
Ialoveni, un raion important din Republica Moldova, este amplasat strategic în centrul țării, la o distanță de aproximativ 15 km sud-vest de capitala Chișinău
Deși situația economică a raionului în anul precedent a fost afectată negativ de criza globală a resurselor energetice, există speranțe că acesta poate fi un punct de plecare pentru dezvoltarea economică a regiunii.
Mihail Silistraru, Președintele Consiliului Raional Ialoveni, a dezvăluit în cadrul interviului nostru informații despre planurile de viitor, care includ valorificarea potențialului turistic, crearea unei platforme industriale multifuncționale și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice.
Datorită obiectivelor turistice atrăgătoare, infrastructurii sociale și economice competitive și poziției geografice avantajoase, raionul Ialoveni reprezintă o oportunitate de investiții pentru investitorii străini.

“Raionul Ialoveni dispune de o structură socio-economică susceptibilă, de întreprinderi și asociații prospere”
Domnule Președinte Mihail SILISTRARU, cum se prezintă situația economică a raionului Ialoveni la nivelul anului precedent? Vă rugăm să ne oferiți o analiză succintă.
Situația economică a raionului Ialoveni la nivelul anului precedent se prezintă a fi una mai puțin benefică pentru o activitate stabilă afectată de criza mondială a resurselor energetice, constituie totuși o temelie pentru dezvoltarea economică a unității teritoriale.
În mare parte ea corespunde solicitărilor prezentului pentru o creștere economică eficientă în vederea creșterii nivelului de trai al populației. Raionul Ialoveni dispune de o structură socio-economică susceptibilă, de întreprinderi și asociații prospere, iar industria, în special cea vitivinicolă, obține o performanță mai bună decât media pe țară.
Conform datelor statistice, în raion activează 1250 de întreprinderi, dintre care 25 sunt mari, iar sectorul IMM reprezintă 1225 de unități.
- Din punct de vedere sectorial, o contribuție mai mare la angajarea populației și acumularea veniturilor din vânzări o are sectorul de servicii, cu o pondere de 60%, și, corespunzător, de 70,5%.
- Tot în acest sector activează și circa 80,5% din întreprinderi.
- Al doilea sector important este industria, în care activează 12,3% din întreprinderile active și care angajează un sfert din populația ocupată în câmpul muncii și realizează 17,7% din veniturile din vânzări. În sectorul agricol activează 6,8% din întreprinderi.

Care ar fi cele mai importante 3 proiecte desfășurate la nivelul raionului Iaoveni în ultimii ani?
Raionul Ialoveni este membru al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, în componența căreia intră 18 raioane din Republica Moldova și 3 județe din România.
Această componentă a politicii de dezvoltare regională are ca scop asigurarea creșterii economice și dezvoltării sociale echilibrate și durabile a regiunilor de frontieră. Raionul Ialoveni are încheiate Acorduri de Cooperare cu 7 județe din România: Alba, Ilfov, Dâmbovița, Iași, Arad, Bacău, cu municipiul Buzău. De asemenea, au fost încheiate înțelegeri cu raioanele Rapla (Estonia), Panevejis (Lituania), Akmeta (Georgia), Ikskile (Letonia).
O simplă enumerare a proiectelor: contribuție la crearea galeriei de colecții „Petru Costin”, recondiționarea acoperișului Liceului Teoretic din Costești, dotarea instituțiilor educaționale cu mijloace tehnice IT, construcția grădiniței de copii în satul Ruseștii Noi, dotarea instituțiilor medicale cu echipamente anti-covid, contribuție la implementarea proiectelor în orientarea profesională a elevilor, susținerea logistică a Inspectoratului de Poliție.

Ce proiecte aveți în derulare și care este stadiul în care se află acestea?
Proiectele pe care le avem în derulare sunt:
Proiectului NEFCO- suma constituie 10 631 00 mii lei, dintre care: contribuție locală, 1 039 000 lei; grant – 3 152 000 lei; credit bancar – 6 440 000 lei. În urma auditelor energetice efectuate, pentru a asigura implementarea cu succes a proiectului au fost identificate 8 tipuri de măsuri individuale de economisire a energiei, după cum urmează:
- Fațade termoizolante cu vată minerală (MW), 100 mm;
- Înlocuire acoperiș si izolare mansardă cu vată minerală, 100 mm;
- Izolarea termică a soclurilor cu (XPS), 50 mm;
- Înlocuirea ușilor și ferestrelor din lemn;
- Modernizarea sistemului de încălzire interioară;
- Izolarea termică a conductelor de încălzire;
- Modernizarea iluminatului interior;
- Instalarea unui lift cu brancardă la spitalul raional.
Proiectul stația de pompare Ialoveni, în valoare de 6 200 000 lei face parte din proiectul Apeduct magistral de apă de la punctul de racordare din or. Ialoveni spre satele Sociteni, Dănceni, Suruceni, Nimoreni, Malcoci etapa I. Datorită faptului că proiectul s-a extins în mai multe etape s-a mărit capacitatea apei de consum, după efectuarea schimbărilor în proiect et.I au survenit costuri adăugatoare la stația de pompare Ialoveni, care nu erau incluse în proiect de la bun început.
Un avantaj esențial este că raionul Ialoveni se află în nemijlocită apropiere de municipiul Chișinău, iar serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare sunt prestate de un operator regional certificat S.A. Apă-Canal Chișinău, unde se ia în calcul opțiunea de delegare a competențelor administrative, gestiunea integrală a proceselor tehnologice și serviciilor de alimentare cu apă și cele de canalizare.Se va crea un punct de extindere pentru conducta de canalizare către localitățile Nimoreni și Malcoci ale raionului Ialoveni, și localitățile Condrița (Chișinău) și Scoreni din raionul Strășeni.
Proiectul ”Apeduct magistral pentru localitatea Bardar, Ruseștii Noi (etapa 2) și rețelele de canalizare pentru orașul Ialoveni (sectorul Albeni)”, cu valoarea investițiilor de 33 420390 lei, fiind finalizat deja și se află în etapa de transmitere a investițiilor către Consiliul raional Ialoveni, iar ulteror va fi efectuată și transmiterea în gestiune către operatorul licențiat ”Apă-Canal Chișinău”.
Proiectul propus își justifică importanța prin angajamentele strategice semnate în Declarația Mileniului și este relevant concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru anii 2021-2023. Proiectul are ca scop diminuarea dezechilibrelor teritoriale prin asigurarea dezvoltării socio-economice echilibrate și durabile a localităților r. Ialoveni și va contribui la modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă. Impactul proiectului este de a asigura rețeaua magistrală de transport a apei potabile către localitățile din etapa 3 și 4: Văsieni, Ulmu (etapa 3) și Costești, Pojăreni (etapa 4)”.
Proiectul ”Apeduct magistral pentru localitățile: Văsieni, Ulmu (etapa 3) și Costești, Pojăreni (etapa 4)”, cu valoarea investițiilor de 43 580 000 lei, aprobat în lista Proiectelor prioritare de dezvoltare locală pentru finanțare din mijloacele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală în perioada 2022-2023. Proiectul propus își justifică importanța prin angajamentele strategice semnate în Declarația Mileniului și este r
…
Citește articolul integral pe Moldova Invest