fbpx
Connect with us

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „În domeniul energiei, România nu doar că poate fi independentă, poate deveni chiar un vârf de lance!”

ministrul-energiei,-sebastian-burduja:-„in-domeniul-energiei,-romania-nu-doar-ca-poate-fi-independenta,-poate-deveni-chiar-un-varf-de-lance!”

Revista Moldova Invest

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „În domeniul energiei, România nu doar că poate fi independentă, poate deveni chiar un vârf de lance!”


Foto Sebastian Burduja 3 - Moldova Invest

România se află într-un moment semnificativ în ceea ce privește sectorul energetic, cu oportunități semnificative și provocări majore care necesită atenție și soluții eficiente din partea Ministerului Energiei

În acest context, Ministrul Energiei aduce în atenție potențialul României de a deveni un actor cheie în domeniul energetic și de a aduce beneficii semnificative pentru populație și economie.

354464269 830533395100455 2974641225380034728 n - Moldova Invest

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a exprimat în cadrul interviului nostru, o viziune ambițioasă pentru sectorul energetic al țării, subliniind faptul că România poate atinge independența energetică și poate deveni un lider în producția de gaze naturale în Uniunea Europeană.

În ceea ce privește proiectele energetice în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Energiei are în vedere investiții semnificative pentru dezvoltarea energiei regenerabile, eficiența energetică și modernizarea infrastructurii energetice.

De asemenea, Ministerul Energiei urmărește extinderea rețelelor de gaze naturale și sprijină Republica Moldova în reducerea dependenței de gazul rusesc prin cooperare în domeniul transportului și stocării gazelor.

347420727 915296379573947 2286689022150679318 n - Moldova Invest

“Eu cred că România ar putea deveni în câţiva ani cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană”

Care este nivelul actual al rezervelor de gaze pentru iarnă în țara noastră? Există riscul de a avea probleme în alimentarea cu gaz în timpul iernii?

Românii pot sta liniștiți, nu vom avea nicio problemă în furnizarea gazelor naturale în iarna care vine. Obișnuiesc să spun că nu vor tremura nici de frig, nici de teama facturilor. Înmagazinarea și aprovizionarea pieței cu gaze naturale au loc în parametri optimi și avem un grad de umplere de peste 90%.

La 1 octombrie începe ciclul de extracţie din depozite şi, în contextul unei ierni normale, nu vom avea absolut nicio problemă. Dacă iarna va fi foarte grea, avem opţiunea de a activa un contract pe care Romgaz îl are cu Azerbaidjan, unde noi avem o rezervă de un miliard metri cubi şi putem să apelăm la aceste gaze care să ajungă în România şi să susţină un eventual deficit pe această zonă.

Eu cred că România ar putea deveni în câţiva ani cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană ca urmare a derulării proiectului „Neptun Deep”,  iar producția urmează să înceapă în 2027. România are anual nevoie cam de 19-20 de miliarde de mc. Deci discutăm de asigurarea unei independenţe din perspectiva asta pentru România şi chiar pentru o parte a Europei, cu posibilitatea de a face din România liderul pieţei de producţie de gaz din Uniunea Europeană. Vom fi practic pe primul loc cu aceste cantităţi adiţionale.

348571287 919353072624895 8539777758068100955 n - Moldova Invest

Ce proiecte importante pe energie sunt incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, și care este valoarea fondurilor alocate?

Ministerul Energiei este coordonator de reforme și investiții pentru Componenta 6 – Energie a PNRR. Obiectivul general al componentei 6 este de a aborda principalele provocări ale sectorului energetic din România în ceea ce privește decarbonizarea și poluarea aerului, respectiv asigurarea tranziției verzi și a digitalizării sectorului energetic prin promovarea producției de energie electrică din surse regenerabile, a eficienței energetice și a tehnologiilor viitorului.

În contextul dezvoltării accelerate a industriei, Ministerul Energiei, prin PNRR, asigură eficientizarea și digitalizarea domeniului energetic prin reformele și investițiile asumate.

Reperele de investiții sunt:

  1. Noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile ;
  2. Infrastructura de distribuție a gazelor regenerabile (utilizând gazele naturale în combinație cu hidrogenul verde ca măsură de tranzitorie), precum și capacitățile de producție a hidrogenului verde și/sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice;

III. Dezvoltarea de capacități de producție pe gaz, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea atingerii unei decarbonizări adânci;

  1. Lanț industrial de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a b


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top