Connect with us

Bărbat de 51 de ani OPERAT de o TUMORĂ gigant de 10 cm. la Spitalul de Neurochirurgie IAȘI

Iasi

Bărbat de 51 de ani OPERAT de o TUMORĂ gigant de 10 cm. la Spitalul de Neurochirurgie IAȘI

În urma investigațiilor făcute s-a descoperit un glioblastom, o tumoră cerebrală malignă destul de agresivă, dar și foarte voluminoasă, acesta având aproximativ 10 cm

Un bărbat de 51 de ani a primit o nouă șansă la viață după ce a fost operat de o tumoră cerebrală de aproximativ 10 cm.
Intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore, iar specialiștii neurochirurgi au folosit tehnologia modernă, utilizând preparatul Gliolan pentru a crește calitatea vieții pacientei.
“Pacientul în vârstă de 51 de ani s-a prezentat în unitatea noastră medicală cu dureri de cap foarte intense, dar și cu tulburări de vedere. În urma investigațiilor făcute s-a descoperit un glioblastom, o tumoră cerebrală malignă destul de agresivă, dar și foarte voluminoasă, acesta având aproximativ 10 cm.
A fost nevoie să intervenim chirurgical pentru a elimina tumora. Am folosit tehnologia modernă și aici vorbim de utilizarea intraoperatorie de fluorescența prin 5-ALA – preparatul Gliolan. Cu ajutorul preparatului Gliolan am reușit o localizare, delimitare și implicit o rezecție de 98% a tumorei, îmbunătățind prognosticul și crescând calitatea vieții pacientei.
Este vorba despre o substanță de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai ușor tumora de țesutul sănătos din jur.
La nivelul Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezecție a glioamelor cu grad înalt (glioblastom) în tumorile cerebrale.
Intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore și a fost un real succes.
Suntem primul spital public din România care a introdus terapia moleculară, rezecția glioamenlor de grad înalt cu ajutorul acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), preparatul Gliolan.
Folosim această tehnologie de aproximativ zece ani, tehnologie care asigură o creștere a duratei de viață a pacienților care suferă de tumori agresive și care în principiu nu au vindecare. Am reușit cu preparatul Gliolan să prelungim viața pacienților chiar și cu șapte ani.
Fluorescenţa ajută la rezecţia completă a tumorilor cu ajutorul acidulului 5-aminolevulinic (5-ALA). Cu ajutorul tehnologiei moderne reușim diagnosticarea, localizarea, delimitarea, dar și rezecția în procent de 98 % a tumorilor cerebrale maligne.
Preparatul Gliolan se administrează cu trei ore înainte de operație, într-o doză bine calculată pentru fiecare pacient. Practic, substanța se fixează în țesutul tumoral și determină o serie de reacții care dau ca rezultat delimitarea clară a țesutului tumoral față de creierul sănătos. Preparatul Gliolan este absorbit de celulele organismului, fiind convertit enzimatic într-un compus chimic fluorescent, mai exact în protoporfirina. Vizualizarea este posibilă doar cu un microscop dotat cu filtru special de fluorescență.
Intervenția chirurgicală are loc în întuneric, iar pe fondul albastru al câmpului operator, tumora se va vedea în culoarea violet, lucru care îl ajută pe neurochirurg să delimiteze cât mai precis tumora de țesutul cerebral sănătos.
Cu ajutorul acestei tehnologii reușim să îi ținem în viață pe pacienți, fără ca tumora să poată evolua în primele 12 luni de la intervenție, o durată destul de lungă în cazul acestor tumori violente.
Axarea sistemului de sănătate pe calitatea vieții pacientului este un alt concept pe care trebuie să-l avem în vedere pe viitor. Medicina viitorului este o medicină personalizată și va fi o medicină robotizată.
Cred că toate eforturile care s-au depus în ultimii ani au reuşit să atingă scopul pentru care spitalul a fost creat, acela de a salva vieţi omeneşti.
Medicina este astăzi într-un proces permenent de schimbare. Vorbim despre o medicină axată pe pacient.
În Spitalul de Neurochirurgie din Iași pacientul este partenerul echipei medicale. Acesta este noul concept. Pacientul nu mai este obiectul muncii echipei medicale, ci este partener al echipei medicale, participă efectiv la actul medical în sine. Fiecare secundă câştigată pentru viața unui pacient este importantă.”, a declarat Șef Lucrări, dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Echipa medicală:

  • Șef Lucrări, Doctor în Neurochirurgie Lucian EVA, medic primar neurochirug
  • Medic rezident neurochirurg: dr. Răzvan BUGA
  • Medic rezident neurochirurg: dr. Ioana ȘTIRBAN
  • As. Instrumentist: Elena LUTIC
  • Bioinginer: Vlad DAFINESCU
  • Anestezist: dr. Costi PLUGARU
  • Asistentă: Petronela GALEȘ

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top