Connect with us

Vasyl Lyakhovici, Președintele Camerei de  Comerț și Industrie Cernăuți: „România se situează pe locul doi, după Polonia, între partenerii comerciali europeni ai Ucrainei”

vasyl-lyakhovici,-presedintele-camerei-de -comert-si-industrie-cernauti:-„romania-se-situeaza-pe-locul-doi,-dupa-polonia,-intre-partenerii-comerciali-europeni-ai-ucrainei”

Revista Moldova Invest

Vasyl Lyakhovici, Președintele Camerei de  Comerț și Industrie Cernăuți: „România se situează pe locul doi, după Polonia, între partenerii comerciali europeni ai Ucrainei”

Collage Maker 31 Oct 2023 03 01 PM 5232 - Moldova Invest

Camera de Comerț și Industrie Cernăuți este una dintre cele mai vechi instituții de acest fel din Ucraina. A fost înființată în data de 18 martie 1850

Odată cu instalarea puterii sovietice în Bucovina, Camera a fost desființată, reluându-și activitatea în luna martie a anului 1993.

Potrivit statutului, sarcina principală a Camerei de Comerț și Industrie Cernăuți este de a proteja interesele membrilor săi, precum și ale tuturor reprezentanților mediului de afaceri interesați de extinderea și creșterea eficienței cooperării cu partenerii străini.

Activitatea Camerei de Comerț și Industrie Cernăuți este axată pe furnizarea serviciilor de consultanță, asistență în găsirea partenerilor de afaceri și a investitorilor, organizarea de expoziții în regiune, protecția producătorilor și consumatorilor locali.

IMG 20230914 WA0128 - Moldova Invest

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Cernăuți, Vasyl Lyakhovici, a dezvăluit aspecte semnificative în cadrul interviului nostru referitor la activitatea organizației.

Totodată, președintele Vasyl Lyakhovici și-a exprimat recunoștința față de sprijinul primit din partea României, care a inclus și ajutoarele umanitare trimise în timpul conflictului. Aprecierea este transmisă și Uniunii Ucrainenilor din România, care a fost implicată activ în aceste eforturi.

Principalul partener economic străin al regiunii rămâne România

Cum arată bilanțul economic al regiunii Cernăuți pentru perioada 2022-2023? Care sunt aspectele notabile și tendințele înregistrate în acest interval?

Direcția prioritară a activității Camerei este sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, care reprezintă o componentă importantă a economiei regiunii.

Agresiunea militară rusă a afectat situația economică a regiunii, având ca rezultat reducerea locurilor de muncă și a veniturilor, scăderea capacității de cumpărare și a cantității activelor acumulate.

acord de colaborare cu camera de comert din cernauti semnat la botosani 4Lf - Moldova Invest

În primul an de război, PIB-ul Ucrainei s-a contractat cu 29,2%. Amplasarea regiunii Cernăuți și siguranța acesteia au servit la relocarea în regiune a peste 100 de întreprinderi din centrul și estul Ucrainei, lucru care a permis creșterea producției de bunuri și a furnizării de servicii.

Începând cu februarie 2023, întreprinderile relocate au plătit taxe în valoare de peste cinci milioane de grivne la bugetele locale.

În timpul războiului, majoritatea întreprinderilor locale au reușit să restabilească sau să reorienteze exporturile, doar aproximativ 15% dintre întreprinderi aflându-se în incapacitatea de a depăși noile provocări pentru exportul de produse.

În general, pe parcursul anului 2023, se observă o tendință de creștere treptată a încrederii mediului de afaceri din regiune în capacitatea lor financiară și economică pe termen mediu și lung.

Comerțul exterior cu mărfuri al regiunii Cernăuți, pentru prima jumătate a anului 2023 are următorul sold: export – 113.58 milioane de  dolari americani (cu 9,5% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut), import – 250.97 milioane de dolari americani (cu 30,2% mai mult față de aceeași perioadă din 2022).

Regiunea exportă în principal produse vegetale, lemn, mobilier și alte produse din lemn, produse de origine animală. La capitolul importuri, nominalizăm următoarele categorii: produse minerale (combustibil), materiale textile și produse textile, materiale polimerice, materiale plastice, produse electronice și alte produse industriale.

Principalul partener economic extern al regiunii rămâne România. Din păcate, în perioada războiului, Direcția Principală de Statistică a Regiunii Cernăuți nu a publicat balanța comerțului exterior cu România, dar Camera poate afirma că a crescut numărul certificatelor eliberate de specialiștii noștri pentru exportul de mărfuri în România.

72099300 133086238033397 5318713763644309504 n - Moldova Invest

Dacă analizăm la nivel național, atunci România se situează pe locul doi, după Polonia, între partenerii comerciali europeni ai Ucrainei. În 2022, în România au fost exportate mărfuri în valoare de 3,9 miliarde de dolari americani (de 2,5 ori mai mult față de 2021), iar în iulie 2023, exporturile către România se ridicau la 1,9 miliarde de dolari.

Porturile românești sunt principalul punct de transbordare pentru companiile agricole, contribuind din punct de vedere logistic la crearea de rute alternative de export pentru cerealele ucrainene.

Din perspecti


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top