fbpx
Connect with us

Afacerile Antibiotice Iași în creștere cu 24% în 2023

afacerile-antibiotice-iasi-in-crestere-cu-24%-in-2023

Iasi

Afacerile Antibiotice Iași în creștere cu 24% în 2023

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


imagine 2022 05 13 145357628 - Moldova Invest

Antibiotice SA (simbol ATB) a remis Bursei de Valori Bucureşti, în data de 17.04.2024, raportul administratorilor și opinia auditorului cu privire la situațiile financiare aferente perioadei ianuarie-decembrie 2023.

Pentru prima dată, situațiile financiare ale Antibiotice Iași au fost auditate de Deloitte România, companie aflată în “The Big Four” – topul celor mai mari companii de audit din lume, care a semnat un contract pentru 3 ani cu Antibiotice. „Situațiile financiare ale Antibiotice prezintă fidel rezultatul tuturor activităților” este opinia Deloitte la finalul auditului rezultatelor financiare aferente anului 2023, opinie ce are un impact important asupra jucătorilor din piața de capital.

Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat investiții importante pentru anul în curs, finanțate atât din surse proprii cât și din atragerea de fonduri nerambursabile. Acționarii societății au hotarât ca în legatură cu repartizarea profitului pentru exercițiul financiar 2023 să amâne luarea unei decizii pentru a corela nevoia de auto-finanțare a companiei cu solicitările Guvernului României de a distribui sub formă de divident 90% din profitul rezultat.   

Rezultate reprezentative ale anului 2023:

 • +24% creșterea cifrei de afaceri nete pe piața internă și internațională, de la 484 milioane lei (2022) la 601 milioane lei;
 • +28% creșterea cifrei de afaceri nete pe piața internă;
 • +18% majorare a cifrei de afaceri nete obținute la export;
 • 81,1 de milioane lei profit net;
 • 98,05 milioane lei investiții pentru consolidarea afacerii și dezvoltarea strategică a companiei;
 • 12 produse noi atrase în portofoliu din: gama Nutriensa (suplimente alimentare destinate creșterii calității vieții), pentru răceală și gripă, produse dermatologice și antiinfecțioase destinate spitalelor;
 • obținerea unei finanțări de 25 mil. euro de la Banca Europeană de Investiții sub formă de împrumut acordat prin facilitatea InvestEU, pentru susținerea programului de investiții al companiei;
 • 85 milioane lei fonduri nerambursabile, atrase prin ajutor de stat, pentru o capacitate de producție a produselor sterile, soluții și topice;
 • 4,1 milioane lei cofinanțare pentru o capacitate de producție a energiei verzi;
 • încheierea unui acord de consultanță cu Banca Europeană de Investiții privind dezvoltarea strategică a platformei industriale a companiei;
 • creștere cu 146% a valorii acțiunii pe parcursul anului 2023.

Majorarea cifrei de afaceri pe piața internă cu 28%

Din cifra de afaceri totală aferentă anului 2023, valoarea vânzărilor obținute pe piața din România a fost de 382,4 milioane lei, cu 28% mai mare în comparație cu valoarea realizată în anul precedent.

Creșterea cifrei de afaceri pe piața internă a fost susținută, în principal, de introducerea în piață a 12 noi produse farmaceutice, în conformitate cu tendințele terapeutice și planul de extindere a portofoliului de produse. Unele dintre acestea completează gama Nutriensa de suplimente alimentare destinată susținerii calității vieții, iar altele sunt din categoriile răceală și gripă,  produse dermatologice și antiinfecțioase destinate spitalelor.

Totodată, o altă resursă de creștere a cifrei de afaceri a reprezentat-o acțiunile de repoziționare ale companiei în raport cu competitorii pentru produsele din portofoliu, campaniile de promovare adresate publicului larg, precum și contextul marcat de creșterea incidenței afecțiunilor acute respiratorii.

Pe segmente, evoluția vânzărilor companiei în piață în 2023 (conform sursei de date Cegedim), reflectă creșteri atât în spitale (20%), lanțuri naționale de farmacii (15%) cât și în  farmacii independente și minilanțuri (17%).

Exporturi în creștere cu 18%

În anul 2023, cifra de afaceri realizată pe piața internațională din valorificarea produselor finite și a substanțelor active a ajuns la valoarea de 218,4 milioane lei, în creștere cu 18% comparativ cu valoarea înregistrată în anul anterior. Compania și-a consolidat prezența în teritoriile tradiționale prin produsele care au consacrat-o de-a lungul timpului, dezvoltându-se organic, dar și prin accesarea de noi piețe (în special din Uniunea Europeană), în cadrul unor parteneriate regionale.

39% din vânzările de produse finite la export sunt realizate în țările membre UE

Exportul de produse finite a reprezentat 132,3 milioane lei în anul 2023, în creștere cu 20,3% comparativ cu 2022. Din totalul exporturilor, piața statelor membre UE a fost una predilectă în 2023, un procent de 39% din vânzările de produse finite provenind din afacerile dezvoltate în țările membre UE. 

 Aceste rezultate valoroase s-au datorat: 

 • accesării de piețe noi din UE (Ungaria, Polonia), respectiv Georgia, în cadrul Planului de expansiune teritorială cu un portofoliu de produse atent selectate în func


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top