fbpx
Connect with us

Radiografia județelor din regiunea de Nord-Est din perspectiva datelor statistice oficiale. Partea V: BOTOȘANI

radiografia-judetelor-din-regiunea-de-nord-est-din-perspectiva-datelor-statistice-oficiale.-partea-v:-botosani

Revista Moldova Invest

Radiografia județelor din regiunea de Nord-Est din perspectiva datelor statistice oficiale. Partea V: BOTOȘANI


economie D6BLRQ - Moldova Invest

În contextul societății actuale, ce se dorește a fi ancorată la realitate, funcționarea corectă are la bază statistici obiective. În baza datelor primare colectate prin intermediul cercetărilor statistice, Direcția Județeană de Statistică analizează și diseminează lunar principalii indicatori economico-sociali ai județului pe care-l reprezintă

În contextul acestui peisaj economic în continuă schimbare, datele analizate în continuare oferă o perspectivă detaliată asupra evoluției economice a 5 județe din regiunea de Nord-Est: IAȘI, NEAMȚ, BACĂU, VASLUI și BOTOȘANI.

O abordare complexă, care investighează diversele componente economice, sociale și culturale, dezvăluie tendințele care conturează rolul celor 5 județe în dezvoltarea generală a țării. Pe măsură ce parcurgem datele prezentate, vom explora în detaliu aspecte vitale precum resursele de muncă, agricultura, silvicultura și evoluția indicatorilor economico-sociali din ultima perioadă, oferind astfel o imagine completă a situației economice din județul Neamț.

Această analiză ajută la înțelegerea provocărilor și oportunităților cu care se confruntă județele, punând în lumină tendințele semnificative care indică direcții de dezvoltare și creștere. De la producția industrială până la dinamica sectorului turismului, vom explora cum aceste aspecte modelează economia și societatea județelor din regiunea de Nord-Est a României.

BOTOȘANI

economie D6BLRQ - Moldova Invest

Situat în nord-estul României, județul Botoșani este un județ ce a trecut prin transformări considerabile de-a lungul ultimelor trei decenii, cu impact direct asupra domeniului forței de muncă, a șomajului, a comerțului și a turismului. Analiza datelor statistice și istorice, de-a lungul acestei perioade și a sectorului economic, oferă o perspectivă complexă asupra evoluției, provocărilor și oportunităților cu care se confruntă județul în prezent.

Cu o tradiție agrară puternică, Botoșani s-a confruntat cu un declin semnificativ în domeniul agriculturii, subiect care este prezentat în cadrul acestui material.

FORȚA DE MUNCĂ

În ultimii 30 de ani, în județul Botoșani s-a înregistrat o scădere semnificativă a forței de muncă, cu un declin accentuat în special în domeniul agriculturii. Potrivit datelor furnizate, numărul angajaților din agricultură, silvicultură și piscicultură a scăzut de la 92.1 mii persoane în 1990 la doar 25.4 mii persoane în 2021.

Acest lucru reprezintă o reducere de peste 70%, ceea ce arată clar că numărul persoanelor angajate a scăzut considerabil, pe de o parte din cauza modernizării și automatizării și, pe de altă parte, din cauza migrării către alte sectoare sau în străinătate.

Este demn de notat că unele domenii au prezentat o evoluție pozitivă sau stabilă în aceeași perioadă de aproximativ 30 de ani. Domeniul construcțiilor, de exemplu, a cunoscut o creștere ușoară, de la 5.7 mii persoane în 2018 la 7.3 mii persoane în 2021. De asemenea, sectorul comerțului a evoluat constant, crescând de la 14.9 mii persoane în 2010 la 15.4 mii persoane în 2021. O tendință ascendentă s-a înregistrat în domeniul sănătății și asistenței sociale, crescând de la 6.8 mii persoane în 2018, la 7.5 mii persoane în 2021.

Mecanizarea agriculturii are o influență asupra reducerii forței de lucru ocupate în agricultură. De la 2563 de tractoare în 1990, s-a ajuns la peste 6000 în 2020, spre exemplu. Deși datele analizate nu tratează acest subiect, este evident faptul că exodul forței de muncă tinere joacă un rol semnificativ în reconfigurarea satului românesc.

Aceste tendințe sugerează schimbări structurale în economia județului. Declinul marcat în agricultură, alături de stabilizarea și creșterea în sectoarele construcțiilor, comerțului și sănătății, sugerează că județul Botoșani trece printr-o tranziție de la o economie predominant agrară către una axată mai mult pe servicii și industrii moderne. Aceasta este o evoluție naturală, având în vedere trendurile globale și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale.

ȘOMAJ

În anul 2021, în județul Botoșani, s-au înregistrat un total de 2,835 de someri


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top