Connect with us

Comuna ieșeană DUMEȘTI riscă executarea silită după pierderea unui milion de euro din fonduri europene. Primarul AGAVRILOAIE: „Această sumă reprezintă întregul nostru buget anual”

Comuna ieșeană DUMEȘTI riscă executarea silită după pierderea unui milion de euro din fonduri europene. Primarul AGAVRILOAIE: „Această sumă reprezintă întregul nostru buget anual” - News Moldova

Iasi

Comuna ieșeană DUMEȘTI riscă executarea silită după pierderea unui milion de euro din fonduri europene. Primarul AGAVRILOAIE: „Această sumă reprezintă întregul nostru buget anual”

Comuna Dumești, din județul Iași, traversează o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere financiar, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv recursul formulat de Primăria comunei împotriva unei sentințe prin care era obligată să restituie suma de 1 milion de euro, fonduri europene obținute prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru modernizarea drumurilor comunale

Această decizie adâncește criza financiară a comunei, iar autoritățile locale se văd obligate să recurgă la măsuri extreme pentru a putea achita datoriile.

În urma respingerii recursului, comuna Dumești va fi executată silit. Având în vedere că bugetul propriu al primăriei se ridică la doar aproximativ 200.000 de euro, autoritățile nu vor putea acoperi cheltuielile curente, inclusiv salariile personalului din învățământ și administrație sau ajutoarele sociale destinate cetățenilor.

Conform legislației în vigoare, Primăria va trebui să valorifice bunuri din domeniul privat al comunei pentru a obține fondurile necesare restituirii sumelor datorate. Printre aceste bunuri se numără terenuri de valoare aflate la marginea drumului european E85, care vor fi probabil scoase la licitație în perioada următoare, pentru a face față obligațiilor financiare.

Această catastrofă financiară are rădăcini în nerespectarea unor obligații contractuale de către fostul primar liberal, Mihai Cocoveică, care nu a reușit să introducă drumurile asfaltate, realizate cu fonduri europene, în domeniul public, așa cum stipula contractul semnat cu AFIR. În 2016, Primăria Dumești a încheiat un contract de finanțare pentru proiectul „Modernizare drumuri comunale DC26 (Dumești-Hoisești), DC 36A (Hoisești-DN28, E583) și drumuri sătești în sat Hoisești”, iar în urma finalizării lucrărilor, AFIR a decontat suma de 4.113.071,85 lei, la care s-a adăugat TVA-ul de 777.146,17 lei. Totuși, la controlul efectuat de AFIR, s-a constatat că Primăria Dumești nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, motiv pentru care autoritățile au solicitat returnarea integrală a fondurilor obținute, întrucât acestea au fost considerate „necuvenite”.

News Moldova îți recomandă și ...   Finanțare de peste 8 milioane de lei prin PNRR, accesată de UAIC pentru implementarea unui proiect de profesionalizare a managementului educațional

Instanța a considerat că Primăria Dumești și-a asumat responsabilitatea de a respecta toate condițiile prevăzute în contract, inclusiv prezentarea Hotărârii Consiliului Local privind domeniul public al comunei. În acest sens, magistrații au subliniat faptul că Primăria a fost informată despre obligațiile sale, iar nerespectarea acestora a dus la pierderea finanțării nerambursabile.

După pierderea alegerilor locale din 2020, Mihai Cocoveică, fostul primar al comunei Dumești, va fi tras la răspundere de actuala conducere a primăriei, care va formula o plângere penală împotriva acestuia pentru abuz în serviciu și neglijență în gestionarea fondurilor publice. Noua administrație speră ca prin această acțiune să recupereze paguba cauzată de neregulile din timpul mandatului fostului primar și să readucă comuna pe un drum financiar stabil.

News Moldova îți recomandă și ...   Seif cu 100.000 de euro și bijuterii, furat și îngropat în pădure de două femei

Primarul comunei Dumești, Gabriel Agavriloaie, despre datoria de 1 milion de euro și impactul asupra bugetului local: „O situație extrem de dificilă pentru comunitatea noastră”

În urma recentei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care Primăria comunei Dumești a fost obligată să returneze fondurile europene de 1 milion de euro, primarul localității a vorbit despre impactul semnificativ al acestei datorii asupra bugetului comunal.

„Această sumă reprezintă întregul nostru buget anual. Practic, pentru anul 2024, bugetul nostru se va reduce drastic și va fi dedicat în totalitate plății acestei datorii. Avem aproximativ 200.000 de euro pe care îi putem utiliza pentru funcționarea comunei, iar restul fondurilor necesare se vor acoperi prin vânzarea unor terenuri aflate în domeniul privat, în apropierea drumului european E85”, a explicat primarul.

În ciuda situației financiare extrem de dificile, primarul a subliniat că primăria va face tot posibilul pentru a găsi soluții și a evita executarea silită a acestor terenuri, care ar putea afecta dezvoltarea localității. „Orice teren situat pe drumuri de importanță strategică, cum ar fi E85, poate fi utilizat pentru dezvoltarea unor zone industriale sau pentru atragerea de noi investiții. Pierderea acestor terenuri ar reprezenta o pierdere semnificativă pentru comuna noastră, dar sper să evităm această situație”, a adăugat primarul.

News Moldova îți recomandă și ...   Trafic fluidizat și infrastructură pentru bicicliști, la Miroslava!

Referitor la posibilitatea contestării în instanță a executării silite, primarul a menționat că este încă în proces de consultare cu autoritățile competente și că va analiza toate opțiunile legale disponibile.

„Nu am luat o decizie definitivă în acest sens, dar voi colabora îndeaproape cu consiliul local și cu consultanți juridici pentru a găsi soluția optimă. În momentul de față, nu pot oferi detalii precise, însă sunt conștient că această situație necesită o abordare legală corectă și eficientă”, a precizat primarul.

În final, primarul a subliniat că Primăria Dumești va lua toate măsurile necesare pentru a recupera prejudiciul și pentru a proteja interesele comunei, inclusiv printr-o plângere penală împotriva fostului primar, Mihai Cocoveică, pentru abuz și neglijență în serviciu.

„Este o situație extrem de gravă, iar prin funcția pe care o ocup, sunt obligat să recuperez aceste fonduri pentru comunitatea noastră. Nu am de ales, va trebui să acționăm în instanță pentru a ne asigura că banii vor fi recuperați”, a concluzionat primarul.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top