fbpx
Connect with us

Sergiu HAREA, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova: „Prioritatea noastră principală este integrarea economică a Republicii MOLDOVA în Uniunea Europeană”

sergiu-harea,-presedintele-camerei-de-comert-si-industrie-a-republicii-moldova:-„prioritatea-noastra-principala-este-integrarea-economica-a-republicii-moldova-in-uniunea-europeana”

Revista Moldova Invest

Sergiu HAREA, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova: „Prioritatea noastră principală este integrarea economică a Republicii MOLDOVA în Uniunea Europeană”


sergiu harea e1698742238171 - Moldova Invest

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) este cea mai mare asociație de business din Moldova, care reunește peste 1100 membri, întreprinderi mari, mici și mijlocii din toate ramurile economiei și este membră a Camerei de Comerț Internaționale (ICC) și Asociației Europene a Camerelor de Comerț (EUROCHAMBRES)

Sistemul CCI cuprinde 10 filiale care acordă asistența necesară companiilor, persoanelor juridice și fizice, de pe întreg teritoriul țării.
În 1999, Sergiu Harea s-a alăturat Camerei de Comerț și Industrie și a urcat în ierarhie până la funcția de vicepreședinte. Acesta fost implicat în numeroase grupuri de lucru, comitete sectoriale și comisii internaționale, a gestionat proiecte internaționale importante pentru economia națională și dezvoltarea CCI.

sergiu harea - Moldova Invest

În plus, a participat la programe de instruire, conform standardelor europene. Pe 28 iulie 2016, a fost ales președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, contribuind la consolidarea poziției și rolului acesteia pe piața internă și externă.

News Moldova îți recomandă și ...   Primarul nemțean Vasile PAVĂL prezintă proiectele ambițioase pentru dezvoltarea orașului ROZNOV

Care este situația colaborărilor dintre cele două țări? În ce activități este Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova implicată în prezent, sub aspectul evenimentelor legate de România sau de sectorul de afaceri din România?

Dacă ne întoarcem în trecut, putem observa că colaborările noastre au debutat acum 105 ani, odată cu înființarea Camerei de Comerț și Industrie din Chișinău, conform decretului regelui Ferdinand.

În prezent, desfășurăm o serie de activități cu un volum semnificativ. Printre acestea, cea mai apropiată este participarea noastră la Bookfest, evenimentul de la Chișinău din această toamnă, unde sunt reprezentate peste 30 de edituri din România.

La acest târg, editurile expun cărți disponibile în România pentru cei interesați să le achiziționeze aici, în Republica Moldova, și nu numai. Împreună cu colegii noștri din România, bibliotecile autohtone coordonează această expoziție, care se desfășoară pe parcursul a 4 zile.

News Moldova îți recomandă și ...   Consolidarea relațiilor culturale dintre ROMÂNIA și REPUBLICA MOLDOVA din perspectiva Ministrului Culturii, Raluca TURCAN și a omologului său Sergiu PRODAN

Mai apoi, este participarea cu “Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare în zilele de 26-27 septembrie, urmat de prezența companiilor autohtone la Indagra Food în luna octombrie.

Anul se va încheia cu evenimentul nostru tradițional “Republica Moldova Prezintă” la Iași, programat pentru perioada 10-12 noiembrie la Palas Mall, unde vom aduce peste 70 de companii pentru a prezenta cele mai recente produse și servicii ale anului 2023.

367737388 331630859220519 4738423556994978789 n - Moldova Invest

„37% din volumul total al comerțului exterior al Republicii Moldova este cu România”

Vă rugăm să ne oferiți o evaluare asupra impactului acordurilor bilaterale și a cooperării între Camerele de Comerț și Industrie dintre Republica Moldova și România sub aspectul întăririi legăturilor economice.

News Moldova îți recomandă și ...   Primarul Ion CREȚU, despre investițiile, cooperarea culturală și perspectivele europene ale comunei RĂZENI din Republica Moldova

Colaborarea se bazează pe acorduri cu temei juridic solid, precum Acordul de Asociere și Acordul de Comerț Liber dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, având România drept principal partener.

Voi oferi câteva date numerice, pentru a înțelege mai bine contextul: Uniunea Europeană reprezintă mai puțin de 60% din totalul comerțului exterior al Republicii Moldova, iar din acest procentaj, România contribuie cu 50%. Altfel spus, 37% din volumul total al comerțului exterior al Republicii Moldova este cu România.

375079381 342598458123759 9141533414662920726 n - Moldova Invest

Colaborarea noastră va continua să se dezvolte, lucru evident, deoarece există deja o integrare foarte strânsă între agenții economici din Republica Moldova și cei din România. Mai mult decât atât, există și investitori din Rep


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top