fbpx
Connect with us

Cel mai nordic producător autorizat de vinuri din România, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași

Cel mai nordic producător autorizat de vinuri din România, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași - News Moldova

Iasi

Cel mai nordic producător autorizat de vinuri din România, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Crama Nordului, cel mai nordic producător autorizat de vinuri din România, este deținută de Sabin Bărănceanu, care a accesat un proiect cu finanțare europeană, nerambursabilă, în valoare de 40.000 euro, când era student la Facultatea de Agricultură USV Iași, specializarea Ingineria şi managementul afacerilor agricole

În cadrul proiectului e-Antreprenor a avut șansa să-și împlinească visul mult mai repede, acela de a avea o cramă la Darabani.

Fondurile europene au ajuns la Darabani- cel mai nordic oraș al țării

Sabin Bărănceanu, administratorul acestui bussines este din localitatea Bajura, orașul Darabani, județul Botoșani, iar povestea Cramei Nordului a început din pasiunea tânărului pentru tot ceea ce înseamnă viticultură și vinificație.

,,În anul 2022 am luat parte la cursurile organizate de Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi în parteneriat cu Fundația Corona, care mi-au oferit consultanță și îndrumare pe toată perioada implementării. Acolo am văzut șansa de a-mi împlini visul mult mai repede, respectiv de a avea o cramă în care să pot produce vin de o calitate cât mai înaltă, într-o zonă în care acest tip de activitate nu este dezvoltat. În urma concursului, proiectul meu a fost printre cele câștigătoare. Astfel, am accesat proiectul cu bani europeni, nerambursabili, în valoare de 40.000 de euro.

Cu această sumă am reușit să achiziționez utilaje moderne necesare pentru procesul de fabricare a vinului: cisterne de inox, un desciorchinător, o presă pneumatică, un filtru și un agregat de reglare a temperaturii pentru cisterne. Povestea a prins contur, iar crama a fost înființată. Ea este situată în satul Bajura, orașul Darabani, județul Botoșani, acolo unde dețin și o mică plantație de viță de vie. Numele acesteia a plecat de la ideea că Darabani este cel mai nordic oraș al țării, ceea ce m-a făcut să o denumesc Crama Nordului’’, a specificat Sabin Bărănceanu, administratorul businessului Crama Nordului.

Pasiunea pentru arta vinului a fost consolidată printr-un program de masterat în Tehnologia și controlul calității băuturilor

Crama este autorizată pentru producerea de vinuri, iar în acest an tânărul antreprenor a extins producția la cinci sortimente de vin. Astfel, are în portofoliu vinuri albe, roze și roșii din soiuri precum Fetească albă, Riesling și Merlot.

Vinurile produse sub brandul „Crama Nordului”, sunt ambalate în sticle etichetate sau se vând vrac, totul autorizat, totul fiscalizat. Întregul business a fost posibil odată cu absolvirea unui master în domeniu, la Facultatea de Horticultură USV Iași, specializarea Tehologia și controlul calității băuturilor, tot în cadrul aceleiași Universități.

Tânărul botoșănean nu este străin de lumea businessurilor

Când nu produce vinuri, Sabin Bărănceanu își desfășoară activitatea în propria fitofarmacie, fiind specializat în acest domeniu.

,,Pentru mine, ca tânăr, să activez în acest domeniu mi se pare ceva fantastic. Deși este o lume nouă, grea și trebuie să fii foarte bun și puternic să reziști și în care am de învățat multe, eu sunt optimist și determinat să fac față oricărui obstacol. Mă simt pregătit și capabil să pot duce businessul acesta la un nivel cât mai înalt, iar Crama Nordului să devină unul dintre concurenții importanți pe piața vinurilor din România, ceea ce mi-ar oferi un nivel maxim de satisfacție în urma muncii depuse! Nu eram neapărat străin de această lume, deoarece mai dețin o afacere, o fitofarmacie în orașul Darabani, care a luat naștere înaintea Cramei, din fonduri proprii, iar aceasta mi-a dat și mai mult curaj că se poate și că-mi pot concretiza pasiunea pentru arta vinului.

Planurile de viitor sunt mărețe. Îmi doresc să extind plantația de viță de vie, să dețin cât mai multe soiuri de struguri, să măresc capacitatea de producție a cramei, să achiziționez noi utilaje necesare procesului de fabricare și îmbuteliere a vinului. Realizarea acestui bussines mi se pare a fi una din cele mai bune părți a vieții mele’’, a conchis Sabin Bărănceanu, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top