Iasi
2024 | PARLAMENTARII la RAPORT: Maricel POPA, senator PSD de IAȘI
autor
News Moldova, într-un efort susținut pentru transparență și responsabilitate civică, se angajează în analiza și monitorizarea activității reprezentanților aleși din regiunea Moldovei. Scopul acestei inițiative este să furnizeze o imagine clară și detaliată a activității parlamentarilor, într-un context marcat de patru cicluri electorale.
Prin această analiză a activității parlamentare, NEWS MOLDOVA urmărește să contribuie la o mai bună înțelegere a rolului și a impactului aleșilor locali asupra vieții comunităților, consolidând astfel principiile fundamentale ale democrației și participării civice active
Senatorul PSD de Iaşi, Maricel Popa, a mutat campania electorală în Parlament. Principala sa preocupare a fost să-l atace pe Costel Alexe
În cea mai mare parte din mandat Maricel Popa şi-a folosit experienţa politică şi poziţia de parlamentar pentru a-şi ataca fostul adversar de la alegerile locale din 2020, liberalul Costel Alexe, chiar şi atunci când PNL a devenit partener de guvernare cu PSD.
Popa nu a pierdut nicio ocazie de a-l taxa pe cel care l-a învins la alegeri şi i-a luat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. Majoritatea declaraţiilor politice pe care le-a avut în Senat au cuprins referiri şi jigniri la adresa lui Costel Alexe. O altă ţintă a criticilor lui Maricel Popa a fost primarul muncipiului Iaşi, liberalul Mihai Chirica.
Maricel Popa a luat cuvântul în plen de 285 de ori, din care 155 au fost întrebări, interpelări şi declaraţii politice.
În total, prezentate scris şi oral, a avut 93 de declaraţii politice, 5 interpelări adresate premierului, 98 de întrebări adresate autorităţilor centrale şi locale şi 94 de interpelări. A semnat 63 de iniţiative legislative, din care 27 au devenit legi.
Senatorul PSD a adresat interpelări foştilor premieri Florin Cîţu (4) şi Nicolae Ciucă (1). Pe Cîţu l-a întrebat care sunt intenţiile guvernului în ceea ce priveşte autostrăzile din zona Moldovei, A7şi A8, care sunt termenele de implementare asumate de premier şi care sunt sursele de finanţare pentru cele două autostrăzi.
L-a mai întrebat şi despre PNRR şi anume, de câte ori a fost întors acesta de către Comisia Europeană, care au fost motivele pentru care PNRR a fost refuzat şi dacă au fost asumate termene clare pentru implementare.
În a treia interpelare către Cîţu, senatorul PSD a solicitat să i se spună data la care a solicitat premierul verificarea campaniei „O pădure cât o ţară”, concluziile Corpului de control şi ce măsuri au fost dispuse în urma acestor verificări. A mai cerut, de asemenea, date cu privire la sumele alocate din fondul de rezervă al guvernului către comunităţile locale pentru acoperirea unor cheltuieli sau remedierea unor probleme urgente.
Pentru Nicolae Ciucă a adresat o interpelare în aprilie 2022 şi l-a întrebat cum va contracara creşterea preţurilor la carburanţi şi care sunt măsurile ce vor fi luate de guvern pentru ca aceste preţuri să nu mai crească.
Cea mai mare parte din cele 93 de declaraţii politice a fost folosită pentru a-l trage la răspundere pe preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, şi pe primarul de la Iaşi, Mihai Chirica. Iată câteva dintre titlurile declaraţiilor lui politice, titluri care vorbesc de la sine:
- „Liberalii penali Alexe și Chirica au parazitat două evenimente private. Disperați să-și facă imagine!”
- „Eșecul PNL pe Axa Iași – Suceava: costurile au explodat, proiectul a întârziat, 140.000 de oameni afectați de șantier!”
- „Ca ultimul pungaș, Costel Alexe îi buzunărește pe ieșeni. Apoi, îndeasă banii în conturile familiei subprefectului PNL”
- „În Dicționarul Limbii Române, în dreptul cuvântului «incompetent» ar trebui pusă fotografia liberalului Costel Alexe!”
- „PSD construiește autostrăzi și drumuri rapide în Moldova, PNL ține Iașiul în izolare”
- „Chirica Neputinciosul. Văicăreala unui primar aflat la final de carieră politică!”
- „Radiografia unei administrații putrede. Iașiul, distrus de liberali”
- „Pinocchio de Bahlui. Liberalul Costel Alexe, șeful Consiliului Județean Iași, a prezentat un bilanț plin de minciuni!”
- „Șpăgar, viclean și fanfaron. Costel Alexe, pericol public. Demisia!”
- „Doi penali se întâlniră și-un sondaj ei măsluiră. Minciunile lui Alexe și Chirica!”
- „Ce coșmar! Liberalii fac praf tot ce ating. Au mânjit până și proiectul terminalului T4 de la Aeroportul Iași!”
- „Incompetent, corupt și lacom, Costel Alexe este un blestem pentru județul Iași”
- „Costel Alexe – mincinosul din fruntea Consiliului Județean Iași!”
- „«Scrisoare deschisă» către toți parlamentarii PNL: somați-l pe primarul Chirica să facă Iașiului un stadion nou!”
- „Agenția Europeană de Mediu: Iașiul, cel mai poluat din România. Chirica și Alexe, ne sufocați!”
Atunci când nu îi batjocoreşte pe liberalii din fruntea Iaşului, Maricel Popa vorbeşte în declaraţiile sale politice despre realizările PSD. El a prezentat planul PSD cu privire la infrastructura rutieră din zona de Nord-Est a ţării, a povestit cum „PSD construiește autostrăzi și drumuri rapide în Moldova, PNL ține Iașul în izolare” şi cum PSD face din Iași „cel mai important centru medical din estul Uniunii Europene”.
În privinţa întrebărilor adresate instituţiilor publice, senatorul PSD a avut curiozităţi în legătură cu deplasările externe ale deputatului Alexandru Muraru în mandatul 2020 – 2024, cu soluțiile pentru finanțarea tronsoanelor din A8 Iași – Tg. Mureș şi cu stadiul proiectului centrala hidroelectrică Paşcani. El a întrebat-o pe ministrul Culturii, Raluca Turcan, ce fonduri au fost alocate județului Iași prin PNRR pe zona culturală, şi în ce stadiu se află proiectul de construire a sediului Opera Națională Română Iași.
Pe Adrian-Ioan Veştea, ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, l-a chestionat cu privire la stadiul documentaţiei pentru construirea Sălii Polivalente de la Iaşi, pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a întrebat-o ce măsuri a luat pentru combaterea violenței în școlile și liceele din România, iar pe Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe – care este noul plan de aderare al României la spațiul Schengen.
Nici de această dată nu l-a uitat pe preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe. Maricel Popa i-a cerut centalizatorul deplasărilor externe ale reprezentanților Consiliului Județean Iași, să-i spună care este stadiul proiectului „Construire bazin olimpic, șos. Manta Roșie, nr.17 Iași”, ce fonduri europene a atras CJ Iași în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2023, numărul de kilometri de drumuri județene recepționați în urma lucrărilor de modernizare în acest mandat.
Multe dintre subiectele interpelărilor au fost problemele din judeţul Iaşi. În una dintre interpelările sale, Maricel Popa atrăgea atenţia asupra faptului că Inspectoratul Şcolar Judeţean a ajuns o instituţie politizată. Vinovaţii găsiţi de el pentru această situaţie au fost tot liberalii.
„Inspectoratul Școlar Județean este instituția care trebuie să coordoneze la nivel local activitățile educaționale astfel încât elevii dintr-un întreg areal să beneficieze de șanse egale pentru dezvoltare. Din păcate, la Iași nu se întâmplă aceste lucru. Inspectoratul Școlar Județean Iași a ajuns o instituție politizată, o feudă penelistă, în care sunt aduse, în vederea distribuirii, pliante electorale care nu au nicio legătură cu educația. În tot acest scandal creat la Iași, din cauza materialelor de propagandă politică ale PNL Iași, am remarcat și faptul că un filmuleț de câteva zeci de secunde, cu imagini de pe camerele de monitorizare ale instituției, a fost făcut public de un deputat PNL de la Iași.
În acest context, în care Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași pare condus din biroul politic al inculpatului Costel Alexe, Ministerul Educației are obligația, față de ieșeni, de a clarifica cât mai curând, public, anumite aspecte: 1. Contextul în care ISJ Iași a primit sarcina de a distribui pliante electorale ale PNL Iași și cine este persoana care a plasat acele materiale în interiorul instituției; 2. Modul în care imaginile de pe camerele de luat vederi din interiorul instituției au ajuns la un deputat PNL de Iași și au fost făcute publice.
De asemenea, este important de știut de ce aceste imagini nu au fost transmise direct de către ISJ Iași. Motivat de aceste aspecte, potrivit ordinului de ministru nr. 3390/2020, vă rog să demarați o anchetă internă la ISJ Iași prin trimiterea Corpului de control din cadrul Ministerului Educației pentru a verifica aspectele sesizate și pentru a clarifica opinia publică în ceea ce privește politizarea Inspectoratului Școlar Județean Iași”, a scris Popa în interpelarea sa către ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Alte subiecte de interpelare ale senatorului PSD au mai fost:
- situaţia creată după reabilitarea Bojdeucii lui Ion Creangă de la Iaşi
- situația actualizată a Planului Urbanistic General (PUG) pentru municipiul Iași
- strategia și măsurile pentru reducerea cheltuielilor în instituțiile publice
- propuneri sau strategii pentru creșterea veniturilor în rândul angajaților de la Instituțiile Prefectului
- măsuri pentru combaterea consumului de alcool, tutun și droguri în rândul tinerilor cu vârsta până la 16 ani
- situația actualizată a suprafețelor irigate din județul Iași
- strategia pentru reducerea pierderilor cauzate de importurile de cereale din Ucraina.
Deşi a semnat 63 de iniţiative legislative, la grămadă, alături de colegii săi din Parlament, dar pentru una singură este iniţiator principal.
Este vorba despre propunerea legislativă pentru aprobarea obiectivului de investiții „Institutul Regional de Boli Cardiovasculare Iași”, pe a cărei listă de iniţiatori Maricel Popa a semnat primul. Alături de acesta au semnat foarte mulţi parlamentari de la USR, AUR şi PSD. Proiectul de lege a fost depus la Parlament pe 29.06.2021, a fost adoptat de Senat şi până astăzi a rămas blocat la Camera Deputaţilor.
Alte proiecte de lege pe care senatorul PSD şi-a pus semnătura:
- L208/2021 Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.98/2016 privind achizițiile publice și a Legii nr.99/2016 privind achizițiile sectoriale, a devenit lege
- L207/2021 Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, în dezbatere la Camera Deputaţilor
- L361/2021 Propunere legislativă pentru sprijinirea familiilor cu copii, în dezbatere la Cameră
- L377/2021 Propunere legislativă privind acordarea voucherelor culturale pentru elevi, în dezbatere la Cameră
- L439/2021 Propunere legislativă pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici, în dezbatere la Cameră
- L440/2021 Propunere legislativă privind stabilirea măsurilor de sprijin a întreprinderilor mici și mijlocii, a căror activitate este afectată de creșterile de prețuri și tarife la energie, gaze și combustibil, în dezbatere la Cameră
- L304/2022 Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, în dezbatere la Cameră
- L550/2022 Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, a devenit lege
- L639/2022 Propunere legislativă privind susținerea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități și aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia și de prevenire a instituționalizării, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a devenit lege
- L65/2023 Propunere legislativă privind transmiterea unei părţi din imobilul „Palatul Parlamentului”, proprietate publică a statului, din administrarea Camerei Deputaţilor în administrarea Muzeului Naţional de Artă Contemporană al României, precum şi pentru modificarea unor acte normative, în dezbatere la Cameră
Maricel Popa a luat cuvântul în plen atât în şedinţe comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cât şi în şedinţele Senatului. Pentru că este secretar în Comisia pentru administraţie publică, el a vorbit de mai multe ori în numele acestei comisii, prezentând rapoartele adoptate.
Printre subiectele pe care le-a abordat în aceste luări de cuvânt se numără:
- programul de gestionare a câinilor fără stăpân
- proiectul Ansamblul Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX
- măsuri pentru punerea în aplicare a managementului gazelor fluorurate cu efect de seră
- instituirea anului 2025 ca „Anul Cardinalului Iuliu Hossu”
- modificarea Legii minelor nr.85/2003
- măsuri de trecere a frontierei de stat a României și de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri
- reducerea riscului seismic al clădirilor
- instituirea anului 2023 – Anul Ciprian Porumbescu
- transmiterea terenurilor și altor active patrimoniale aflate în patrimoniul societăților comerciale și regiilor la care statul sau una sau mai multe autorități ale administrației publice locale este acționar majoritar
- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din domeniul agroalimentar cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.
Ca element de culoare, în şedinţa din 20 iunie 2022, Popa a avut o alocuţiune cu ocazia Zilei Iei.
„Primele ii pot fi văzute pe Columna lui Traian și pe Monumentul de la Adamclisi, iar cea mai veche și autentică reprezentare a costumului popular se poate vedea în Cronica pictată de la Viena, din 1330. După Marea Unire, din 1918, ia a fost promovată ca un simbol unitar al românilor, portul românesc fiind asemănător în toate zonele.
Ia este un simbol al românilor, un element ce poartă în țesătura sa motivele populare transmise, prin multă migală și iubire pentru tradiție, din generație în generație. Ia este simbolul care ne vorbește despre grija și măiestria româncelor noastre harnice, care au făcut întotdeauna minuni în fața războaielor de țesut sau cu acul în mână. (…) Ia este pașaportul românesc în toată lumea, mari personalități ale modei, cinematografiei sau politicii alegând să poarte această minunată creație, arătându-și aprecierea pentru frumusețea portului nostru național. Ia este dragostea de țară, este doina cântată de strămoși la bucium pe dealuri în lăsatul serii, este o frântură din tradiția noastră, este imaginea poporului român țesută în bumbac și ia este haina noastră, a tuturor care trăim, iubim și purtăm în inimă România, indiferent dacă suntem în țară sau peste hotare”, spunea atunci senatorul PSD.
Senatorul social-democrat de Iaşi este secretar în Comisia pentru administraţie publică şi membru în Comisia pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială. El este membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Armenia, Filipine, Pakistan şi Republica Democratică Congo.
Maricel Popa şi-a ţinut ascunsă biografia de ochii celor care l-au ales timp de trei ani de când este senator. El nu şi-a publicat CV-ul pe site-ul Senatului. Tot ce putem afla de pe site este că s-a născut pe 6.10.1961, iar în dreptul biografiei şi-a trecut adresa de la Senat şi un contact pentru teritoriu.
Potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2023, Maricel Popa deţine mai multe terenuri în localitatea Comarna din Iaşi. Are 9.000 de metri pătraţi de teren agricol, jumătate dintr-un teren extravilan de 30.600 metri pătraţi şi jumătate dintr-un teren intravilan de 6.072 de metri pătraţi. Are un apartament de 77 metri pătraţi în Iaşi şi deţine jumătate dintr-o casă de locuit, de 80 metri pătraţi, în Comarna.
Are bijuterii de 11.000 de euro şi tablouri de 40.000 de euro.
În conturi bancare are 86.000 de lei şi acţiuni sau părţi sociale în societăţi comerciale în valoare totală de 27.000 de lei. Are datorii la SC Vitalef SA de 17.136 de lei.
A câştigat în 2022 de la Senat 134.328 de lei. Soţia sa a câştigat de la mai multe societăţi comerciale 197.000 de lei. Maricel Popa mai deţine în acţiuni generatoare de dividende şi înstrăinare părţi sociale încă 66.667 de lei.
Maricel Popa este un politician cu experienţă. El a fost, din 2016 până în 2020, preşedinte al Cosiliului Judeţean Iaşi, iar înainte a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerele Economiei şi Energiei. Între anii 2007 şi 2013 a fost consul onorific al Republicii Islamice Pakistan.
În 1988 şi-a luat licenţa la Facultatea de Electrotehnică, Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” Iaşi, este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare Bucureşti şi are un doctorat cu specializare în radiocomunicaţii la Universitatea „Gheorghe Asachi” Iaşi.
În perioada în care a ocupat funcţia de preşedinte al CJ Iaşi, Maricel Popa a fost urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
