fbpx
Connect with us

600 de elevi ai Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași au fost EVACUAȚI, iar alţi 200 au fost RELOCAȚI

600 de elevi ai Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași au fost EVACUAȚI, iar alţi 200 au fost RELOCAȚI - News Moldova

Iasi

600 de elevi ai Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași au fost EVACUAȚI, iar alţi 200 au fost RELOCAȚI


În cursul săptămânii trecute, elevii Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași au fost evacuați din instituția de învățământ, dat fiind riscul seismic de gradul unu al clădirii principale. 23 de clase, de la a V-a până la a XII-a, au fost relocate în două unități școlare ieșene, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” și Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”

Pe 21 februarie 2023 a fost făcută publică lista unităților de învățământ cu risc seismic din România.

Lista includea, printre cele 39 de clădiri, și Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, iar în săptămâna imediat următoare, adică de pe 27 februarie, elevii și profesorii Colegiului s-au văzut nevoiți să își mute activitatea în alte instituții de învățământ.

Au fost relocați în jur de 600 de elevi, clasele primare și patru clase de liceu (a IX-a) continuându-și activitatea la Internatul Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu”, în Sala de Lectură.

„Clasele primare și patru clase de liceu au rămas în căminul Colegiului, fiind recent renovat. Mulțumim celor două instituții care au acceptat să ne găzduiască în această perioadă, suportând o modificare de program și chiar o schimbare de ritm”, a precizat directoarea Colegiului, Lăcrămioara Iordăchescu.

Aceasta a subliniat că soluția este una provizorie, fiind valabilă doar până la sfârșitul anului școlar 2022-2023.

„Măsura a avut un puternic impact asupra tuturor. Nu este ușor pentru nimeni, nici pentru părinți, nici pentru elevi, nici pentru profesori. Însă, toți facem eforturi să ne adaptăm, să continuăm procesul instructiv-educativ și să pregătim elevii pentru examene, chiar și în aceste condiții dificile.

Impactul emoțional este și mai mare dată fiind legătura de suflet cu această instituție emblematică pentru învățământul pedagogic românesc. Ieșirea din ritmul firesc este grea pentru toată lumea, însă marea majoritate înțeleg faptul că aceasta ar putea fi singura modalitate de a vedea finalizat proiectul de reabilitate care a fost demarat cu mulți ani în urmă”, mărturisește aceasta.

La Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași învață în jur de 800 de elevi, cel mai mare număr de elevi şcolarizaţi ȋn ȋnvăţământul pedagogic din ţară. Clădirea a fost construită ȋn anul 1891, fiind un monument istoric, iar ultima renovare serioasă a avut loc ȋn anul 1967.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top