fbpx
Connect with us

Radiografia județelor din regiunea de Nord-Est din perspectiva datelor statistice oficiale. Partea I: IAȘI

radiografia-judetelor-din-regiunea-de-nord-est-din-perspectiva-datelor-statistice-oficiale.-partea-i:-iasi

Revista Moldova Invest

Radiografia județelor din regiunea de Nord-Est din perspectiva datelor statistice oficiale. Partea I: IAȘI


Palatul Culturii din Iasi Muzee Teoderascu Zig Zag prin Romania August 29 2019 IMG 0959 e1699520279770 - Moldova Invest

În contextul societății actuale, ce se dorește a fi ancorată la realitate, funcționarea corectă are la bază statistici obiective. În baza datelor primare colectate prin intermediul cercetărilor statistice, Direcția Județeană de Statistică analizează și diseminează lunar principalii indicatori economico-sociali ai județului pe care-l reprezintă

În contextul acestui peisaj economic în continuă schimbare, datele analizate în continuare oferă o perspectivă detaliată asupra evoluției economice a 5 județe din regiunea de Nord-Est: IAȘI, NEAMȚ, BACĂU, VASLUI și BOTOȘANI.

O abordare complexă, care investighează diversele componente economice, sociale și culturale, dezvăluie tendințele care conturează rolul celor 5 județe în dezvoltarea generală a țării. Pe măsură ce parcurgem datele prezentate, vom explora în detaliu aspecte vitale precum resursele de muncă, agricultura, silvicultura și evoluția indicatorilor economico-sociali din ultima perioadă, oferind astfel o imagine completă a situației economice din județul Neamț.

Această analiză ajută la înțelegerea provocărilor și oportunităților cu care se confruntă județele, punând în lumină tendințele semnificative care indică direcții de dezvoltare și creștere. De la producția industrială până la dinamica sectorului turismului, vom explora cum aceste aspecte modelează economia și societatea județelor din regiunea de Nord-Est a României.

News Moldova îți recomandă și ...   Radiografia județelor din regiunea de Nord-Est din perspectiva datelor statistice oficiale. Partea III: NEAMȚ

IAȘI

Palatul Culturii din Iasi Muzee Teoderascu Zig Zag prin Romania August 29 2019 IMG 0959 e1699520279770 - Moldova Invest

Iaşul este un judeţ mediu ca întindere, reprezentând 2,3% din suprafaţa ţării (ocupând locul 23 între celelalte judeţe ale României). Din punctul de vedere al mărimii populaţiei rezidente, judeţul Iaşi se situează pe locul doi în ierarhia judeţelor (după municipiul Bucureşti).

O privire detaliată asupra activităților economice și culturale dezvăluie un peisaj complex, care pune în valoare potențialul
zonei. Prezenta analiză oferă o imagine clară asupra performanțelor economice și sociale înregistrate de județul Iași în ultimii ani.

COMERȚ EXTERIOR

Județul Iași a înregistrat o creștere a activității comerciale în trimestrul I 2023 comparativ cu perioada similară a anului anterior. Atât exporturile cât și importurile au avut o tendință ascendentă, cu 3,2% respectiv 3,7%. Exporturile au avut o valoare de 254.646 mii euro, în timp ce importurile au însumat 329.172 mii euro, iar diferența dintre aceste valori reflectă deficitul comercial.

News Moldova îți recomandă și ...   Pavel TROFIN, Director ADR Centru: „Toate proiectele de dezvoltare regională implementate reprezintă eforturi comune între actorii regionali”

Deficitul comercial pentru trimestrul I 2023 a fost de 74526 mii euro, în creștere față de perioada similară din 2022, care a înregistrat un deficit de 70693 mii euro, ceea ce sugerează faptul că județul Iași a importat bunuri de o valoare mai mare decât a exportat.

Se remarcă faptul că un procent semnificativ din activitatea comercială a județului Iași se desfășoară cu țări membre ale Uniunii Europene. 68,8% din exporturi și 63,2% din importuri s-au realizat cu țările UE, ceea ce subliniază o orientare puternică către piața europeană și sugerează că Iașul are legături comerciale strânse cu această zonă.

COMERT EXTERIOR 1 - Moldova Invest
Principalii parteneri comerciali, cele mai importante țări cu care Iașul a avut schimburi comerciale în trimestrul I 2023 sunt:

  • Exporturi: Germania (15,2%), Marea Britanie (10,9%), Franța (8,2%), Ungaria (7,4%) și Cehia (7,4%). Acestea însumează aproape jumătate (49,1%) din totalul exporturilor județului.
  • Importuri: Germania (16,6%), Italia (9,7%), China (7,2%), Ucraina (6,2%) și Belgia (5,3%). Aceste țări contribuie cu 45,0% la totalul importurilor.
News Moldova îți recomandă și ...   Vasyl Lyakhovici, Președintele Camerei de  Comerț și Industrie Cernăuți: „România se situează pe locul doi, după Polonia, între partenerii comerciali europeni ai Ucrainei"

După cum se poate observa, relațiile cu țările membre ale Uniunii Europene sunt predominante, Germania având un rol proeminent în ambele direcții – import și export. Aceste date sugerează necesitatea unei strategii de diversificare a partenerilor comerciali și posibil a produselor exportate, pentru a echilibra balanța comercială și a reduce deficitul.

TURISM

Activitatea de turism în județul Iași este concentrată în capitala de județ, 93% din numărul total de turiști sosiți în octombrie 2022 s-au cazat în municipiul Iași. Vârful sosirilor de turiști în unitățile de cazare din județul Iași este reprezentat de luna octombrie a fiecărui an (Hramul de Sf. Parascheva, sărbătorile Iașului, sosirea studenților).

În octombrie 2022, s-au înregistrat 43503 turiști în județul Iași, din care 40522 turiști în capitala moldavă. Cei mai puțini turiști în județul Iași sosesc de regulă în luna ianuarie (circa 16000 de sosiri). În anotimpu


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top