fbpx
Connect with us

„Amendă” de 3,3 milioane de euro pentru Primăria Iași, pe fondul unor proiecte europene

„Amendă” de 3,3 milioane de euro pentru Primăria Iași, pe fondul unor proiecte europene - News Moldova

Iasi

„Amendă” de 3,3 milioane de euro pentru Primăria Iași, pe fondul unor proiecte europene


Suma de bani este solicitată pe fondul unor nereguli în derularea unor proiecte cu fonduri europene. Cele trei proiecte derulate în perioada 2007 – 2013 sunt cercetate de procurorii anticorupţie

Municipalitatea a constestat în instanţă „corecţiile”, dar trebuie să dea banii. Dacă sentința va fi favorabilă, banii vor fi restituiți municipalității.

Trei proiecte europene, derulate acum zece ani, au implicat cheltuieli din bugetul local de câteva milioane de euro. Primăria a primit, anul acesta, o „amendă” de 16,5 milioane lei.

Informaţia apare în proiectul de hotărâre aferent execuţiei preliminate a bugetului local pe anul în curs. Potrivit sursei citate, suma reprezintă corecţii financiare la sume primite de la Uniunea Europeană. Interpelaţi pe temă, oficialii municipalităţii au declarat, pentru Ziarul de Iași, că este vorba despre corecţii aferente a trei proiecte europene derulate în perioada 2007 – 2013.

„Corecţiile amintite sunt contestate de noi în instanţă. Procesele nu sunt finalizate. Dar e o interpretare a legislaţiei europene în domeniu: dacă înregistrezi creanţe (chiar dacă ele sunt sub formă de corecţii contestate) nu poţi merge la semnat contracte noi. Dacă vom câştiga aceste procese, ministerul (Dezvoltării, n.r.) ne va da banii înapoi”, a declarat purtătorul de cuvânt la instituţiei, Sebastian Buraga.

Proiectele „sancționate” la momentul implementării au fost axa culturală, axa Est-Vest şi axa Sud. Primul proiect a vizat modernizarea mai multor străzi centrale, al doilea a inclus pasajul Mihai Eminescu, iar celălalt a determinat, printre altele, reînfiinţarea liniei pentru tramvaie pe ruta CUG – Centru.

Proiectele menționate au fost şi au rămas în vizorul DNA: o anchetă penală a fost reluată în vara anului trecut, privind modul în care au fost derulate contractele de lucrări.

Procurorii au reluat cercetarea penală după ce au obţinut acest drept pe calea instanţei. Anterior, în perioada 2014 – 2019, proiectele fuseseră sub ochii procurorilor, dar ancheta nu a dus la formularea de acuzaţii. În 2020, DNA a cerut (şi obţinut) redeschiderea urmăririi penale („in rem”). La acest moment, nu este clar modul în care a evoluat acest dosar.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top