp Image 2023 10 29 at 19.12.56 9f91648a - Moldova Invest

Cea de-a doua ediție a Forumului Economic Regional Moldova FERM 2024 va avea o adresabilitate țintită către euroregiunile din zona de Sud-Est a Uniunii și vizează două componente: investițiile și comerțul exterior

WhatsApp Image 2023 10 29 at 19.12.38 42439c20 - Moldova Invest

Locația și data evenimentului vor fi stabilite în acord cu partenerii regionali din județele Moldovei. Apreciem faptul că administrația județului Suceava și-a exprimat deja deschiderea pentru găzduirea următoarei ediții a Forumului.

Conceptul de organizare a FERM 2024 este configurat pe baza direcțiilor de dezvoltare strategică stabilite de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est (ADR NE) pentru EuroRegiunea Moldova. Inițiatorul proiectului este Centrul pentru Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (C.A.P.D.R.) și promotorul acestuia este revista economică Moldova Invest.

Implementarea este centrată pe două principii fundamentale pentru Regiunea de Nord-Est a României, și anume: INTERNAȚIONALIZAREA. Acest principiu însumează o serie întreagă de eforturi concretizate în proiectele Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Această direcție de internaționalizare a euroregiunii este sprijinită prin parteneriate și acțiuni concrete de către Consiliile Județene și Primăriile din Moldova.

Cel de-al doilea principiu vizează dezvoltarea Euroregiunii Moldova pe principiul cooperării în spiritul Politicii Regionale a Uniunii Europene.

Pentru a exemplifica modul în care FERM 2024 va crea plusvaloare pentru EuroRegiunea Moldova, am selectat două situații practice pe care le vom expune și ulterior materializa în cadrul Forumului de anul viitor. Desigur că nu sunt singurele exemple sau modalități de acțiune.

Principiul INTERNAȚIONALIZĂRII EuroRegiunii MOLDOVA – FERM

În pregătirea exemplificării în mod concret a acestui principiu, dar și al valorificării lui în folosul beneficiarilor finali care, după caz, pot fi atât mediul de afaceri cât și cetățenii prin intermediul instituțiilor publice, am selectat un parteneriat extern realizat între Consiliul Județean Suceava și Regiunea Schwaben din Germania.

News Moldova îți recomandă și ...   Primarul comunei LESPEZI, Ioan LAZĂR: „Mi-am luat angajamentul către comunitatea din Lespezi, că voi continua asfaltarea în comuna noastră, iar lucrurile se materializează prin intermediul proiectelor.”

Colaborarea dintre cele două unități administrative reprezintă un model de reușită, având în vedere evoluția sa de-a lungul anilor, ariile multiple de cooperare și impactul pozitiv asupra entităților implicate.

Astfel, principalele realizări și acțiuni desfășurate în cadrul acestei colaborări sunt reprezentate de schimbul cultural și educațional (profesori din Regiunea Schwaben au predat limba și cultura germană la diferite instituții din Suceava), unde Universitățile din Augsburg și “Ștefan cel Mare” din Suceava au avut o colaborare benefică, inclusiv schimburi de echipamente și donații de cărți și aparatură. Proiecte în cadrul Programului Leonardo da Vinci, expoziții și evenimente culturale. În plus, Regiunea Schwaben a contribuit la promovarea turistică a județului Suceava la târguri internaționale, precum Târgul Internațional de Primăvară AFA de la Augsburg.

Aceste acțiuni au contribuit la întărirea legăturilor între județul Suceava și regiunea Schwaben, promovând schimburile culturale și economice și aducând beneficii semnificative pentru ambele părți. Am discutat pe marginea rezultatelor acestei colaborări cu doamna Katharina Haberkorn, care reprezintă Biroul Europa în cadrul Consiliului Regional Schwaben. Vom reda integral privirea retrospectivă și concluziile partenerilor germani referitoare la această colaborare care datează de la începutul anilor 90.

„În calitate de reprezentantă a cooperării regionale dintre regiunea Schwaben / Bavaria și Suceava / Bucovina, sunt bucuroasă să pot împărtăși câteva aspecte privind parteneriatul nostru. Acesta a crescut de-a lungul anilor, iar partenerii se cunosc unii pe alții și recunosc faptul că parteneriatul nostru regional reprezintă un model de cooperare europeană și regională.

În contextul integrării Europene, începând din anii 1990, suntem mândri să spunem că am lucrat cu partenerii noștri, am parcurs împreună calea spre integrarea în Uniunea Europeană și vom continua să colaborăm.

În calitate de administrație regională, avem atribuții în domeniul social, medical și cultural. Valorile noastre sunt fundamentale pentru toate activitățile.

Consolidarea asistenței sociale și medicale la nivel local / regional, a securității sociale va conduce și la dezvoltarea altor domenii. Fără securitate socială, creșterea și dezvoltarea economică nu vor exista. Din acest motiv credem că, prin sprijinirea serviciilor sociale și medicale, vom îmbunătăți condițiile și vom înregistra creșteri.

Începând din anii 1990, lucrăm cu partenerii noștri din Suceava în domeniul protecției copilului, al spitalelor cu profi l general și de psihiatrie, al serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilități.

În ultimii 25 de ani, am văzut cum instituții respectate au devenit mai tot puternice și mai profesioniste. Am văzut schimbările care au avut loc la spitalul din Suceava și ne bucurăm să vedem că s-a transformat într-un spital puternic și respectat, care are secții clinice universitare și un compartiment clinic universitar.

Aceasta înseamnă, de asemenea, creștere economică. Oamenii găsesc slujbe bine plătite și rămân în regiune, unii experți vin în regiune, oamenii răniți sau bolnavi nu trebuie să parcurgă distanțe lungi și își pot planifi ca viața în Suceava, fără riscuri. Dacă serviciile sociale și de sănătate funcționează bine, regiunea poate înflori la rândul ei. Datele recente privind îmbunătățirea infrastructurii și realizarea unor investiții susțin acest lucru.

Nu vorbim despre un drum cu un singur sens. Proiectele pe care le realizăm sub umbrela parteneriatului au efecte pentru ambele părți. Angajații și experții din regiunea noastră descoperă România dar și alte zone din Europa, adesea pentru prima dată în viața lor profesională. Ei descoperă asemănările și deosebirile și se întorc la locurile lor de muncă cu idei noi, întrebări și impresii, dar cu certitudinea că fi ecare activitate din domeniul lor este importantă și trebuie abordată la nivel european.

În domeniul schimburilor culturale și celor dintre tineri, aceste urme sunt și mai vizibile, iar cooperarea regională poate deschide multe uși pentru persoanele fizice. Dacă tinerii sau angajații mai tineri se întâlnesc în cadrul unui schimb de experiență, vor crea propriile legături și vor dezvolta idei propriile idei de urmat.

Un exemplu recent este școala de vară care a avut loc la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, la care a participat un grup de studenți de la arhitectură din Augsburg. Peste 20 de studenți din Germania și România s-au reunit, pentru a doua oară, în cadrul u


Citește articolul integral pe Moldova Invest

News Moldova îți recomandă și ...   Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „În domeniul energiei, România nu doar că poate fi independentă, poate deveni chiar un vârf de lance!”


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top