fbpx
Connect with us

Comuna ieșeană MIROSLAVA pregătește al treilea parc INDUSTRIAL

Primaria 2 e1641908700918 - News Moldova

Iasi

Comuna ieșeană MIROSLAVA pregătește al treilea parc INDUSTRIAL


Comuna MIROSLAVA din județul Iași are una din cele mai performante administrații din România, iar, din acest motiv, NEWS MOLDOVA invită reprezentanții acestui UAT etalon, să vorbească despre activitatea lor, cu realizări, dar și provocări

În emisiunea MOLDOVA ÎN DIRECT, realizată de jurnalistul CEZAR FILIP, a fost invitat consilierul primarului DAN NIȚĂ și anume domnul MARIUS PÂRCIU. Acesta a vorbit despre proiectele comunei, dar și despre obiectivele pe care le are.

Trebuie spus că Miroslava deține primul și cel mai mare parc industrial din zona Moldovei, fiind, de altfel, și prima comună care deține un mall. De asemenea, Miroslava este prima comună din țară care a produs energie electrică pentru sistemul național cu ajutorul unei centrale solare fotovoltaice, iar toate aceste aspecte o fac să fie un model de performanță administrativă. În ultimii 14 ani, în jur de 40 milioane de euro din fonduri europene, au contribuit la dezvoltarea comunei Miroslava.  

Miroslava are venituri mari, dar și nevoile sunt pe măsură, întrucât, pentru cine nu știe, are o populație apropiată cu a Pașcaniului

”Miroslava are o populație cred că aproape egală cu a municipiului Pașcani și o suprafață aproape egală cu a municipiului Iași. Așadar, nevoile sunt sunt foarte mari, cheltuielile sunt foarte mari. Într-adevăr, și veniturile sunt mari, așa cum toată lumea se referă, mai ales în mass-media.

Dar sunt și cheltuielile mari, sunt foarte multe străzi, sunt foarte multe zone în care trebuie să ținem pasul cu dezvoltarea, pentru că aproape toate comunele din jurul marilor orașe se confruntă cu aceeași probleme: migrarea populației din oraș către comunele din jur, trafic, câini comunitari, poulare, lucruri care acum 10 ani erau aproape inexistente. Încercăm să facem performanță la Miroslava, sper că reușim”, a spus MARIUS PÂRCIU, consilierul primarului DAN NIȚĂ din comuna Miroslava.  

News Moldova îți recomandă și ...   Pentru încălzirea a 20% din populația Iașului, Mihai CHIRICA plătește 50 mil Euro. În loc de 70 Euro/tona s-a plătit 400 Euro/tona

Extinderea rețelei de apă-canal în satele componente, cea mai importantă investiție din prezent, în Miroslava

”Cele mai importante investiții în acest moment sunt legate de extinderea canalizării. Comuna Miroslava are 13 sate, iar două localități situate în imediata apropiere a municipiului Iași,  Valea Adâncă și Horpaz, mai populate și cu o nevoie mai mare de extindere a rețelei de utilități. De aceea, proiectul major de extindere și modernizare a rețelelor de apă și canalizare în jud. Iași este realizat de Compania regională și are o valoare de aproape 500 milioane de euro, iar noi suntem prinși cu patru sate, cu zona de canalizare, întrucât apă exista deja, Balciu, Horpaz, Miroslava și Valea Adâncă.

În paralel, comuna Miroslava a câștigat un proiect prin ”Anghel Saligny”, cu o valoare de circa 36 milioane de lei, pentru rețelele de pe 38 de străzi, la care se adaugă alte 4 străzi de exploatare. Și în paralal vom depune prin PNRR o cerere de finanțare pentru extinderea canalizării pentru satele care nu au fost prinse în celelalte două proiecte (…) Dacă se vor realiza toate aceste proiecte, practic, toate străzile principale vor fi acoperite cu rețele de apă și canalizare”, a precizat MARIUS PÂRCIU, consilierul primarului de la Miroslava, DAN NIȚĂ. 

News Moldova îți recomandă și ...   Echipa de volei a TUIASI s-a clasat pe poziția a II-a la o competiție de profil organizată de UMF Iași, la care au participat 12 echipe din țară și din Republica Moldova

Parcurile industriale, motorul economiei din Miroslava

”Ne ocupăm în principal pentru crearea a cât mai multe locuri de muncă, pentru că asta este cel mai important și de dorit. În Parcul Industrial 2 sunt în curs o serie de negocieri. Sunt interesați mai mulți investitori importanți din Europa. Vom vedea care se va lupta mai tare, pentru a ocupa loc în Parcul Industrial 2. În prezent se întocmesc proiecte pentru a se asfalta drumuri interioare în Parcul Industrial 2, iar apa și canalizarea sunt investiții din bugetul local. Iluminatul este deja realizat. În acest context, ne gândim deja la dezvoltarea Parcului Industrial 3, a spus MARIUS PÂRCIU. 

Prințesa Olga Sturdza, o mândrie pentru Miroslava. A avut o imensă contribuție pentru salvarea și educarea a aproape 400.000 de orfani

”Un act de reparație istorică, morală, pentru că, din punctul meu de vedere a fost rușinos, că, deși a trecut 51 de ani de la decesul prințesei Olga Sturdza, spunem noi, cea mai importantă persoană care a activat și a ajutat comuna Miroslava, încă nu era cetățean de onoare post-mortem, așa cum ar fi trebuit.

Dar de Ziua Liceului, pentru care realizat foarte mult și l-a dezvoltat, mo0tiv pentru care încercăm să îi schimbăm numele din ”Mihail Kogălniceanu” în ”Olga Sturdza”, pentru că așa este corect, am decis să  realizăm acest eveniment, cu o slujbă de pomenire, cu un simpozion științific, dar, cel mai important, cu acordarea acestui titlu de cetățean de onoare al comunei. (…)

Pentru cine nu știe, prințesa Olga Sturdza a avut o imensă contribuție pentru salvarea și educarea a aproape 400.000 de orfani, că era o mare problemă faptul că statul nu avea acele direcții de asistență socială. Bărbații mureau pe front, femeile mureau și ele, iar Olga Surdza s-a implicat  și a realizat primul cămin și primul orfelinat. Practic, și-a pus pus la dispoziție toată averea, pentru ajutarea orfanilor, răniților, a sprijinit instituțiilor de cultură (…) ”, a spus MARIUS PÂRCIU, consilierul primarului de la Miroslava, DAN NIȚĂ.   

News Moldova îți recomandă și ...   Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, mesaj pentru studenți la deschiderea anului universitar: „Vă promit, nimeni nu se va simți singur”


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top