fbpx
Connect with us

Slanic Moldova, de la tradiție la inovație! Progrese și perspective în dezvoltarea turistică sub conducerea Primarului Gheorghe BACIU

slanic-moldova,-de-la-traditie-la-inovatie!-progrese-si-perspective-in-dezvoltarea-turistica-sub-conducerea-primarului-gheorghe-baciu

Revista Moldova Invest

Slanic Moldova, de la tradiție la inovație! Progrese și perspective în dezvoltarea turistică sub conducerea Primarului Gheorghe BACIU

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


gheorghe baciu slanic moldova - Moldova Invest

Oraşul Slănic-Moldova este aşezat în partea de sud-vest a județului Bacău, într-o mică depresiune, pe valea râului Slănic, de unde şi-a luat şi numele

Stațiunea Slănic Moldova, supranumită „Perla Moldovei”, se află într-o vale înconjurată de păduri de fagi și brazi, fiind deservită de șoseaua națională DN12B, care duce spre nord-est la Târgu Ocna. Este una dintre primele stațiuni din țară, activând între 1887 și 1916, 1930 și 1944, și apoi între 1965 și 1989. Din anul 2000 și până în prezent, și-a consolidat poziția, fiind una dintre cele mai importante și apreciate destinații turistice.

În ultimii ani, sub conducerea domnului primar Gheorghe BACIU, orașul Slănic Moldova a cunoscut progrese semnificative spre dezvoltare. Prin inițiativele și strategiile implementate de administrația locală, s-a urmărit valorificarea potențialului turistic, țintind mereu atragerea investitorilor în regiune. Proiectele realizate au contribuit la consolidarea poziției stațiunii Slănic Moldova ca destinație turistică de renume, iar diversificarea ofertei turistice prin proiecte de infrastructură și colaborări internaționale urmărește atragerea unei largi categorii de turiști.

253025393 308520897752783 5155438063877124790 n - Moldova Invest

Primarul Gheorghe BACIU: “În ultimii 4 ani, orașul Slănic Moldova a înregistrat progrese semnificative prin finalizarea unor proiecte de mare impact”

Pentru a contura o imagine reprezentativă asupra dezvoltării orașului Slănic-Moldova în ultimii 4 ani, vă rugăm să numiți cele mai importante 5 proiecte fi nalizate în perioada menționată.

În ultimii 4 ani, orașul Slănic Moldova a înregistrat progrese semnificative prin finalizarea unor proiecte de mare impact. Printre cele mai importante realizări se numără obținerea Licenței de Exploatare pentru cele 9 izvoare de apă terapeutică și demararea explorării a două izvoare noi (Izvorul nr.3 și Izvorul Stroiu). Dintre acestea, Izvorul Stroiu are cea mai mare salinitate a apei la litru, fiind prima dată în istorie când acest izvor sărat este exploatat.

De asemenea, am reușit să readucem în proprietatea primăriei clădirile aferente acestor izvoare și să dezvoltăm căi de acces pietonale, deschizând astfel calea către utilizarea eficientă a resurselor terapeutice, inclusiv a gazului mofetic (în parteneriat cu INRFB), având în primul an de exploatare două lucrări de cercetare deja finalizate:

 • „Studiul privind calitatea, importanța si posibilitatile de valorificare a apelor minerale din zona Slănic-Moldova” prin colaborarea cu Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, autor prof. dr. Lavinia Misăilă;
 • „Servicii de cercetare privind efectul Apelor minerale din Izvorul I, şi Izvorul 1 bis asupra stării de sănătate”, având și un parteneriat cu Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, cu privire la gazul mofetic și Izvorul 3.

În plus, avem peste 19 proiecte care au fost depuse pentru finanțare, dintre care pentru 11 dintre ele avem deja Contracte de Finanțare semnate. O altă reușită este faptul că Telescaunul a fost integrat în facilitățile turistice oferite de oraș. Organizarea unui număr mare de evenimente anuale, peste 50 în acest an, a sporit atracția turistică a stațiunii.

Pentru a crește gradul de siguranță al cetățenilor, au fost realizate lucrările pentru torenți (finalizate peste 80%), proiect ce se va încheia în vara anului 2024. De asemenea, am demarat proiectul de conservare a biodiversității în baza Planului de Management al sitului Natura 2000 ROSCIO230 Slănic. Finalizarea proiectului de Iluminat Public și elaborarea mai multor studii de fezabilitate susțin angajamentul nostru pentru dezvoltarea durabilă a comunității.

gheorghe baciu - Moldova Invest

Există proiecte menite să valorifice potențialul turistic al zonei?

Proiectele elaborate pentru a valorifica potențialul turistic al zonei includ:

 • implementarea unui sistem modern de distribuție a izvoarelor de apă terapeutică, utilizând automate programabile și sisteme de degivrare pentru a furniza apă proaspătă la temperatura optimă direct către utilizatori,
 • îmbunătățirea atractivității zonei prin instalarea de sisteme de iluminat automatizate în culori variate,
 • amenajarea Parcului Central cu locuri de joacă moderne, echipamente de gimnastică și terenuri de sport în aer liber pentru copii și adulți,
 • îmbunătățirea experienței turiștilor la Telescaun, extinzând programul de funcționare și oferind posibilitatea de a degusta produse tradiționale locale, într-un cadru natural unic.

De asemenea, am amenajat locuri de joacă și zone de recreere în aer liber la capătul superior al telescaunului, extinderea atractivității turistice prin crearea de trasee turistice către obiective istorice din Primul Război Mondial și marcarea traseului internațional „Camino de Santiago”, care traversează localitatea. Traseul cuprinde puncte de interes precum Monumentul Eroilor de pe Măgura Ocnei, Monumentul Eroilor de pe dealul Cireșoaia, Masa Reginei, Cimitirul Internațional al Eroilor din Slănic-Moldova, Parcul Central, Izvoarele Minerale și continuă spre Ardeal, prin Poiana Sărata. A mai fost construit traseul „Calea Crucii Eroilor Neamului”, cu punctul de pornire de la Biserica Catolică până la Monumentul Eroilor de pe Cireșoaia.

“Slănic-Moldova se deosebește de alte stațiuni balneare și are un loc special între stațiunile de tratament, datorită faptului că are un spectru unic de compoziție chimică al izvoarelor minerale terapeutice”

Care sunt principalele atracții turistice din zona Slănic Moldova?

Principalele atracții turistice ale zonei includ Izvoarele Minerale din Slănic Moldova și Mina Salina, care formează un ansamblu terapeutic unic în România pentru turismul balnear. De asemenea, sunt remarcabile Parcul Central cu Calendarul Florar și evenimentele organizate în Foișorul Muzical, Cazinoul Regal, traseele turistice, Telescaunul și Pârtia de schi asociată acestuia.

Turiștii se pot bucura și de gastronomia locală, cu restaurante și terase, și de servicii hoteliere de până la 5 stele. Evenimentele culturale, sportive și de divertisment, precum și spectacolele de promenadă aduc un plus de atractivitate. De asemenea, zona oferă trasee istorice și religioase, biserici și mănăstiri, precum și infrastructură pentru pistele de biciclete în stațiune.

Slănic-Moldova se deosebește de alte stațiuni balneare și are un loc special între stațiunile de tratament, datorită faptului că are un spectru unic de compoziție chimică al izvoarelor minerale terapeutice. Un alt beneficiu este aerul puternic ozonat datorită așezării geografice la poalele pădurii de rășinoase și foioase.

Slănic Moldova se remarcă prin caracteristicile sale distincte în rândul stațiunilor balneare, ocupând un loc special datorită variației ample a compoziției chimice a izvoarelor minerale terapeutice, cea mai bogată din România, care cuprinde o gamă diversă de ape carbogazoase, clorurosodice, sulfuroase, iodurate, bromurate, minerale, hipotone, alcaline și feruginoase-vitriolice.

Aerul extrem de ozonat, generat de amplasamentul geografic al stațiunii la poalele pădurilor de rășinoase și foioase, oferind beneficii semnificative pentru starea de sănătate a vizitatorilor. Ambianța liniștită a localității, amplasată la capătul DN12B, ceea ce se traduce printr-un trafic redus, asigurând astfel o atmosferă calmă și reconfortantă pentru turiști. Prezența Salinei de la Târgu Ocna și a apei sărate, care completează oferta terapeutică a stațiunii, conferind un cadru de recuperare medicală unic în România și chiar în Europa.

Care sunt principalele demersuri întreprinse pentru readucerea în circuitul turistic al Cazinoului din Slănic Moldova?

Cu privire la  readucerea în circuitul turistic al cazinoului din Slănic Moldova, au fost întreprinse mai multe demersuri. Cazinoul din Slănic Moldova este primul construit în România și al cincilea din Europa aflat în proprietate privată, însă actualul proprietar nu asigură condițiile de întreținere și funcționare conform legislației în vigoare. Reglementarea situației Cazinoului a fost și este un obiectiv prioritar, încă din anul 2019, când am pornit prin aprobarea în Consiliul Local  a demersurilor de a readuce în circuitul turistic Cazinoul din Slănic-Moldova.

În acest moment avem  evaluarea în vederea expropierii și Avizul Ministerulul Culturii, acum fiind în stadiul de a obține indicatorii tehnico-economici. Pentru aplicarea corespunzătoare a legislației românești am contractat un cabinet de  avocatură, care să ne furnizeze cea mai bună consiliere pentru a găsi o soluție pentru a readuce foarte repede această clădire în proprietatea UAT, de a o reface, dota și amenaja, în așa fel încât să o putem integra în circuitul turistic.

gheorghe baciu - Moldova Invest

Cum este Slănic Moldova promovată și valorificată ca destinație turistică?

Slănic Moldova este valorificată ca destinație turistică prin mai multe tradiții. Avem o tradiție bogată, avem dovezi din care reiese faptul ca Slănic-Moldova este evidențiată încă de la sfârșitul secolului XIX –  începutul secolului XX , ca o localitate cu potențial unic în Europa.

Încă de la începutul secolului XX, Izvoarele Minerale din Slănic-Moldova au fost premiate la concursuri internaționale, astăzi continuând cercetarea și promovarea acestor resurse cu obiectivul de a le valorifica. De asemenea, pe partea de recuperare medicală, avem studiiclinice, mai ales din perioada interbelică, când s-a scris despre importanța acestor ape, utilitatea și diversitatea posibilităților de tratament medical al acestor ape .

Am crescut atractivitatea turistică prin integrarea telescaunului, agroturism, pensiuni terase și restaurante care oferă produse tradiționale, care organizează și evenimente pentru tineri.

Încercăm să creștem atractivitatea zonei prin construirea și reamenajarea monumentelor istorice din Primul Război Mondial și alte obiective în legătură cu turismul istoric și religios.

Diversificarea ofertei turistice se face și prin proiectele pe care noi le-am făcut (amenajarea izvoarelor, repornirea Mofetei, care se va face anul  acesta pe partea balneară, amenajarea traseelor turistice, întreținerea lor și deschiderea altor noi, proiectul Ariilor Protejate, care ne crește potențialul turistic prin conservarea biodiversității și prin trasarea punctelor de observare, trasee de vizitare, pistele de biciclete de pe traseele turistice și din Aria Protejată).

Avem în vedere modernizarea și reamenajarea Parcului, unde vom crea spații pentru relaxare și un orășel al copiilor, anumite spații  pentru sport, punând la dispoziție sălile de sport pentru cantonamente și competiții. Organizarea de evenimente în Foișorului Muzical din Parcul Central al Stațiunii pentru a oferi cât mai multe și diversifi cate manifestări cultural-artistice privind petrecerea timpului liber pentru turiști sau vizitatori.

Încurajarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor locale prin Zilele Slănicului, Festivalul de Județean de Folclor, Târgul Meșterilor Populari, Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou pe stil vechi, inclusiv Festivalul de Tradiții Basarabene.

slanic - Moldova Invest

Cum a abordat primăria Slănic Moldova perioada aceasta marcată de inflație cu toate consecințele generatoare de instabilitate economică?

Slănic Moldova a fost afectată de inflație și de criza economică provocată de COVID întrucât mai mult de 95%, din industria localității se bazează pe turism. În mod evident, numărul mic al turiștilor a influentat negativ situația economică a orașului, prin prisma faptului că a scăzut considerabil încasarea taxelor.

În perioada aceea s-a redus numărul de personal, a fost necesară redistribuirea sarcinilor. Am urmărit economisirea energiei, iluminatul fiind cu LED în toată stațiunea Slănic Moldova, sistemele de distribuire a apelor minerale sunt computerizate cu echipament modern, cu automatizări în anumite zone, investițiile făcute în zona auto (avem mașini electrice și hibride, triciclete electrice, echipamente de salubrizat  electrice) toate aceste echipamente aduc niste costuri reduse și o eficiență maximă.

Comparativ cu anii trecuți, procesele care în trecut implicau un număr de 24 de persoane sunt acum realizate cu doar 12-14 persoane.

slanic moldova - Moldova Invest

Care sunt obiectivele de investiții pe care le aveți în vedere pentru viitor în orașul Slănic Moldova?

Obiectivele de investiții de viitor pentru orașul Slănic Moldova includ mobilitatea turiștilor și a locuitorilor prin implementarea sistemului de transport public, care implică achiziția de autobuze electrice și un microbuz electric. Transportul verde va ocupa un punct important în strategia noastră, deoarece dorim să oferim turiștilor posibilitatea de a se deplasa fără a polua, dar și cu costuri reduse.

Am semnat contractul pentru achiziționarea autobuzelor și pentru implementarea sistemului de management al traficului pentru toate stațiile de autobuz. Acestea vor fi dotate cu afișaje moderne, care vor oferi informații în timp real despre durata traseului dorit. Toate stațiile vor dispune de conexiune Wi-Fi, supraveghere video și alte facilități pentru gestionarea trafi cului, inclusiv condiții pentru deplasarea cu bicicleta și pe jos.

În prezent ne aflăm în faza de pregătire pentru etapa  a doua de modernizare a torenților.

Alte proiecte importante sunt:

 • Realizarea infrastructurii pentru Biciclete în orașul Slănic Moldova, care cuprinde o suprafață de 2510m (2,510 km), ce cuprinde zona Pârtiei până la zona Izvoarelor.
 • Construirea de insule ecologice digitalizate, pentru implementarea proiectului intitulat „Realizarea unui Sistem Digital de Monitorizare şi Eficientizare a Activităţii de Depozitare Selectivă a Deşeurilor, Insule Ecologice Digitalizate la nivelul oraşului”.
 • Reabilitare, Modernizare, Dotare Clădiri Publice: Reabilitare Clădirea S.V.S.U.
 • Reabilitare, Modernizare, Dotare Clădiri Publice: Reabilitare Clădirea Centrului Socio-Cultural și de Tineret Cireșoaia.
 • Proiectul Ariilor Protejate ,,Implementare de măsuri active de conservarea biodiversității în baza Planului de Management al sitului Natura 2000 ROSCI0230 Slănic”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, axa prioritară 4, Obiectiv Specific 4.1 Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității și refacerea ecosistemelor degradate, prin crearea unui parc tematic, puncte de observare și un traseu de 12 km pentru ciclism montan.
 • Punerea în funcțiune a bazinului de înot și a sălilor de sport.
 • “Reabilitarea, Modernizarea și Dotarea unui Centru Comunitar Integrat în Slănic Moldova”, unde venim în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale, cu probleme sociale, vârstnici și copii, și oferim cât mai multe posibilități de a rezolva problemele.
 • Modernizare a străzilor de pe raza UAT Slănic Moldova.
 • Pentru a spori atractivitatea turistică, amenajăm anumite facilități la capătul pârtiei de schi.

Proiectele prioritare pe care le avem vizează dezvoltarea rețelei de apă și canalizare, deoarece Slănic Moldova nu a primit finanțări în această direcție și nu a fost luată în considerare în investițiile de județ, nefiind actionar la CRAB. Astfel, suntem nevoiți să gestionăm această situație singuri, ceea ce reprezintă o provocare majoră, fiind foarte greu.

Alte realizări pe care le avem:

 • Am semnat contractul pentru proiectul „Dotarea cu Mobilier, Materiale Didactice și Echipamente Digitale a Unităților de Învățământ Preuniversitar din orașul Slănic Moldova”.
 • Am obținut finanțare pentru proiectul ,,Actualizarea Planului Urbanistic General al Orașului Slănic Moldova”
 • Am semnat două proiecte cu AFM privind ,,Realizarea unei rețele de stații de reîncărcare vehicule electrice în Slănic-Moldova” (6 stații) și i


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top