fbpx
Connect with us

Angajații ieșeni din domeniul Finanțelor, în pragul grevei generale după mai multe zile de protest

Angajații ieșeni din domeniul Finanțelor, în pragul grevei generale după mai multe zile de protest - News Moldova

Iasi

Angajații ieșeni din domeniul Finanțelor, în pragul grevei generale după mai multe zile de protest

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ordonanța austerității a generat nemulțumiri în rândul angajaților ieșeni care lcreaza in domeniul finanțelor. Se propune anularea unor posturi vacante  și reducerea voucherelor de vacanță

Toate sindicatele din domeniul Finanțelor au fost convocate la discuții pentru mâine, 5 septembrie, la București, conform unui comunicat de presă al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe. În acea zi, sindicaliștii vor stabili, cel mai probabil, data la care vor opri activitatea instituțiilor fiscale din întreaga țară.

Potrivit informațiilor obținute de „Ziarul de Iași” din lista funcțiilor și a salariilor brute la data de 31 martie 2023 din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași, se constată că salariile angajaților din Finanțe variază între 10.500 și 14.700 de lei pentru cei în funcții de conducere, între 4.700 și 11.300 de lei pentru funcțiile de execuție, și între 4.100 și 8.400 de lei pentru cele contractuale.

Funcționarea DGRFP Iași presupune o cheltuială lunară de aproape 4,7 milioane de euro, pentru plata celor peste 2.000 de angajați ai instituției locale, care are în subordine județele Iași, Bacău, Botoșani, Suceava, Neamț și Vaslui.

Conform Raportului de Performanță al DGRFP Iași pe anul 2022, cheltuielile cu personalul au totalizat 279,3 milioane de lei, echivalentul a 56,4 milioane de euro, pentru salarii destinate celor 2.046 de angajați.

Cu un an înainte, cheltuielile cu personalul au fost mai mari, atingând suma de 333,9 milioane de lei (67,4 milioane de euro), însă în anul 2021 au fost plătiți 2.540 de angajați la nivel regional, conform datelor din raportul consultat de „Ziarul de Iași”.

Salariile conducătorilor se situează în următorul interval: directorul general – 14.400 de lei, directorul executiv, șeful administrației și trezorierul șef – 13.700 de lei, iar un șef de serviciu câștigă 12.500 de lei. Managerul public primește 12.300 de lei, un nivel salarial mai mare decât cel al unui auditor, care câștigă 9.800 de lei în cadrul DGRFP Iași. Funcțiile de consilier, consilier juridic, consilier achiziții publice, expert, inspector și inspector casier sunt plătite cu salarii între 4.700 de lei (cu jumătate de normă) și pot ajunge până la 9.400 de lei sau 10.800 de lei (cu spor handicap), în funcție de gradul profesional.

Un inspector de specialitate primește un salariu de 7.600 de lei, conform listei de pe site-ul instituției ieșene. Un șofer are un salariu de 5.500 de lei, în timp ce un muncitor calificat câștigă aproximativ 5.400 de lei. Cel mai mic salariu este acordat unui îngrijitor, în cuantum de 4.100 de lei. Toate aceste sume sunt salarii brute.

Angajații mai beneficiază de sporuri și indemnizații, cum ar fi sporul de 15% pentru condiții de muncă periculoase sau indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor și indemnizația de hrană.

Personalul cu titlul de doctor primește o indemnizație lunară în valoare de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul.

De asemenea, personalul care efectuează activitatea de control financiar preventiv primește o majorare a salariului de bază de 10%.

Conform datelor din raport, salariații din cadrul DGRFP Iași au beneficiat de indemnizații de hrană în valoare de aproximativ 3,7 milioane de lei (745.000 euro) în șase luni, începând cu luna septembrie 2022 și până la sfârșitul lunii februarie 2023.

Instituția ieșeană este condusă din primăvara anului 2022 de Doru Viorel Alupoaei, originar din Botoșani.

O grevă generală în sistemul fiscal ar afecta funcționarea sistemului bancar și a instituțiilor financiare prin influențarea procesului de creditare, procesarea tranzacțiilor și asigurarea lichidităților, avertizează sindicaliștii. Aceasta înseamnă că plățile salariilor către angajații din sectorul public ar putea fi întrerupte.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top