fbpx
Connect with us

Radiografia județelor din regiunea de Nord-Est din perspectiva datelor statistice oficiale. Partea IV: VASLUI

radiografia-judetelor-din-regiunea-de-nord-est-din-perspectiva-datelor-statistice-oficiale.-partea-iv:-vaslui

Revista Moldova Invest

Radiografia județelor din regiunea de Nord-Est din perspectiva datelor statistice oficiale. Partea IV: VASLUI

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


WhatsApp Image 2023 11 09 at 11.40.35 d544ccb4 - Moldova Invest

În contextul societății actuale, ce se dorește a fi ancorată la realitate, funcționarea corectă are la bază statistici obiective. În baza datelor primare colectate prin intermediul cercetărilor statistice, Direcția Județeană de Statistică analizează și diseminează lunar principalii indicatori economico-sociali ai județului pe care-l reprezintă

În contextul acestui peisaj economic în continuă schimbare, datele analizate în continuare oferă o perspectivă detaliată asupra evoluției economice a 5 județe din regiunea de Nord-Est: IAȘI, NEAMȚ, BACĂU, VASLUI și BOTOȘANI.

O abordare complexă, care investighează diversele componente economice, sociale și culturale, dezvăluie tendințele care conturează rolul celor 5 județe în dezvoltarea generală a țării. Pe măsură ce parcurgem datele prezentate, vom explora în detaliu aspecte vitale precum resursele de muncă, agricultura, silvicultura și evoluția indicatorilor economico-sociali din ultima perioadă, oferind astfel o imagine completă a situației economice din județul Neamț.

Această analiză ajută la înțelegerea provocărilor și oportunităților cu care se confruntă județele, punând în lumină tendințele semnificative care indică direcții de dezvoltare și creștere. De la producția industrială până la dinamica sectorului turismului, vom explora cum aceste aspecte modelează economia și societatea județelor din regiunea de Nord-Est a României.

VASLUI

WhatsApp Image 2023 11 09 at 11.40.35 d544ccb4 - Moldova Invest

Unul dintre rolurile importante ale Direcției Județene de Statistică (DJS) Vaslui este de a pune la dispoziția utilizatorilor seturi de date statistice și informații care să faciliteze luarea diferitelor decizii pozitive pentru societate, iar un domeniu esențial al statisticii oficiale îl reprezintă cercetarea statistică a populației și evoluția fenomenelor demografice. Indicatorii acestei categorii, împreună cu cei care analizează teritoriul, constituie un fundament esențial în definirea potențialului și resurselor de dezvoltare ale județului Vaslui, ceilalți indicatori economici și sociali fiind în legătură strânsă cu aceștia.

PIAȚA FORȚEI DE MUNCĂ

La sfârșitul lunii mai 2023, în județul Vaslui s-a înregistrat un număr de 57.975 de salariați, în creștere cu 1,08% față de luna ianuarie a acestui an, pentru care s-au înregistrat 57.356 persoane. În același timp, față de luna mai 2022, când s-au înregistrat 57.055 salariați, s-a observat o creștere ușoară de 1,6%.

La nivelul județului Vaslui, în luna mai 2023, câștigul salarial mediu brut a fost de 5.842 lei. Peste medie s-a câștigat în servicii (6.481 lei), iar sub medie s-au situat câștigurile din agricultură, silvicultură și pescuit (5.304 lei), precum și cele din industrie plus construcții (4.806 lei). Pentru aceeași lună, câștigul salarial mediu net a fost de 3.778 lei. La fel, peste medie s-a câștigat în servicii (3.998 lei), iar sub medie în agricultură, silvicultură și pescuit (3.655 lei), precum și în industrie plus construcții (3.406 lei). În județul Vaslui numărul șomerilor este mai mare cu 1% față de cel din mai 2022.

În mai 2023, conform ANOFM, s-au înregistrat 8.540 șomeri din care 41,2% erau femei. Astfel, rata șomajului în județ, pentru luna mai 2023, este de 8,1%. Aceeași valoare procentuală a avut-o și anul trecut în aceeași lună. În rândul femeilor șomajul este de 7,1% (7,2% în luna mai 2022). În mai 2023 în topul șomajului se situază județele Vaslui și Teleorman – primul cu 8,1%, iar al doilea cu 7,8%, în condițiile în care rata națională a șomajului este de 2,9%.

COMERȚ COMUNITAR: IMPORTURI-EXPORTURI

Pentru județul Vaslui indicele producției industriale, un instrument statistic eficient de măsură a volumului producției și activității sectorului industrial, în luna mai a acestui an, a înregistrat valoarea de 111,9%, ceea ce indică o creștere cu 2,4% a activității industriale față de luna mai 2022. Exporturile de bunuri la nivelul județului Vaslui au fost, pentru luna martie 2023, în valoare de 20.621 mii euro, cu 16,% mai mari decât în perioada similară din anul 2022 (17.758 mii euro). Importurile de mărfuri derulate în luna martie 2023 au fost în valoare de 17.290 mii euro, cu 20,9% mai mari decât în perioada sim


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top