Connect with us

Au PROTESTAT degeaba? Alternativele primăriei nu răspund cererilor elevilor de la Colegiul Pedagocic „Vasile Lupu” din Iaşi

Au PROTESTAT degeaba? Alternativele primăriei nu răspund cererilor elevilor de la Colegiul Pedagocic „Vasile Lupu” din Iaşi - News Moldova

Iasi

Au PROTESTAT degeaba? Alternativele primăriei nu răspund cererilor elevilor de la Colegiul Pedagocic „Vasile Lupu” din Iaşi

Ieri, în fața Primăriei Iași, au avut loc proteste din partea elevilor, părinților și cadrelor didactice de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”. Motivul protestelor a fost evacuarea a 600 de elevi la începutul Modulului 3, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale

Ora sosiri manifestanților în fața Primăriei a fost 14:15. Aceștia au fost dotați cu baloane şi pancarte,  şi au strigat cu mic, cu mare, pentru cauza lor.

Au PROTESTAT degeaba? Alternativele primăriei nu răspund cererilor elevilor de la Colegiul Pedagocic „Vasile Lupu” din Iaşi - News Moldova

Pe pancarte se puteau citi sloganuri precum „Uniti pentru normalitate, nu vrem sa fim divizati”, „Educație, nu improvizatie”, „Salvati scolile, elevii si educatia”, „Primar, fii drept, vrem un sistem educational corect”, „Dorim sa ne intoarcem la scoala intr-un mediu sigur”, „Cu o scoala divizata, cum putem avea o educatie buna?”, „Asigurați-ne un prezent, pentru a ne putea oferi un viitor”.

News Moldova îți recomandă și ...   Caz șocant la Iași: O tânără de 18 ani și-ar fi oferit surorile minore drept „cadou” iubitului său de 29 de ani

Cei mai curajoși dintre copii au luat microfonul și și-au exprimat nemulțumirile, strigând către primar: „Nu trebuie să vă ascundeți! Ați lăsat mulți copii fără școală! Dați-ne clădirea înapoi sau găsiți o altă locație mai bună pentru noi!”.

Cătălin Leonte, Secretarul Asociaţiei Părinţilor Colegiului Pedagogi şi tatăl a doi copii de la Pedagogic, a descris motivul întâlnirii drept o cauză nobilă. Acesta a completat că principala dorință este găsirea unei soluții viabile, un corp de clădire în zona Copou.

Leonte a mai menționat, după cum notează Ziarul de Iași, căp autorităților li s-a dat ca termen data de 1 aprilie 2023 pentru găsirea unei soluții, astfel încât elevii, în prezent relocați în trei spații distincte, să înveţe într-un singur corp de clădire, cu program de dimineaţă.

Reprezentanții Asociației Părinților de la Colegiul Pedagogic au fost convocați pentru discuții la Primăria Iași. În timpul întâlnirii cu primarul Mihai Chirica, Cătălin Leonte a părăsit sediul Primăriei, afirmând că a fost amenințat de edilul șef. Ca urmare, protestatarii au început să îl huiduie pe primar.

Deși există de mulți ani probleme la Colegiul Pedagogic, cu evidențierea clară a riscului la care sunt expuși elevii și profesorii, Primăria, care deține clădirea colegiului, nu a găsit încă o soluție pentru reabilitare.

Dacă nu ar fi fost înființată lista unităților de învățământ cu risc seismic și nu s-ar fi impus evacuarea rapidă a elevilor, se pare că orele s-ar fi desfășurat încă în aceeași clădire.

News Moldova îți recomandă și ...   Doi minori ieșeni au furat motorină de la mai multe ferme din județ

Au PROTESTAT degeaba? Alternativele primăriei nu răspund cererilor elevilor de la Colegiul Pedagocic „Vasile Lupu” din Iaşi - News Moldova

În urma protestului, primarul Mihai Chirica, Inspectorul Școlar General al ISJ Iași, Luciana Antoci și directoarea Colegiului Pedagogic, Lăcrămioara Iordăchescu, au făcut declarații cu privire la desfășurarea cursurilor, evacuarea elevilor și renovarea unității de învățământ, însă nu au explicat clar pericolul la care au fost expuși elevii până acum și motivele pentru care nu s-a intervenit mai devreme.

„Am convenit că, pentru moment, soluţia pe care a înaintat-o Inspectoratul Şcolar şi a adoptat-o prin hotărâre de Consiliul de Administraţie al şcolii până la finalul anului şcolar rămâne valabilă. Începând de mâine, copiii se întorc la cursuri, acolo unde au fost relocaţi. Căutăm soluţii pentru a organiza programul de toamnă.

Sunt mai multe variante în lucru acum, şi avem un timp de câteva zile să analizăm aceste variante pe care le-am gândit împreună cu părinţii. Este nevoie de un sacrifiu asumat, iar părinţii au înţeles că nu sunt săli disponibile pentru ca orele să se desfăşoare în program de dimineaţă în unităţi de învăţământ din zona Copou”, a menționat Luciana Antoci, Inspector Şcolar General al ISJ Iaşi.

Au PROTESTAT degeaba? Alternativele primăriei nu răspund cererilor elevilor de la Colegiul Pedagocic „Vasile Lupu” din Iaşi - News Moldova„Ceea ce am putut să văd acum este oarecum o panică a adulţilor, care s-au folosit de copii ca scut. Soluţiile care s-au găsit nu sunt foarte multe, dar presupun timp de aplicare diferit. O parte din învăţământ rămâne relocat în Căminul Colegiului printr-o serie de intervenţii pe care trebuie să le facem noi, Primăria.

Adică, din două dormitoare în care stau câte trei elevi, o să spargem un perete despărţitor şi vom face o sală de curs. Pentru asta ne vor trebui aproximativ 7 săli de curs, şi reuşim să ţinem învăţământul primar şi gimnazial împreună.

Este însă nevoie de 23 de săli de curs, iar pentru asta este nevoie de o clădire care să dispună de 23 de săli care să corespundă educaţiei”, a precizat primarul Mihai Chirica.

News Moldova îți recomandă și ...   Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu” devine „Inima Verde” a Iașului: investiție majoră în energie regenerabilă

Potrivit spuselor acestuia, pe 3 mai va avea loc depunerea ofertelor pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic şi se preconizează că în doi ani de zile elevii se vor putea întoarce. Luni, la ora 15, va avea loc o nouă întâlnire între oficiali și reprezentanţii părinţilor pentru a discuta soluţiile identificate.

Pe 27 februarie 2023 elevii Colegiului Pedagogic au fost evacuaţi din instituţia de învăţământ, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale. 23 de clase, de la a V-a până la a XII-a, au fost relocate în două unităţi şcolare ieşene, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” şi Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”.

Clasele primare şi patru clase de liceu (a IX-a) îşi continuă activitatea la Internatul Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu”, în Sala de Lectură.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top