fbpx
Connect with us

Am cerut garanții din partea Primarului IAȘULUI pentru elevii Colegiului Pedagogic. Mihai CHIRICA s-a eschivat!

Am cerut garanții din partea Primarului IAȘULUI pentru elevii Colegiului Pedagogic. Mihai CHIRICA s-a eschivat! - News Moldova

Iasi

Am cerut garanții din partea Primarului IAȘULUI pentru elevii Colegiului Pedagogic. Mihai CHIRICA s-a eschivat!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Mihai CHIRICA, primarul municipiului Iași, a susținut ieri, 22 martie 2023, o conferință de presă pe tema situației grave a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”

Elevii Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași au fost evacuați din instituția de învățământ, dat fiind riscul seismic de gradul unu al clădirii principale. 23 de clase, de la a V-a până la a XII-a, au fost relocate în două unități școlare ieșene, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” și Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”.

La conferința de presă a participat și redactorul-șef NEWS MOLDOVA, Ion ȘTEFANOVICI, care a solicitat primarului municipiului Iași  lămuriri cu privire la ceea ce se va întâmpla cu Colegiul ”Vasile Lupu”, despre planurile de reabilitare a clădirilor, unele aflate într-o stare avansată de degradare, precum și despre data la care elevii vor putea reveni în școala lor.

Ion Stefanovici: „în momentul de față, cred că toată lumea e panicată de un singur subiect … imobilul ar putea fi speculat sau valorificat sub aspect imobiliar

Ion STEFANOVICI: „Ați preluat mult din limbajul sau din discursul pe care ar trebui să-l aibă ISJ-ul

Ion Stefanovici - Redactor sef News Moldova

Ion Stefanovici – Redactor sef News Moldova

vizavi de relocarea claselor și din zona politică atacuri împotriva oponenților dumneavoastră.

Dar lăsând la o parte aceste două aspecte, eu aș vorbi și în calitate de fost absolvent al acestei școli în urmă cu 20 de ani. Situația infrastructurii acestei școli nici atunci nu era roz. Între timp s-a degradat foarte mult. S-au făcut nenumărate demersuri – și foștii directori ai Colegiului Pedagogic – au făcut foarte multe demersuri către Primărie și când erați dumneavoastră viceprimar, și când erați director și, mai nou, când sunteți primar.

Sunt convins că aveți o cunoștință foarte exactă asupra modului în care s-a degradat treptat această instituție de învățământ. Și, totuși, nimeni n-a făcut nimic și nici dumneavoastră nu puneți un accent pe această perioadă sub aspect administrativ. Dar, în momentul de față, cred că toată lumea e panicată de un singur subiect și o singură temă: că imobilul poate fi dărâmat, dar, per ansamblu, toată locația, care foarte vastă și foarte bine amplasată ar putea deveni speculată sau valorificată sub aspect imobiliar.

Lăsând la o parte aceste aspecte, întrebarea concretă este: Dumneavoastră, în momentul de față, puteți oferi o garanție că acest lucru nu se va întâmpla și că elevii vor reveni în această școală, de altfel emblematică pentru Iași și foarte importantă pentru comunitate?

Mihai CHIRICA: „ Dacă finanțarea nu vine, vom căuta alte resurse…

Am cerut garanții din partea Primarului IAȘULUI pentru elevii Colegiului Pedagogic. Mihai CHIRICA s-a eschivat! - News MoldovaMihai CHIRICA: „Este un subiect care a mai apărut în spațiul public și acum vreo 5 ani, și acum vreo 10 ani, eu îl cunosc foarte bine, au mai fost încercări pe vremea când era director dl. Paraschiv. Și acest subiect l-am deslușit la momentul respectiv prin următoarea concluzie: nimeni nu poate atenta la proprietatea Colegiului Vasile Lupu. Este un liceu istoric, deci face parte din rândul clădirilor monument istoric, se află introdus și în circuitul liceelor centenare.

Are și un parcurs juridic foarte clar, de la data înființării Colegiului de Institutori, cum s-a numit el la data respectivă, și până în prezent, încât proprietatea acestuia este indivizibilă.

 

Noi am pus o sumă de bani să facem procesul de achiziție fără să mai așteptăm evaluarea finală. Bănuim că va veni în săptămânile viitoare. De la data aprobării și până la data semnării, cu siguranță vor fi niște sincope temporare destul de lungi prin care constructorii vor trebui să își acumuleze veniturile necesare pentru a face acea lucrare și vor apela la primărie.

Vom asigura aceste resurse până la data la care vom primi aprobarea finanțării. Dacă finanțarea nu vine, vom căuta alte resurse, ori prin POR-ul la care se lucrează în momentul de față, care prevede și finanțarea unor asemenea obiective, ori prin alte resurse pe care le vom găsi de-a lungul timpului, deci sub nicio formă lucrurile nu mai dau înapoi. Astăzi, la ora la care vorbim, în lista școlilor cu risc seismic major din municipiul Iași, figurează și acest obiectiv”, a fost răspunsul edilului.

600 de elevi ai Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași au fost EVACUAȚI, iar alţi 200 au fost RELOCAȚI

Pe de altă parte, reacțiile părinților nu au întârziat să apară, în timp real, sub formă de comentarii la transmisiunea live.

Am cerut garanții din partea Primarului IAȘULUI pentru elevii Colegiului Pedagogic. Mihai CHIRICA s-a eschivat! - News Moldova

Părinţii elevilor de la Colegiul Pedagogic protestează la această oră în faţa Primăriei. Punctul de vedere al ISJ Iași

Părinţii elevilor de la Colegiul Pedagogic vor PROTESTA astăzi în faţa Primăriei. Punctul de vedere al ISJ Iași

Protestul este organizat de Asociaţia de Părinţi de la Colegiul Pedagogic, însă pot lua parte şi părinţii care nu sunt membri ai asociaţiei.

Punctul de start al protestatarilor va fi curtea unităţii de învăţământ, de la ora 11:30. Ulterior, aceștia se vor îndrepta spre Primăria Iaşi, pe traseul Colegiul Pedagogic – Copou – Bulevardul Independenţei – Piaţa Unirii – Bulevardul Ştefan cel Mare.

Contactați de redacția News Moldova, reprezentanții ISJ Iași au precizat faptul că nu au cunoștință despre solicitările părinților. 

Am cerut garanții din partea Primarului IAȘULUI pentru elevii Colegiului Pedagogic. Mihai CHIRICA s-a eschivat! - News Moldova

“Dacă e să mă raportez la ceea ce au exprimat ieri în presă, cred că își doresc să fie în același spațiu.

Ei nu au făcut o solicitare către noi, nu s-au adresat Inspectoratului Școlar Județean Iași, nu au depus nici o solicitare, nu știm exact care sunt”, a precizat Antonina BLIORȚ purtător de cuvânt al ISJ Iași.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top