fbpx
Connect with us

Pavel TROFIN, Director ADR Centru: „Toate proiectele de dezvoltare regională implementate reprezintă eforturi comune între actorii regionali”

pavel-trofin,-director-adr-centru:-„toate-proiectele-de-dezvoltare-regionala-implementate-reprezinta-eforturi-comune-intre-actorii-regionali”

Revista Moldova Invest

Pavel TROFIN, Director ADR Centru: „Toate proiectele de dezvoltare regională implementate reprezintă eforturi comune între actorii regionali”


Collage Maker 31 Oct 2023 11 50 AM 2827 - Moldova Invest

ADR Centru din Republica Moldova este o instituție publică necomercială, cu autonomie financiară, subordonată Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova

Directorul ADR Centru, Pavel Trofin, a detaliat în cadrul interviului abordarea strategică și activitățile desfășurate pentru dezvoltarea durabilă și echitabilă a Regiunii Centru a Republicii Moldova.

În contextul dezvoltării regionale, Pavel Trofin a prezentat viziunea strategică a ADR Centru, concentrată pe prioritățile regionale și aliniată cu inițiativele europene. Prin direcțiile strategice abordate, ADR Centru contribuie la transformarea economică inovatoare și inteligentă, la reducerea emisiilor de carbon, la promovarea mobilității și conectivității, la crearea unui mediu social mai echitabil și la dezvoltarea durabilă a zonelor urbane, rurale și de coastă. Prin parteneriate solide și cooperare activă, ADR Centru s-a implicat în programe comune cu instituții din România, evidențiind succesul proiectelor transfrontaliere și transnaționale în curs de implementare.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul Ghervazen LONGHER, președintele Uniunii Polonezilor din România: „În ultimii 15 ani regiunea celor Trei Mări s-a mândrit cu cea mai dinamică dezvoltare economică dintre toate regiunile europene”

PAVEL TROFIN - Moldova Invest

“Agenția are rolul de a atrage mijloace nebugetare pentru implementarea programelor operaționale regionale și proiectelor de dezvoltare regională”

Vă rugăm să ne oferiți o scurtă prezentare a Regiunii de Centru a Republicii Moldova, inclusiv sub aspectul oportunităților investiționale.

Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC) include 13 raioane: Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti și Ungheni – fiind regiunea cu cele mai multe unități teritorial-administrative de nivelul 2. Suprafața regiunii este de 10.734,5 km², ceea ce constituie aproximativ 31% din suprafaţa totală a țării. Numărul total de localităţi din regiune constituie 37% din numărul total de localităţi din Republica Moldova.

News Moldova îți recomandă și ...   RIFIL, 50 DE ANI! O poveste de succes în lumea afacerilor din România

La vest cu RDC are conexiune directă cu România prin 3 puncte vamale, inclusiv unul feroviar. La est conexiunea regiunii cu Ucraina trece prin regiunea transnistreană, la nord – prin RD Nord, la sud – prin RD Sud. Proximitatea regiunii de mun. Chișinău oferă avantaje de acces la piața de desfacere a capitalei, generează locuri de muncă pentru populația regiunii, sporește accesul către instituțiile educaționale și de sănătate.

197576 165619 - Moldova Invest

Conform legislației de profil, Agenția are rolul de a atrage mijloace nebugetare pentru implementarea programelor operaționale regionale și proiectelor de dezvoltare regională. În ceea ce privește potențialul investițional al Regiunii, un exercițiu realizat de ADR Centru a fost elaborarea, tipărirea și diseminarea (inclusiv online) a unui Ghid al locațiilor cu potențial investițional din Regiune, locații din domeniul infrastructurii de sprijin a afacerilor: incubatoare de afaceri, parcuri industriale, piețe regionale pentru produse agricole, centre de afaceri și consultanță și alte feluri de structuri care ar putea susține antreprenoriatul local și regional.

News Moldova îți recomandă și ...   Radiografia județelor din regiunea de Nord-Est din perspectiva datelor statistice oficiale. Partea IV: VASLUI

Baza de date sintetizată în urma colectării informațiilor din teren prezintă potențialilor investitori 38 de locații potențiale (proprietate publică) din 12 raioane ale Regiunii Centru.

Infrastructura de sprijin a afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Centru include Zona Economică Liberă Ungheni-Business, 4 subzone ale ZEL Bălți, 2 Parcuri Industriale și 4 Incubatoare de Afaceri.

Foto sedinta CMPR Centru 4 1000x656 1 - Moldova Invest

Ce direcții strategice vizează ADR Centru în exercițiul European 2021 – 2027 la nivelul Regiunii de Centru a Republicii


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top