fbpx
Connect with us

Abuzuri șocante la o firmă din Iași: Refugiată din Ucraina exploatată și profesori plătiți ca necalificați

Abuzuri șocante la o firmă din Iași: Refugiată din Ucraina exploatată și profesori plătiți ca necalificați - News Moldova

Iasi

Abuzuri șocante la o firmă din Iași: Refugiată din Ucraina exploatată și profesori plătiți ca necalificați


Abuzuri grave asupra angajaților au fost descoperite de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) la firma lui Cornel Brînză, milionarul din Iași, numită Con Ted Company SRL

Aceste abuzuri pot fi considerate cazuri de sclavagism modern. În urma unor controale repetate efectuate în toamnă și primăvară, ITM a constatat nenumărate încălcări ale legislației muncii și a descoperit cazul unei refugiate din Ucraina exploatată de firmă, întrucât aceasta nu cunoștea drepturile și legile din țară.

Refugiata, Yuliia T., a fost angajată ca recepționer la Hotelul N&S din Iași, operat de Con Ted Company SRL. Inițial, a avut un program normal de 8 ore pe zi, însă ulterior, programul i-a fost modificat fără acordul ei, fiind obligată să lucreze ture de 12 ore pe zi, timp de patru zile consecutive, urmate de două zile libere, noteaza 7iasi.ro.

De asemenea, nu i s-au plătit orele suplimentare lucrate, iar firma nu i-a furnizat documente care să ateste munca prestată și salariul cuvenit. În lipsa informațiilor despre legislația muncii din România, Yuliia nu a conștientizat încălcările la care era supusă.

ITM a constatat că această practică de neplata a orelor suplimentare era frecventă la Hotelul N&S, iar angajatorul nu compensa concediul de odihnă neefectuat de către angajați. De asemenea, firma nu elibera fluturașe de salariu detaliate, iar forța de muncă era folosită pe timp de noapte fără notificarea ITM-ului.

Firma Con Ted Company SRL a răspuns în instanță că a încheiat un acord cu Yuliia T. și că aceasta nu mai are pretenții din contractul de muncă, dar ITM susține că astfel de acorduri nu pot anula drepturile angajaților.

În plus, ITM a mai constatat că abuzurile asupra angajaților nu se limitează doar la Yuliia T., ci și la alți angajați de la Con Ted Company SRL. Angajații calificați nu beneficiau de salarii corespunzătoare și nu primeau sporuri, iar în cazul Grădiniței Cataleya, trei profesori erau plătiți ca necalificați.

Aceste abuzuri grave aduc atingere nu doar drepturilor angajaților de a fi plătiți corect, ci și garanțiilor minime prevăzute de lege, cum ar fi asigurările de sănătate și contribuțiile la fondul de pensii. Aceste constatări sunt deosebit de serioase și necesită măsuri ferme din partea autorităților pentru a proteja drepturile angajaților și a sancționa practicile ilegale ale angajatorilor.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top