fbpx
Connect with us

Radiografia județelor din regiunea de Nord-Est din perspectiva datelor statistice oficiale. Partea III: NEAMȚ

radiografia-judetelor-din-regiunea-de-nord-est-din-perspectiva-datelor-statistice-oficiale.-partea-iii:-neamt

Revista Moldova Invest

Radiografia județelor din regiunea de Nord-Est din perspectiva datelor statistice oficiale. Partea III: NEAMȚ

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


xl Rumaenien Siebenbuergen Piatra Neamt Stadt is tour 502621299 ie - Moldova Invest

În contextul societății actuale, ce se dorește a fi ancorată la realitate, funcționarea corectă are la bază statistici obiective. În baza datelor primare colectate prin intermediul cercetărilor statistice, Direcția Județeană de Statistică analizează și diseminează lunar principalii indicatori economico-sociali ai județului pe care-l reprezintă

În contextul acestui peisaj economic în continuă schimbare, datele analizate în continuare oferă o perspectivă detaliată asupra evoluției economice a 5 județe din regiunea de Nord-Est: IAȘI, NEAMȚ, BACĂU, VASLUI și BOTOȘANI.

O abordare complexă, care investighează diversele componente economice, sociale și culturale, dezvăluie tendințele care conturează rolul celor 5 județe în dezvoltarea generală a țării. Pe măsură ce parcurgem datele prezentate, vom explora în detaliu aspecte vitale precum resursele de muncă, agricultura, silvicultura și evoluția indicatorilor economico-sociali din ultima perioadă, oferind astfel o imagine completă a situației economice din județul Neamț.

Această analiză ajută la înțelegerea provocărilor și oportunităților cu care se confruntă județele, punând în lumină tendințele semnificative care indică direcții de dezvoltare și creștere. De la producția industrială până la dinamica sectorului turismului, vom explora cum aceste aspecte modelează economia și societatea județelor din regiunea de Nord-Est a României.

NEAMȚ

xl Rumaenien Siebenbuergen Piatra Neamt Stadt is tour 502621299 ie - Moldova Invest

Județul Neamț, aflat în partea de nord-est a României, prezintă o moștenire bogată în tradiții, cultură și resurse naturale, dar și cu un potențial economic însemnat.

În cadrul acestui material, prin evaluarea indicatorilor economici, sociali și demografici, ne propunem să identificăm principalele domenii de interes, dar și zonele care necesită atenție și intervenție strategică. În continuare, vom explora situația resurselor de muncă, implicarea județului în domeniile agricole și silvice, evoluția producției industriale, tendințele în comerțul internațional, dinamica sectorului turistic și starea pieței forței de muncă. Toate aceste date și analize vor furniza un tablou complet și complex asupra stării actuale și a posibilelor direcții de acțiune pentru județul Neamț.

Resursele de muncă: Judeţul Neamţ reprezintă 2,1% din totalul resurselor de muncă la nivel naţional, situându-se pe locul 19 în ceea ce priveşte ponderea acestora în ierarhia judeţelor. Cu toate acestea, rata de ocupare a forţei de muncă este mai mică decât media regională şi naţională, ceea ce poate indica posibile provocări legate de ocuparea forţei de muncă în zonă. Sectorul industrial şi cel agricol reprezintă domeniile majore de ocupare.

Agricultura şi silvicultura: Judeţul Neamţ are o prezenţă semnificativă în agricultură şi silvicultură, deţinând 1,9% din suprafaţa agricolă naţională şi fiind printre liderii la producţia de sfeclă de zahăr, secară şi rădăcinoase.

PRINCIPALIII INDICATORI ECONOMICO-SOCIALI AI JUDEȚULUI NEAMȚ (MAI 2023)

În luna mai 2023, Județul Neamț a înregistrat evoluții semnificative în diverse domenii economice și sociale, reflectate în raportul cu privire la indicatorii economico-sociali.

Acești indicatori oferă o perspectivă detaliată asupra stării economiei și a altor aspecte relevante pentru dezvoltarea județului.

PRODUCȚIA INDUSTRIALĂ

Comparaţie cu perioada 1.I.- 31.V.2022 – Producţia industrială (serie brută) realizată în perioada ianuarie-mai din anul 2023 s-a situat sub nivelul celei realizate în aceeaşi perioadă din anul 2022 cu 5,26 %, datorită scăderii înregistrate în: industria bunurilor intermediare (- 15,17 %), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (- 35,31 %).

tabel 1 - Moldova Invest

S-au înregistrat creşteri ale producţiei realizate în perioada Ianuarie-Mai 2023 față de perioada Ianuarie-Mai 2022 în industria bunurilor de capital (+ 21,24 %), industria bunurilor de uz curent (+ 10,69 %) și industria energetică ( + 19,74 %). Acestă tendință de creștere a producției este un semnal pozitiv pentru economia jud


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top